A következő élő közvetítés része Siklósi Gergely ezüstérmes párbajtőrben, kikaptak a kézisek

Péni István ötödik helyen végzett légpuskában

Czeglédi Zsolt / MTI

A világranglistát vezető Péni István a sportlövészet 10 méteres légpuska versenyszám alapversenyében 629,4 körös eredménnyel a hetedik helyen kvalifikálta magát (Pekler Zalán 621,1 körrel a 39. lett és kiesett) a döntőre, amely magyar idő szerint reggel fél kilenckor kezdődött az Aszaka Lőtéren. Jegyezzük meg: ahhoz képest, ahogy az olimpiai felkészülése milyen botrányos körülmények között zajlott, már ez is egészen kimagasló eredmény.

Kapcsolódó
Sportlövőbotrány: nem kizárt, hogy Péni és Sidi is bukja az olimpiát
Kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye. Két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő, Péni István, Sidi Péter karrierje forog veszélyben. Elmagyarázzuk, mi, hogyan történhetett, és mi várható az ügyben.

Magyar idő szerint 8.30-tól az idegek csatájának első felében, a tízlövéses fináléban 10,5-el kezdett az Újpest sportlövője. Egy újabb 10,5 után 21 körrel átvette a vezetést, majd egy 10,1-es következett. Péni elég magabiztosan haladt előre fej-fej mellett a kínai Senggel. Öt lövés után a csata a magyar felé billent egy tizeddel (52,3), avagy féltávnál a magyar versenyző állt az élen.

A rövid szünet után újra ráengedték az irányzékot a célra a versenyzők, és úgy tűnt, Pénit A várakozás kizökkentette, kicsit megzavarta, mert 9,8 kört lőtt. Eztán újra elkapta a fonalat, jöttek a tízesek, de inkább csak épphogy csípték a képzeletbeli vonalat, nem annyira találta a centrumot. Végül egy remek 10,6-al zárta le a tíz lövést. A 103,6 tizedes eredménye holtversenyben a negyedik helyre volt elegendő. Az amerikai Shaner vezetett a kínai Seng előtt, míg a dobogó harmadik helyén a török Omar Akgun állt.

Eztán jött a lényeg, a kieséses szakasz. A szabályok után két-két lövés után mindig kiesik az aktuális utolsó. Elsőre az előző olimpia bronzérmese, Maslennikov esett ki. Péni a hatodik helyen állt ekkor.

Szükség lett volna az előrelépéshez egy-két extra, 10,9-es, vagy 10,8-as lövésre. 10,5 jött, majd csak 10. A szlovák Jany Patrik hullott ki, Péni 144,5-el az ötödik volt ekkor, három tizeddel megelőzve az amerikai Kozenyeskit.

10,5 jött Pénitől 16-ra, de mivel az amerikai 109-et lőtt, visszaesett a hatodik helyre. 10,4 jött Péni, de mivel Kozenyeski keze beremegett (9,9), versenyben maradt a magyar!

165,4 állt Péni neve mellett, hat tizeddel volt előtte ekkor a török Akgun. a 17. lövésre 103 jött, a török 10,4-et lőtt,  majd mindketten 10,8-at lőttek, így a magyar végül 186,5-el az 5. helyen zárta a versenyt.

Az aranyéremért a 20 éves Shaner és a 16 éves Seng lőtt szét. Végül az amerikai nyerte a 10 méteres légpuska aranyérmét. A harmadik helyen a szintén kínai Jang zárt.

Sportlövészet, férfi légpuska

1. William Shaner (amerikai) 251.6 kör
2. Seng Li-hao (kínai) 250.9
3. Jang Hao-zsan (kínai) 229.4
4. Omer Akgun (török) 207.3
5. Péni István 186.5
6. Lucas Kozeniesky (amerikai) 165.0

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik