Olimpia 2021 – Friss hírek

Megnyerte az olimpiát, de úgy érezte, nem akar már élni

CARL DE SOUZA / AFP
CARL DE SOUZA / AFP

Öt éve kisebb meglepetésre svéd aranyérem született a nők hegyikerékpáros-versenyén, amelyben Jenny Rissveds jelentős, negyven másodperces előnnyel ért célba.

A címvédő akár felszabadult címvédésre is készülhetne, de ahogy elmesélte, őt a riói siker sokkal inkább a mélybe taszította, mint felemelte.

Rissveds nem tudta feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget, folyamatos belső csatákat vívott, amiről nem sokan tudtak. Előbb étkezési rendellenességek gyötörték, majd a halál iránti vágy keserítette meg az életét.

Soha nem tudnám megölni magam, de akkor úgy éreztem, nem akarok élni. Az lett volna a legjobb, ha valaki meggyilkol

– mondta Jenny Rissveds.

A depresszió és a szorongás teljesen eluralkodott rajta, a kerékpározás már nem érdekelte, egyedül maradt, sokat aludt, nem látott maga előtt jövőképet.

„Nem feltétlen az olimpia okozta a rossz érzéseimet, mert már 2015 óta rosszul éreztem magam. De a riói játékok alatt, majd utána mindez fokozódott.”

Terápiára ment, és úgy érezte, hogy az antidepresszánsok valóban segítettek neki, ennek köszönhette, hogy visszatért az étvágya. Az elmúlt években keményen dolgozott, hogy ne érezze magán az elvárások nyomását.

A kerékpározáshoz az UNICEF-munka vezette vissza, inspirációt kapott attól, hogy gyerekekkel dolgozhatott.

Az olimpia után három évvel, 2019. augusztus 11-én nyert ismét versenyt, a svéjci Lenzerheidében rendezett világkupa-viadalt.

„Nem akarom azt mondani, hogy egészséges vagyok, mert akkor túl nagy lesz a pofára esés, ha egy nap szorongással ébredek, vagy rossz napom lesz”

Rissved azt tervezi, hogy Tokióban eredménytől függetlenül élvezi a versenyt, aztán majd kiderül, ez mihez elég.

A hegyikerékpárosok női terepversenyét kedden, magyar idő szerint 8 órától tartják.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik