Olimpia 2021 – Friss hírek

Hajszálra a dobogótól: Olasz Anna negyedik lett nyíltvízi úszásban

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Izgalmas befutót és brazil győzelmet hozott a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye a tokiói olimpián. Olasz Anna remek úszással a negyedik helyen végzett.

Elég masszív mezőny jött össze, benne a címvédő hollanddal, Sharon van Rouwendaallal, a brazilok ötszörös világbajnokával, Ana Marcela Cunhával, és a 2019-es vb-győztes kínaival, Hszin Hszinnel. A körülmények közel sem voltak ideálisak, 29 fokos vízben rendezték ugyanis a versenyt. Hét kört kellett megtenniük az úszóknak a kijelölt pályán.

Már a táv elején komoly lökdösődés alakult ki, a spanyol Paula Ruiz kapott is egy sárga zászlót – a későbbiekben még ketten kaptak figyelmeztetést. A világbajnoki ezüst-, valamint Európa-bajnoki ezüst-é és bronzérmes Olasz Anna az élbollyal tempózott, a negyedik és a nyolcadik hely között ingázott hosszú kilométereken keresztül, ez a valóságban azt jelentette, hogy pár másodperces lemaradással követte az első helyért csatázókat.

Czeglédi Zsolt / MTI

Olyan szoros volt a verseny, hogy a táv utolsó harmadába érve is még nyolcan pályáztak a dobogós helyekre, köztük Olasz is, mögöttük azonban már eléggé leszakadt a mezőny többi része.  Ahogy arra számítani lehetett, ezután elég kiélezett volt a befutó, az utolsó fél kilométernek Cunha vágott neki az élről, Van Rouwendaal, a német Leonie Beck és az ausztrál Kareena Lee üldözte, de ott volt a közelben Olasz is. Végül a brazil kilenc századdal megszerezte az aranyérmet (első olimpiai bajnoki címe), holland ezüst- és ausztrál bronzérem született.

Olasz Anna negyedikként ért célba, 1:59:34.8-as ideje négy másodperccel maradt el a győztestől, a dobogótól valamivel több, mint két másodpercre volt csak tíz kilométer megtétele után. A 27 éves magyar úszónak ez a legjobb olimpiai eredménye, Rióban ugyanebben a számban 14. volt.

Csütörtökön a férfiak versenyét rendezik ebben a számban, ott Rasovszky Kristófnak szurkolhatunk.

Nyíltvízi úszás, női 10 km

1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:59:30.8 óra
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 0.9 másodperc hátrány
3. Kareena Lee (Ausztrália) 1.7 mp h.
4. Olasz Anna 4.0 mp h.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik