A következő élő közvetítés része Szilágyi Áron zsinórban harmadszor olimpiai bajnok – élő hírfolyam

Szervezői hiba is hátráltatta Valter Attilát az olimpián

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

Valter Attila szervezői hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét.

A 234 kilométeres távon nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó is nehezítette a magyar kerékpáros dolgát. Az utolsó ötven kilométer tájékán szakadt le a főmezőnyről Valter, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt.

„Az utolsó meredek hegy előtt a mezőnytől nem messze voltam, mindenképp be akartam fejezni a versenyt, ami teljesen reális volt.
24 kilométerrel a cél előtt azonban megállítottak engem és több versenytársam. A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk.

13 percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik. Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét. Három másik versenyzővel, így is beértünk a limiten belül”

– írta a magyar kerékpáros a Facebook-oldalán, mi történt a versenyen.

A Mikuni-hágón, az utolsó komoly kihíváson az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott, friss kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar 37,5 kilométerrel a cél előtt megindulásával szétrobbantotta az élcsoportot. A hegytetőn heten buktak át együtt, a lejtmenet végére azonban mintegy tucatnyian értek össze. A folyamatos akciózásokból végül az amerikai Brandon McNulty és Richard Carapaz kettősének támadása bizonyult döntőnek, végül az ecuadori bringás indult jó ütemben, amely a második olimpiai aranyérme.

Végeredmény – országúti kerékpár, férfi mezőnyverseny (234 km)

1. Richard Carapaz (Ecuador) 6:05:26 óra
2. Wout van Aert (Belgium) 1:07 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (Szlovénia) azonos idővel
…Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a versenyt

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik