Olimpia 2021 – Friss hírek

Új-zélandi súlyemelő az olimpiák első transznemű sportolója

ADRIAN DENNIS / AFP
ADRIAN DENNIS / AFP

Az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard lesz az olimpiák történetének első transznemű sportolója. Hubbard 2013-ig a férfiak között indult, de Tokióban már a nők 87 kilogrammos kategóriájában szerepel majd.

Hálás vagyok azért a támogatásért, amit az új-zélandi emberektől kaptam

– nyilatkozta a 43 éves Hubbard.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben változtatta meg a szabályokat, így a transznemű sportolók is szerepelhetnek az olimpián, amennyiben a tesztoszteronszintjük a megadott határértéken belül van.

Hubbard indulása nem mindenkinek nyerte el a tetszését, a szintén a 87 kg-osok között versenyző belga Anna Vanbellinghen rossz viccnek nevezte az esetet.

Vanbellinghen hozzátette, maximálisan támogatja a transznemű embereket, de Hubbard szereplése nem korrekt a többi versenyzővel szemben. 

Hubbard 2019-ben megnyerte a Csendes-óceáni Játékokat, akkor egy szamoai súlyemelőt előzött meg, és a szamoaiakban ellenérzéseket keltett, hogy egy transznemű sportoló végzett az élen. 2018-ban a Nemzetközösségi Játékokon az ausztrálok tiltakoztak Hubbard indulása ellen, de a szervezők ezt figyelmen kívül hagyták, de Hubbard végül egy sérülés miatt kihagyta a versenyt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik