Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Bedarálta a végére a spanyolokat, olimpiai bronzérmes a pólóválogatott

Angela Weiss / AFP
Angela Weiss / AFP

A női csapat után a magyar férfi vízilabda-válogatott is bronzérmet nyert a tokiói olimpián, miután 9-5-re legyőzte Spanyolországot. A kapus Nagy Viktor volt a meccs hőse, akinek a második félidőben nem lehetett gólt dobni, de előtte is csak emberelőnyből.

Nem véletlen, hogy a végén a csapattársak is őt ünnepelték a medencében, később bejelentette, hogy lezárta játékoskarrierjét.

Kapcsolódó
Nagy Viktor sírva köszönt el
Elképesztő teljesítményt nyújtott pályafutása utolsó meccsén a magyar kapus.

A bronzmérkőzésre sokan mondják, hogy a csalódott csapatok találkozója, és hogy nem is feltétlen kellene megrendezni. Meg lehet közelíteni azonban onnan is, hogy ez az a meccs, amin csak az egyik nyerhet érmet, azaz mégiscsak elég komoly tétje van.

Ezúttal két olyan válogatott döntötte el egymás közt a dobogós helyezés sorsát, amely tavaly még Európa-bajnoki döntőt játszott egymással, ami végül ötméteresekkel dőlt el – akkor robbant be igazán a köztudatba Vogel Soma, de mivel az új trendek szerint csak egy kapust neveznek kapitányok a meccsekre, így, bár ott van Tokióban, ő most kimaradt a keretből.

Kapcsolódó
Az oroszokat legyőzve bronzérmes a női pólóválogatott
A magyar női pólóválogatott Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik, így története első olimpiai érméért szállt vízbe, és 11-9-es sikerrel meg is szerezte a bronzot.

Az első negyed fórparádéba fulladt. Próbálkoztak ugyan a csapatok egyenlő létszámnál is a gólszerzéssel, nem is kevésszer, de azokat a helyzeteket nem tudták megoldani. Nem úgy, amikor az előnyt kellett kihasználni: mi 3/3-as, a spanyolok 3/5-ös mutatóval hozták le az első nyolc percet. A második negyed magyar góllal indult, ráadásul nem is akármilyennel: egy lefordulás végén Jansik maradt teljesen üresen, pimasz mozdulattal emelt a felső sarokba.

Hiába voltak meg azonban a lehetőségek, hogy kicsit ellépjünk a spanyoloktól, sok rossz döntés volt – mindkét oldalon –, így jött a menetrendszerű egyenlítés, pedig Nagy védett, csak a kipattanót bepöcizte De Toro Dominguez. A magyar keret veteránja, Hosnyánszky gólja adta meg az újabb lehetőséget, de megint jöttek az elszórakozott támadások, Munarriz Egana pedig dobott egy gólt egy újabb fórból, 5-5-tel fordultak a csapatok.

Az első félidő tíz góljából kilenc esett emberelőnyös helyzetből, egyedül Jansik ejtése akadt be egyenlő létszámnál.

Fórból – mi másból – sikerült újból magunkhoz ragadni az előnyt, majd Zalánkitól jött egy olyan blokk, amit napokig tudnánk nézni, akkor se unnánk. A következő támadásunkban mégis fújtak egy kontrát, de a spanyolok előnyben fejbe dobták Nagyot. A 37 éves kapus nem sokkal később ismét fejjel védett, majd Angyal ejtése után videóztak, de a labda még a képzeletbeli vonalra pattant, így nem adták meg. Úgy sikerült 6-5-ös előnnyel ráfordulni a negyedik negyedre, hogy több mint kétszer annyi kiállítást fújtak ellenünk, mint a spanyolok ellen, a kontrákról nem is beszélve.

Illyés Tibor / MTI

Kicsit szét lett fújva a negyedik negyed eleje, de ezt sokáig egyik csapat sem tudta kihasználni. Kaptunk egy előnyt hat perccel a vége előtt, Vámos pedig a kapuba bombázott, a találkozó során először volt két gól az előnyünk, majd Nagy ezt megőrizte, amikor óriásit védett emberhátrányban.

Nagy Viktor nagyon belelendült, egy ejtést is lehúzott a levegőből, mutatta is utána, hogy ez bizony az ő napja. Ez átragadt a többiekre is, Angyal góljával már 8-5-re vezettünk, nem volt már vissza három perc a meccsből, ráadásul a spanyolok levitték a kapusukat, Varga így az üres kapuba dobva gyakorlatilag eldöntötte a bronzérem sorsát. A második félidőben egyszer sem találtak be a spanyolok, elképzelhetetlen volt, hogy innen visszajöjjenek. Nem is jöttek, 9-5-ös magyar győzelem lett a vége.

Nagy Viktor 13 lövésből 8-at kivédett, 63 százalékos hatékonysággal zárt.

Vízilabda, férfiak, bronzmérkőzés:

Magyarország – Spanyolország 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gól: Vámos 2, Manhercz, Zalánki, Hárai, Jansik, Hosnyánszky, Angyal, Varga, illetve Munarriz 2, Perrone, Tahull, De Toro Dominguez

Fantasztikus védekezéssel szerezte meg a bronzérmet a pólóválogatott

A magyar vízilabda-válogatott 9-5-re verte Spanyolországot, és ezzel megszerezte a bronzérmet a tokiói olimpián.

Az első félidőben fej fej mellett haladt a két csapat, de a második félidőben nagyon összeállt a magyar védekezés, Nagy Viktor pedig szenzációs védésekkel bizonytalanította el a spanyolokat, akik gólt sem dobtak a harmadik, illetve a negyedik negyedben, pedig rengeteg alkalommal játszhattak előnyben.

Ez a magyar küldöttség huszadik érme a mostani olimpián.

9-5

Kettős spanyol előny, Nagy Viktor ezt is kivédte, csodálatos, amit a magyar kapus művel.

9-5

A spanyolok a kapust lehozva támadtak, de gyorsan elvették tőlük a labdát. Mi felismertük a helyzetet, és Varga Dénes az üres kapuba lőtt, ez az!!!

8-5

Pásztor is kipontózodott, de a blokkban elakadt a spanyol lövés. Összeállt a védekezésünk! Angyal okosan a kapus mozgásával ellentétesen lőtt, három az előny.

7-5

Hosnyánszkyt is elvesztettük, de Nagy Viktor újabb védéssel tartotta az eredményt. Pásztor nagyon messziről lőtt kapufát, de Vámos még nála is távolabbról dörrentette rá, ezt a bal kapufa hárította.

7-5

Jól járattuk a labdát, majd Vámos kiemelkedett, és bevágta. Először vezetünk kettővel.

6-5

Famera óriási kapufát dobott. Aztán Hárairól kiszórtak egy spanyolt, most Märcz Tamás kért időt. Fontos pillanat ez, jó lenne kettővel vezetni.

6-5

Negyedszerre is a spanyolok hozták el a labdát. Nagy Viktor megint fontos védést mutatott be. Zalánki maradt üresen, a képzeletbeli gólvonalra pattant a lövése lécről. Zalánki szabálytalankodott, ezzel kipontozódott, a spanyolok pedig időt kértek a fór előtt.

6-5

Erdélyi kiszorított helyzetből lőtt, de Lopez Pinedo erre könnyen odaért. A következő támadásnál Angyal Hárait akarta megjátszani, de leolvasták a szándékot.

6-5

Hosszasan videózták egy kapufáról levágódó magyar lövést, végül az lett az ítélet, hogy nem volt bent.

6-5

Nagy Viktor védésével indult a második félidő, nálunk a blokkban halt el Manhercz lövése.

A következő támadásnál majdnem lejárt a támadóidő, így lőni kellett messziről, Angyal vállalta el, de Lopez Pinedo kitolta. Aztán előnybe kerültünk, Vámos lövése pedig becsorgott.

Majd pedig Nagy Viktor szenzációsan emelkedett ki, és fejjel védte a közeli spanyol lövést. Aztán ismét ő hárított szépen.

5-5 a félidő

Manhercz próbálta meglepni a spanyol kapust, de néhány centit tévedett. Sanahuja ejtését a kapufa hárította Nagy helyett. Az első félidőt Zalánki lövése zárta le, újabb gól viszont már nem született.

5-5

Szinte minden spanyol támadás fórral végződik: Munarriz ezt most kihasználta, a léc alá tüzelt.

5-4

Megint kettős előnyben voltak a spanyolok, de az egyik visszatérő kiállítottunk, Manhercz labdát lopott szemfülesen. Varga Dénes lövése a vízről fölépattant.

5-4

Hosnyánszky emberelőnyös góljával ismét vezetünk.

4-4

Varga Dénest állították ki, Granados a felső lécet találta telibe. Gyorsan kaptak még egy fórt a spanyolok, Nagy Viktor belekapott az első lövésbe, de a kipattanót De Toro bepöckölte.

4-3

Sanahuja váratlan lövéssel próbálkozott, de Nagy számított rá, és védeni tudott. Sajnos a mi támadásunknál elvették a labdát Mezei faultja miatt. A spanyolok a centert próbálták megjátszani, de Nagy kiúszott, és elhalászta a labdát.

4-3

A spanyolok hozták el a labdát, de az első támadással nem tudtak mit kezdeni. Itt az első akciógól: Jansik nagyon finom mozdulattal ejtett.

3-3

Szépen adtunk el mi is egy figurát előnyben, Hárai kapta a labdát, és bevágta a bal sarokba.

2-3

Lopez Pinedo kiszedte a léc alól Manhercz lövését, aztán elcsenték a labdát a spanyolok Zalánki tétovázása után. Most a spanyolok játszhattak kettős előnyben, Tahull közelről húzta a labdát a kapunkba.

2-2

A negyedik előnyüket gólra váltották a spanyolok, Perrone volt precíz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik