A következő élő közvetítés része A férfi kardcsapat után a cselgáncsozó Tóth Krisztián is bronzérmes – élő hírfolyam az olimpiáról

Tóth Krisztián: Aki ezt egyből megcsinálja, az a klasszis, én a bajnok vagyok, aki mentem az úton

Intézünk neki egy érmet

– mondta a könnyeivel küszködve a tokiói olimpián bronzérmes Tóth Krisztián, amikor megérkezett a mixzónába a magyar újságírók elé és edzője, a férficsapat szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor a hátát paskolva azt mondta, ha kikapott volna is felkel holnap a Nap, így meg aztán végképp, és amúgy is be kell melegíteniük majd a csütörtökön érdekelt Cirjenics Miklóst.

Kapcsolódó

A 27 éves cselgáncsozó, aki a sportág szentélyében, a Budokanban ért oda a dobogóra, kért egy kis időt, míg rendezte a gondolatait, elsőre ugyanis nem tudott mit mondani. Aztán ömleni kezdtek belőle a szavak.

„Boldog születésnapot, édesapámnak, meg az egyik barátomnak is. Édesapámnak érmet ígértem. Leírhatatlan ez az egész, az egész napom egy csoda volt. Ha az érem itt marad, akkor is óriási tapasztalás volt ez, Rio után végképp. Nem győzöm megköszönni azt a rengeteg segítséget, amit kaptam a családomtól első sorban, a szakemberektől, akik mellettem és mögöttem álltak. Az MTK-tól, aki befogadta az egész szakosztályt és támogat mindenben, hogy megéljük ezeket a pillanatokat. Nagyon hosszú a sor, remélem ezzel egy kicsit vissza tudtam nekik adni azt a fajta segítséget, amit ők adtak nekünk” – mondta Tóth, akit hidegen hagyott minden a bronzmérkőzése előtt, nem foglalkozott azzal, hogy olimpiai éremért megy, ráadásul egy olyan orosz ellen, akit még nem győzött le korábban.

Atsushi Taketazu / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Öt évvel ezelőtt, Rióban a korai kiesése után csalódottan arról beszélt, hogy agyonnyomta őt az olimpia terhe. Most, Tokióban egy szerencsétlen mozdulatot leszámítva (beleakadt a lába a nadrágjába, elesett, ez vezetett a német Eduard Trippel elleni vereségéhez) tökéletesen vitte végig az egész versenyt. Elmondta, mi történt a két olimpia között.

Ezt meg kell élni. Aki ezt elsőre meg tudja csinálni, az a klasszis. Én meg csak a bajnok voltam, aki ment az úton és próbálta behozni azokat a dolgokat, amivel hátrébb van, mint egy klasszis. Óriási dolog, hogy ez a második olimpiámra összeért.

Kapcsolódó
Tóth Krisztián a könnyeivel küzdve adott interjút
A magyar dzsúdós bronzérmet nyert, elragadták az érzelmek.

Pánczél Gábor arról beszélt, hogy Tóth minden olyan mérkőzést megnyert ezen a napon, amelyeket korábban elveszített azért, mert vagy nem tartotta olyan fontosnak, vagy nem volt eléggé felkészülve rá. Ezek azonban most mind az ő javára dőltek el, úgy látja, a sportoló kihozta magából a maximumot és az most a bronzéremre volt elég. Tóth Krisztián a megnyert vigaszági mérkőzése után azt nyilatkozta, hogy talán karrierje során most fordult elő vele először, hogy ennyire csak arra tud koncentrálni, hogy élvezze azt, amit csinál. Megkérdeztük a kapitányt, miben volt más a mostani felkészülés.

„Tudom, hogy a koronavírus egy nagyon komoly betegség, de nekünk nagy szerencsét hozott, mert egy évvel elhalasztották az olimpiát, Krisztián pedig ez alatt az egy év alatt olyan elképesztő választásokon ment keresztül, ami nélkül világversenyen stabilan jó eredményt elérni valószínűleg nagyon nehéz. Találtam egy megfelelő coachot, aki a megfelelő pillanatban a megfelelő szavakat használta. Megérett a Krisztián erre” – mondta Pánczél Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy

felajánlott egy BMW-motort a sportolónak, ha érmet nyer az olimpián, így azt át is adja majd neki – amint Tóth megszerzi rá a jogosítványt.

Pánczél azzal folytatta, hogy a Mesterek Tornája után nagyon depresszív hangulatban volt Tóth Krisztián, akkor neki is cselekednie kellett.

„Ott bizonyos körülményeket meg kellett változtatni, úgy érzem, ez nem esett mindenkinek jól, de kénytelen voltam ezt a lépést megtenni, nem sokan merik. Nem szívesen beszélek róla, mert személyeket érint, vannak olyan versenyzők, akik nem minden pillanatban tudnak felnőni a feladathoz, holott az adottságaik meglennének hozzá. Emellett a coach szépen rendbe tette,

elhitette vele, hogy az, aki.

Ahogy az olimpia előtt kijöttünk, amilyen tréningeket nekünk tartottak, anélkül nagyon sok versenyző nem fog odaérni” – mondta Pánczél, aki azt is elárulta, Tóth egy ideig nem hívta fel a mentáltrénert, de aztán mégis, azóta pedig olimpiáról, Eb-ről és vébéről is szállított érmet, amit nem sok sportoló mondhat el magáról.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik