Olimpia 2021 – Friss hírek

Elvesztette a fejét a történelmet író magyar karatés

MAGYAR KARATE SZAKSZÖVETSÉG
MAGYAR KARATE SZAKSZÖVETSÉG

Hárspataki Gábor ott lehet a tokiói olimpián, miután küzdelmi kategóriában harmadik lett az esti négyes döntőben a kvalifikáló párizsi torna szombati versenynapján. Kvótához a súlycsoport első három helyezettje jutott.

Az MTK 25 éves, korábbi Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes versenyzője a 75 kilogramm 69 indulót felvonultató selejtezőjében öt győzelmet aratott. Az esti négyes, körmérkőzéses fináléban előbb kikapott majd nyert, így

utolsó meccsén a döntetlen is elegendő volt neki egy német karatékával szemben ahhoz, hogy olimpiai kvótához jusson – a magyar karatésok közül elsőként.

„Remek napon vagyunk túl, elég kis ország vagyunk kis egyesülettel és szövetséggel, de mindent megtettünk ezért az eredményért, és örülök, hogy sikerült” – utalt a kvótaszerzésre az M1-nek adott nyilatkozatában a magyar karatéka. Hárspataki elmondta, a jól sikerült selejtező után a négyes döntőben volt egy kis baki, de azt le tudta söpörni a válláról és utána két jó mérkőzést tudott vívni.

Első meccsemen elvesztettem a fejem, és miután az ellenfelem szerezte az első pontot, nem tudtam higgadt maradni, ezért szerzett még többet.

szerencsére utána még egyszer én is eredményes tudtam lenni, ez pedig sorsdöntőnek bizonyult a körmérkőzéses rendszerben” – összegezte a viadal utolsó periódusát a magyar versenyző. Hárspataki büszke arra, hogy a sportágban elsőként kivívta az olimpiai kvótát.

Az olimpia hivatalos programjában Tokióban mutatkozik be a sportág, a párizsi kvalifikációs tornára 96 ország csaknem félezer versenyzőjét nevezték. A nyitónapon a férfi 67 kilogrammban Tadissi Martial – Hárspatakihoz hasonlóan – beverekedte magát a legjobb négy közé, a fináléban azonban nem tudott mérkőzést nyerni, így negyedikként végzett, és lecsúszott a kvótáról.

A vasárnapi zárónapon a magyar csapat két nehézsúlyúja lesz érdekelt: a küzdelmi kategóriák közül a férfi plusz 75 kilóban Molnár Dániel, a női plusz 61-ben pedig Pap Dorottya próbál szerencsét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik