A következő élő közvetítés része Olimpiai bajnok a női kajaknégyes, bronzérmes a női pólócsapat, Marosi és Muszukajev is pontszerző – élő hírfolyam az olimpiáról

Történelmi tripla: olimpiai bajnok a női kajaknégyes

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Sorozatban a harmadik olimpiai bajnoki címért szállt harcba a magyar női kajaknégyes, amely a pénteki előfutama után a szombati középdöntőjét is megnyerve jutott be az 500 méter fináléjába.

Miközben ismét eleredt az eső a Sea Forest kajak-kenu pályán, a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység a lengyelek és az új-zélandiak között, az ötös pályáról vágott neki a távnak.

250 méternél fehérorosz, magyar, új-zélandi volt a sorrend. Kozák aztán növelte a csapásszámot, és a hajrához közeledve már a magyar hajó orra volt elöl. A lendület kitartott egészen a célig, ahol Kozák a magabiztos győzelem után a levegőbe csapva az öklével jelezte, hogy ez a szám továbbra is magyar felségterület.

Kovács Tamás / MTI

 

Másodikként a fehéroroszok, harmadikként pedig a lengyelek értek be, Új-Zéland lett a negyedik, így Lisa Carringtonnak a korábbi három aranyérem után nem sikerült a negyedik számban is dobogóra állnia Tokióban.

A Ferencváros 34 éves kajakosa, Kozák Danuta pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, s az összesen nyolc dobogós helyével – hat első, valamint egy-egy második és harmadik – a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.

Csipes pályafutása második, Kárász és Bodonyi pedig egyformán első olimpiai bajnoki címét szerezte. Előbbi kajakos ezzel túlszárnyalta edző-édesapját, Csipes Ferencet, aki egyszeres olimpiai bajnok.

Ez a tokiói magyar küldöttség hatodik aranyérme, az első olyan, amelyet nők szereztek.

Női K-4 500 méter

1. MAGYARORSZÁG (KOZÁK DANUTA, CSIPES TAMARA, KÁRÁSZ ANNA, BODONYI DÓRA) 1:35.463 p
2. Fehéroroszország (Margarita Mahnyeva, Nagyezsda Papok, Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk) 1:36.073
3. Lengyelország (Karolina Naja, Anna Pulawska, Justyna Iskrzycka, Helena Wisniewska) 1:36.445

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik