Olimpia 2021 – Friss hírek

Biztos az újabb magyar érem a paralimpián

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Veres Amarilla döntőbe jutott a kerekesszékes vívók párbajtőrversenyében csütörtökön a tokiói paralimpián.

A nők A kategóriás küzdelmében – azaz a kevésbé sérültek között – Veres a csoportjából simán jutott tovább négy győzelemmel és egy vereséggel, ezzel együtt a 16 fős mezőny hiányos 16-os tábláján így is vívnia kellett. Ott előbb az amerikai Shelby Jensent fölényesen verte, majd az orosz Alena Jevdokimovát nagy küzdelemben múlta felül.

Kapcsolódó
Az úszó Konkoly Zsófia szerezte az első magyar érmet a paralimpián
Nyolc századdal előzte meg az ausztrál rivális 400 gyorson.

A fináléért azzal a kínaival kellett megmérkőznie, aki előzőleg Krajnyák Zsuzsannát búcsúztatta. Veres tudatosan vívott, és váratlan győzelmet aratott. Három gyors tussal meglepte esélyesebb, a 2019-es világbajnokságon és előtte a riói paralimpián is ezüstérmes ellenfelét, kívülről többször jött az edzői utasítás, hogy „csak előre”, mivel a magas Csing Pien az előre-hátra hajlásokból gyakran ér el találatokat. Veres 4-1-nél sárga lapot kapott, mert pont egy ilyen szituációban elemelkedett a székről, de a következő tust így is ő adta. A folytatásban azonban ellenfele felzárkózott egy-két tusra, döntetlen viszont egyszer sem volt, írja tudósításában az MTI.

A taktika további részeként a magyar vívó igyekezett mindig felül szúrni, és ez többnyire össze is jött neki. Így még az is belefért a számára, hogy egy alkalommal újabb figyelmeztetés – ezúttal már piros lap – járt korai indulásért, ami büntetőpontot vont maga után. 14-12-nél együttes találattal lett meg a győzelem, majd Veres pár másodperc múlva összeölelkezett a páston edzőjével, Kovács Ivánnal, miközben jól hallhatóan azt mondta:

nem hiszem el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik