Olimpia 2021 – Friss hírek

„Most már tudom, mi hiányzott: a düh” – Kozák Danuta már hatszoros olimpiai bajnok

Luis ACOSTA / AFP
Luis ACOSTA / AFP

Sikerült bearanyozni az olimpiai kajak-kenu verseny utolsó napját is: a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra alkotta négyes lett olimpiai bajnok szombaton. Bár a rajt után a mezőny közepén foglalt helyet a csapat, majd féltávnál is a második volt, ahogy az előfutamban, majd az elődöntőben, úgy Kozák most is a táv második felére növelte a csapásszámot, ezt a tempót pedig már nem tudták tartani a többiek, a második fehéroroszok is hat tizedet kaptak a mieinktől.

Csipesnek ez a második olimpiai bajnoki címe volt (tagja volt a 2016-os rió aranynégyesnek is), Kárásznak és Bodonyinak pedig az első. A 34 éves Kozák esetében leírni is sok, hogy ez már a hatodik első helye volt a játékokon, annyit nyert egymaga, mint ezen az olimpián eddig a teljes magyar csapat. Kozák a valaha volt legeredményesebb női sportolónk a játékokon – Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes öt-öt alkalommal állt a dobogó tetején. Gerevich Aladár hétszer volt olimpiai bajnok, Kozák mellett Kárpáti Rudolf és Kovács Pál jutott el még hatig.

Ez egy életre szóló diadal. Sok szenvedés és keserűség árán, de sikerült ezt elérnem. Most már tudom mi hiányzott korábban ezen az olimpián: az a düh, amivel ma beálltam a rajtgépbe

– mondta a magyar újságíróknak Kozák a kajaknégyes győzelme után, hozzátéve, hogy mindenkinél máshogy csapódik le, ha valami nem úgy jön össze, ahogy eltervezi, ő például lenyomta magát lelkileg. Most viszont látta a tüzet a többieken, azt, hogy mindenki akarja a győzelmet, így ő maga is félretette a keserűségét és onnantól már csak arra koncentrált, hogy együtt megcsinálják.

Kapcsolódó

A dobogós helyeket már az ifjúsági és az U23-as korosztályban is rendületlenül szállító Kozák Danuta első felnőtt érmét a 2007-es Európa-bajnokságon nyerte, olimpiai aranyai mellett tizennégyszeres világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok. A játékokon összesen nyolc érme van (egy-egy ezüst és bronz is került már a kollekcióba, utóbbi épp Tokióban), aminél többet a magyar sportolók közül egyedül Gerevich nyert, ő tízig jutott.

Az ezen az olimpián két érmet nyerő Csipes hasonlóan látta ezt a négyest is, mint az egész olimpiát: 32 éves, most volt itt az esély, bármi történik, meg kell csinálnia. Az önbecsülés volt a szó, ami elsőre az eszébe jutott, amikor megkérdezték, mit visz haza magával Tokióból. A céljairól elmondta, hogy lehet a világbajnokságot még kipréseli magából, de most más az elsődleges terve.

Szeretnék elsősorban anyuka lenni. Most is az vagyok, de szeretnék még fókuszáltabban az lenni

– mondta Csipes, megjegyezve, hogy nem egyszerű összeegyeztetni a kettőt, mire Kozák átvette a szót és arról mesélt, mennyire nehéz az, amikor a kislánya sírva kérdi tőle, „mikor ér már véget az a hülye olimpia”.

Meglepő dolgot is elárultak ők ketten: ezek a győzelmek hitetik el velük, hogy képesek megcsinálni.

„Durva hallani a saját füleimmel, hogy hat arany után is így érzel” – jegyezte meg Csipes Kozáknak. Megegyeztek abban, hogy így szocializálódtak, így mindig a hibát keresik magukban.

Bodonyi csalódott volt a páros bronzérme után, de neki több ideje volt túltennie magát a történteken, és már úgy állt neki, hogy más nem nyerhet.

Azért jöttem ki, mert olimpiai bajnok akartam lenni és nem akartam anélkül hazamenni.

Kárász Anna arról mesélt, ő rég érezte azt a dühöt, amiről a többiek beszéltek, úgyhogy nagyon kellett már neki egy ilyen verseny, amin jól érezte magát. Külön örült annak is, hogy eleredt az eső a döntőjük előtt, számára pedig bizonyosságot adott az olimpiai arany, arról, hogy sokszor nem látják előre, hogy valami működni fog, de hisznek benne és csinálják, akkor elérik a céljukat.

A magyar kajak-kenusok három aranyat, két ezüstöt és egy bronzot nyertek Tokióban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik