Ez a poszt a következő élő közvetítés része: A férfi kardcsapat után a cselgáncsozó Tóth Krisztián is bronzérmes – élő hírfolyam az olimpiáról Vissza a közvetítéshez

Megkérdeztük az úszókapitányt, mit gondol Hosszú Katinka visszalépéséről

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Elég nagy visszhangja volt annak, hogy Hosszú Katinka kedden visszalépett a 200 pillangó előfutamaitól Tokióban. A háromszoros olimpiai bajnok négy számban nevezett az idei játékokra, fő számában, 400 vegyesen az ötödik helyen végzett, 200 vegyesen pedig hetedik idővel jutott be a döntőbe. A programütközés miatt már előre sejteni lehetett, hogy a 200 pillangót nem biztos, hogy végigviszi, most már a szám indulása előtt meghozta ezt a döntést – és így az a furcsa helyzet állt elő, hogy mindössze 16-an indultak, azaz mindenki továbbjutott a szerdai elődöntőkbe, Kapás Boglárka az ötödik legjobb idővel.

Kapcsolódó
Hosszú Katinka nem áll rajthoz 200 pillangón
Javában zajlik az olimpia negyedik napja, minden érdekességről, eredményről, magyar sikerről beszámolunk.

200 pillangón Jakabos Zsuzsanna is megúszta az A szintet korábban, ő a hazai rangsorban a harmadik volt, ám mivel ugyanabban a számban egy nemzetből csak ketten indulhatnak, így Kapás és Hosszú nevezése miatt lemaradt erről a számról – utóbbi visszalépése után már nem lehetett őt benevezni. A 2016-os olimpián egyébként megtörtént ugyanez, Hosszú akkor is nevezett, de aztán nem vitte végig a 200 pillangót, Jakabosnak akkor is megvolt a szintideje, de nem úszhatott abban a számban.

A szerdai döntős program előtt futottunk bele Sós Csabába, az úszók szövetségi kapitányába a tokiói uszoda mellett, megkérdeztük ő hogyan látja a kérdést:

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy Hosszú Katinka összesen kilenc számban úszta meg az A szintet, ebből már az olimpia előtt elengedett ötöt, lehetőséget biztosítva másoknak. Úgyhogy a mérlege mindenképpen pozitív. Zsu férje, Petrov Iván nagyon korrekten elmondta, hogy most nincs abban a formában, hogy döntőbe jusson 200 pillangón. Ott van viszont a gyorsváltó, amiben benne van a döntő esélyével. Személyes érdekek nem sérültek ebben az esetben

– mondta nekünk Sós, megjegyezve, hogy a budapesti Európa-bajnokságon idén a 400 vegyes aranya és a 200 vegyes bronza mellett 200 pillangón ezüstérmet nyert Hosszú.

Hosszú Katinka aztán hetedik lett 200 vegyesen a szerdai döntőben. Milák Kristóf korábban olimpiai rekordot jelentő úszással aranyérmet nyert a 200 pillangón. Övé minden idők négy legjobb időeredménye ezen a távon.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!