Olimpia 2021 – Friss hírek

A BLM előtt tisztelegve, féltérden fejezte be gyakorlatát a Costa Rica-i tornász

Luciana Alvarado később kifejtette, miért tartotta fontosnak, hogy belecsempéssze az elemet a gyakorlatába.

Féltérden fejezte be hétfőn a talajgyakorlatát a 18 éves Costa Rica-i tornász, Luciana Alvarado a tokiói olimpián. A sportoló különleges gesztusát nem a véletlen szülte, a sajtónak később megerősítette, hogy a Black Lives Matter-mozgalom előtt szeretett volna tisztelegni a mozdulatsorral.

Alvarado a GymCastic című, elsősorban tornára fókuszáló podcastban beszélt arról, hogy az ominózus záró mozdulat az egyik kedvence, és hogy azért érezte fontosnak egy ilyen elemmel kiegészíteni a gyakorlatát, mert fel akarta hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy

mindenkivel tisztelettel és méltósággal kell bánnunk, és hogy mindenkit megilletnek ugyanazok a jogok, mert mindannyian egyformák, szépek és csodálatosak vagyunk.

Bár az olimpia szabályzata tiltja, hogy a sportolók bármilyen politikai megnyilvánulást, tiltakozást tegyenek, nem valószínű, hogy Alvarado tettét vizsgálni fogják a döntéshozók, mert, mint a podcastból kiderült, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is úgy értékelt, hogy a féltérdre ereszkedés művészeti elemként volt jelen a gyakorlatban.

Luciana Alvarado végül nem jutott a döntőbe ebben a számban, a nevét ugyanakkor egy ideig még biztosan emlegetni fogjuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik