Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Átszaladtak az oroszok is a magyar női kézilabda-válogatotton

Martin BERNETTI / AFP
Martin BERNETTI / AFP
Franciaország és Brazília után az oroszok ellen is vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott az olimpia B csoportjáéban, a címvédő hét góllal nyert, és első győzelmének örülhetett Tokióban.

Optimizmusban nem volt hiány az oroszoknál az olimpia női kézilabdatornája előtt, Szergej Siskarjov elnök úgy fogalmazott másfél hete, hogy a kezdőcsapat a világ top három válogatottja közé tartozik és az erős kispad, illetve a tapasztalat alapján meglehet a címvédés.

Kapcsolódó
„Szucsánszki válla kiugrott, ő is megy haza”
Elek Gábor értetlenül áll még mindig a kéziválogatott védekezése előtt.

Ezek után a csapat az első mérkőzésen 24-24-es döntetlent játszott a brazilokkal, majd kedden KO-vereséget szenvedett a svédektől (24-36). De legalább volt egy pontja, nem úgy, mint a magyar csapatnak, amely előbb 30-29-re kikapott a franciáktól, majd 33-27-re a braziloktól.

A csütörtök mérkőzés tétje az volt, hogy a győztes nagy lépés tesz a továbbjutás felé.

Szucsánszki és Zácsik góljaival 2-1-nél vezettünk először és utoljára, az első mélyütést három és fél perc után ez elképesztő gól adta meg: Vjahirjeva passzát a beállós nem érte el, Bíró viszont benézte (2-3).

A támadójátékunk nem volt az igaz, bár Zácsik keze néhányszor elsült, védekezésben viszont hiába akartunk, mindenről lekéstünk, rendszerint rosszul váltottunk, így kapusaink elég kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Az oroszok pedig úgy is könnyedén húztak el, ha kétszer a tuti üres kaput is elhibázták – pontosabban addig totojáztak, amíg a visszafutó Bíró védeni tudott.

A 14. percben már 10-6-ra vezettek az oroszok, Elek Gábor ki is kérte első idejét.

Gyere már egyet ütközni!

– jött a tanács a védőknek, de ez sem vált be.

18 perc sem telt el, amikor mínusz ötnél (8-13) Elek ismét időt kért, de csak önmagát tudta ismételni, hogy ez így kevés lesz.

Az oroszok az első félidőben háromszor is vezettek héttel, így a félidei 17-22 kifejezetten szép helytállásnak tűnt.

Egy játékost azonban elveszítettünk, Szucsánszki ugyanis megsérült – Kovacsics elvesztése után így már csak egy irányító, Vámos áll a stáb rendelkezésére.

A második félidőt egy 5+1-es védekezéssel nyitotta a válogatott, Makejeva gólja után jött a hatosfal, azt Dmitrijeva lőtte szét (17-24). Maradt a tanácstalanság, és ugyan Lukácsnak és Zácsiknak voltak felvillanásai, de öt gólnál közelebb mindössze egyszer sikerült kerülni, 25-29-nél.

A vége 38-31 lett az oroszoknak, a magyar válogatott legközelebb szombaton Spanyolország ellen lép pályára.

Kézilabda, nők, B csoport, 3. forduló:

Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 31-38 (17-22)
gól:
Dmitrijeva 7, Ilina 6/5, Managarova 4, Vjahireva 4, Szkorobogacsenko 4, Szen 4, Makejeva 3, Gorskova 3, Bobrovnyikova 2, Vedehina 1, illetve Klujber 9/7, Szöllősi-Zácsik 5, Vámos 5/1, Lukács 4, Háfra 3, Szucsánszki 1, Schatzl 1, Márton 1, Bordás 1, Tomori 1

További eredmények
Svédország – Franciaország 28-28 (16-17)
Spanyolország – Brazília 27-23 (13-13)

 

A csoport állása:
1. Svédország 5 pont
2. Spanyolország 4
3. Brazília 3 (80-78)
4. Franciaország 3 (83-85)
5. Orosz Olimpiai Csapat 3 (86-91)
6. Magyarország 0

 

A csoport:
Dél-Korea – Japán 27-24 (12-11)
Norvégia – Montenegró 35-23 (13-13)
Hollandia – Angola 37-28 (17-15)

 

A csoport állása:
1. Norvégia 6 pont (104-71)
2. Hollandia 6 (112-85)
3. Dél-Korea 2 (90-106)
4. Japán 2 (74-85)
5. Montenegró 2 (82-86)
6. Angola 0

6:8

Schatzl kapufát dob, de Bíró Blanka másodszor is szépen ér vissza a kapuba, így nem nő  tovább a különbség. Most mi játszunk emberelőnyben és Lukács góljával fel is jövünk 6:8-ra.

5:8

Dmitrieva újabb góljával ismét kettővel vezettek az oroszok, ráadásul emberhátrányba kerültünk. Kaptunk is egyet üres kapura, úgyhogy visszaállt a háromgólos különbség.

3:6

Bíró Blanka véd, de a bírók hetest adnak az oroszoknak. Be is lövik, közte már három.

3:5

A védekezés továbbra sem működik túl jó, elhúztak két góllal az oroszok.

3:3

Egy iszonyú peches góllal vezet ismét az orosz csapat, de Zácsik egyenlített.

2:1

Vezetett az orosz csapat, de nem sokáig. Zácsik gyorsan válaszolt átlövésből, majd Szucsánszki góljával átvettük a vezetést.

Fogadkozik az orosz kapitány

„Már az olimpia előtt tudtuk, hogy nagyon erős csoportunk van, ezt a brazilok Magyarország felett aratott győzelme is bizonyította. De most meg kell nyernünk a következő három mérkőzést, ha tovább akarunk lépni” – magyarázta Alekszej Alekszejev.

Elek: Egyszerű a képlet

„Bármennyire nehéz helyzetbe is kerültünk a brazilok elleni vereséggel, az oroszok ellen voltaképpen egyszerű a képlet: esélyünk akkor lesz, ha a meghatározó játékosaink közül minél többen jobb, pontosabban jó teljesítményt nyújtanak csütörtökön. Hasonló cipőben járnak az oroszok is, nem egy pontra számítottak az első két meccsen, a vezéregyéniségeik, Vjahirjeva, vagy éppen Dmitrijeva, illetve a kapusok nem azt nyújtották, amire számítanak tőlük. Ez fog dönteni, hogy ki, és ki milyen mértékben tud mentálisan jobb energiákat mozgósítani és a korábbiaknál jobb játékot produkálni” – nyilatkozta Elek Gábor kapitány a szövetség honlapján.

Nincs már nagyon hibázási lehetőség

Két vereséggel kezdte a tokiói kézitornát a női válogatott, Franciaország ellen 30-29-re, Brazília ellen 33-27-re kapott ki. Mivel a csoportból az első négy jut tovább a negyeddöntőbe, a címvédő Orosz olimpiai csapat ellen pontot kellene szereznie a magyar csapatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik