Olimpia 2021 – Friss hírek

Rasovszky Kristóf csodálatos úszással olimpiai ezüstérmes nyílt vízen

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a tokiói olimpián. A győzelem a német Florian Wellbrocké, míg harmadiknak az olasz Gregorio Paltrinieri ért be. A női mezőnyben egy nappal korábban Olasz Anna a negyedik volt.

Kapcsolódó
Hajszálra a dobogótól: Olasz Anna negyedik lett nyíltvízi úszásban
Óriási csata volt a tíz kilométeres táv végén.

A tokiói idő szerint reggel 7-es rajt után a szám 2019-es világbajnoka, a Kvangdzsuban a 10 kilométer mellett 1500-on is aranyérmes (ez a dupla neki sikerült először) Wellbrock erősen kezdett, rendesen elhúzott a többiektől, de inkább tűnt úgy, hogy a mezőny nagy része nem akar abba belemenni, hogy már a táv kezdetén kifárassza magát. A levegő hőmérséklete már a kora reggeli időpont ellenére is 28 fok volt, párás és a víz is elég meleg, 27 fokos, azaz nem várt könnyű feladat a versenyzőkre. Az indulóknak hét kört kellett megtennie a kijelölt pályán.

Czeglédi Zsolt / MTI

Az 5 kilométeren világbajnok, 10 km-en Európa-bajnoki ezüstérmes Rasovszky a kezdés után az ötödik helyen volt, de nem telt sok időbe és feljött harmadiknak, három kör után már három másodpercen belül volt az akkor épp élen álló francia, Marc-Antoine Olivier mögött. Egy időre a vezetést is átvette a zöld úszósapkában tempózó Rasovszky, de a táv felénél visszaállt az élre Wellbrock, akinek kitartott a kezdeti lendülete. A negyedik kör végén Rasovszkyék újabb riválist kaptak a nyakukba, elkezdte ugyanis a felzárkózást a Rióban 1500 méteren olimpia bajnok, idén 800-on ezüstérmes Gregorio Paltrinieri, aki egyébként nagyobb csapásszámmal szelte a hullámokat, mint a többiek.

Két körrel a vége előtt a német minimális előnye megvolt még, Rasovszky és Olivier lényegében egymás mellett úszott, Paltrinieri mellé pedig még egy görög és egy izraeli versenyző is felkapaszkodott az üldözők közé. A hatos mögött ekkor a többiek jóval hátrébb voltak, a címvédő Ferry Weertman például bő egyperces hátrányban volt a kilencedik helyen (végül csak hetedik lett).

Czeglédi Zsolt / MTI

Az utolsó kör, azaz 1,4 kilométerrel a vége előtt már többen nem frissítettek az élbolyból. Wellbrock vezetett, Rasovszky mögötte, a többiek pedig kicsit leszakadva követték őket, de arra azért számítani lehetett, hogy Paltrinieri majd meghúzza a végét. A némettel nem lehetett tartani a lépést, kis túlzással erőlködés nélkül verte el a mezőnyt, az utolsó 500 méternek már 16 másodperces fórban vágott neki, így élete első olimpiai aranyérmét nyerte 23 évesen. 1:48:33-as idővel győzött.

Rasovszky Kristóf óriási csatában volt a végén a második helyért, nagyszerű versenyzéssel aztán övé lett az ezüst. A magyar csapat 13. érmét szerezte a Tokióban. 

Ebben a szakágban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva londoni győzelmét követően.

Férfi 10 km-es nyílt vízi úszás

1. Florian Wellbrock (Németország) 1:48:33.7 óra

2. RASOVSZKY KRISTÓF (MAGYARORSZÁG) 25.3 mp hátrány

3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 27.4 mp h.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik