Olimpia 2021 – Friss hírek

Bukhatják a britek az olimpiai ezüstérmüket

A doppingellenes szabályok megsértésének gyanúja miatt felfüggesztették Chijindu Ujah olimpiai ezüstérmes brit síkfutó versenyzési engedélyét.

Az atlétika tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) csütörtöki bejelentése szerint Chijindu Ujah (Kiemelt képen balra az első) doppingmintájában a szelektív androgénreceptor-modulátorok (SARM) közé tartozó Ostarine és S-23 nevű tiltott anyagok jelenlétére bukkantak, amelyek hatása az anabolikus szteroidokéhoz hasonló.

Ujah tagja volt a brit 4×100-as férfi váltónak, amely az olasz négyes mögött egyetlen századdal lemaradva második lett a tokiói ötkarikás játékokon.

További három sportolót is felfüggesztettek csütörtökön.

  • A georgiai súlylökő Benik Abramyan már a selejtezőben sem szerepelhetett, miután a versenyen kívüli tesztje pozitív eredményt hozott Tokióban.
  • A bahreini 1500-as futó, Szadik Mikhu vérátömlesztést kapott a japán fővárosban.
  • A kenyai sprinter Mark Otieno Odhiambo június 24-én szolgáltatott pozitív mintát, ezért már a 100 méteres síkfutás előfutamában sem állhatott rajthoz.

Az AIU közleménye szerint megvárják a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) eljárásának lezárását, amely megállapítja, hogy a gyanúsítottak valóban megsértették-e a doppingellenes szabályokat, és ha igen, milyen következményekkel, szankciókkal kell szembenézniük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik