Olimpia 2021 – Friss hírek

Verrasztó: Legalább most nem a szégyengépen utazom haza

KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
Lehet, kicsit többet reméltünk, de a két 400 vegyes döntőben végül érem nélkül zártak a magyar úszók az olimpia vasárnapi döntőiben. Verrasztó Dávid a negyedik, Hosszú Katinka az ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória pedig a hatodik helyen zárt.

Verrasztó Dávid izgalmas versenyben lett negyedik. Az amerikaiak világbajnoka, Chase Kalisz ellépett féltávnál. Dávid háton felzárkózott az élbolyhoz, és mellen, majd a gyors első ötvenén folyamatosan a harmadik helyen haladt. Ám az utolsó ötvenen nagyon rájöttek a többiek – végül az irdatlan csatában Dávid 21 századdal a negyedik helyen ért célba (holtversenyben a brit Max Litchfielddel).

„Ez nem félig üres, vagy félig tele pohár kérdése. Egy tized, vagy kettő, ennyin múlott… Semmi meglepő nem történt, akit meg akartam verni, legyőztem, sajnos, visszafelé nem tudok nézegetni, a végén bejöttek elém. Jobb lett volna Chase Kalisz mellett menni, mert ő pont úgy ússza a számot, mint én. De nem vagyok csalódott, korábban nem jött össze a döntő, most igen. Lehettem volna szerencsésebb, de így sem vagyok boldogtalan” – nyilatkozta az úszószövetség hírlevelében Verrasztó Dávid.

Az M4 Sport kamerái előtt annyit tett hozzá:

Legalább most nem a szégyengépen utazom haza, mint korábban.

Az azonban a többi távon is kiderült, hogy az úszók kőkeményen küszködnek a reggeli úszással – kivételként a japán Ohasi Jui említhető, aki könnyednek tűnt a női 400 vegyes döntőjében, és testhossznyi előnyt szerzett mellen, amit végig meg is őrzött.

A világranglistát vezető amerikai Emma Weyant végül másodikként zárt, míg Hansi Flickinger lett a harmadik. Katinka sokáig előtte ment kint, az 1-es pályán, tartotta a harmadik helyet, ám úgy nagyjából 370 méternél elfogyott, és végül belül régi vetélytársa, a spanyol Mireia Belmonte is megelőzte.

Katinka ideje 4:35.98 szinte századra ugyanannyi, mint a tegnapi előfutamban, ugyanakkor elmarad az Eb-aranyat jelentő 4:34-től, ami legalább dobogót ért volna itt.

„Még fáj mindenem a tejsavtól, nem tudom visszaidézni a versenyt, hogy mi volt jó vagy rossz. Azt tudom, hogy ez volt a maximum. Tegnap éreztem, hogy lehet ebben még két-három másodperc, de ma ez nem ment. Ez nem reggel kérdése, mindenkinek reggel van.

Még van három szám, most nem fér bele a kesergés, azokra kell összeszednem magam

– nyilatkozta Hosszú Katinka.

A túloldalon Mihályvári-Farkas Viktória jött, ahogy tudott – mint mondta, számára a reggeli úszás túl nagy kihívás; igazából a tegnap esti idejével is ugyanúgy hatodik lett volna; 17 évesen a hatodik hely parádés eredmény tőle, mindez az Eb-ezüsttel megfejelve tökéletes szezont jelent az ifjú tehetségünknek.

„Ha nekem valaki azt mondja csak néhány hete, hogy döntőbe jutok, és ott hatodik leszek, akkor azt mondom neki, hogy te hülye vagy. Ehhez képest itt vagyok, hatodik lettem, kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez az idő így reggel teljesen jó, jobb, mint amit az Eb-n úsztam az előfutamban, amivel akkor meglett az A-szintem. Igazából nagyon nehéz erre a reggeli úszásra átállni – hét óra alvás után képtelenség felpörögni normálisan” – vélte Mihályvári-Farkas Viktória.

400 vegyes

Férfiak:
1. Chase Kalisz (amerikai) 4:09.42
2. Jay Litherland (amerikai) 4:10.28
3. Brendon Smith (ausztrál) 4:10.38
4. Verrasztó Dávid 4:10.59
4. Max Litchfield (brit) 4:10.59
6. Leon Marchand (francia) 4:11.16
7. Lewis Claretburt (új-zélandi) 4:11.22
8. Alberto Razzetti (olasz) 4:11.32

 

Nők:
1. Ohasi Jui (japán) 4:32.08
2. Emma Weyant (amerikai) 4:32.76
3. Hali Flickinger (amerikai) 4:34.90
4. Mireia Belmonte (spanyol) 4:35.13
5. Hosszú Katinka 4:35.98
6. Mihályvári-Farkas Viktória 4:37.75
7. Aimee Willmott (brit) 4:38.30
8. Ilaria Cusinato (olasz) 4:40.65

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik