Olimpia 2021 – Friss hírek

Veres Amarilla nyerte az első magyar paralimpiai aranyérmet Tokióban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Veres Amarilla nyerte a kerekesszékes vívás A. kategóriájának párbajtőr egyéni versenyét, miután a csütörtöki döntőben 15-12-re legyőzte kínai ellenfelét. Ez a magyar paralimpiai csapat első aranyérme a tokiói játékokon.

Kapcsolódó
Az úszó Konkoly Zsófia szerezte az első magyar érmet a paralimpián
Nyolc századdal előzte meg az ausztrál rivális 400 gyorson.

A nők A kategóriás küzdelmében – azaz a vívás szempontjából kevésbé sérültek között – Veres a csoportjából simán jutott tovább négy győzelemmel és egy vereséggel, ezzel együtt a 16 fős mezőny hiányos 16-os tábláján így is vívnia kellett. Ott előbb az amerikai Shelby Jensent fölényesen, 15-5-re verte, majd az orosz Alena Jevdokimovát nagy küzdelemben 15-13-ra múlta felül. A fináléért taktikus vívással győzte le, ugyancsak 15-13-ra a kínai Csing Pient.

A döntőben egy másik kínai vívóval, az öt éve, Rio de Janeiróban háromszoros paralimpiai bajnok Zsung Csinggel mérkőzött. A lendülete nem tört meg az utolsó asszóra sem, mert bár sokáig az ellenfele vezetett, 10-10-nél sikerült egyenlítenie a BVSC-Zugló 28 éves vívójának, aki rögtön ezután azzal került előnybe, hogy Zsung elemelkedett a székből, amiért büntetés járt. A következő akciónál Verest tusát vették el, hasonló okból, így 12-10 helyett 11-11 lett, de a következő találatot megint a magyar párbajtőröző adta, és onnan már csak nőtt a különbség.

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor –, így Veres Amarilla az első magyar női bajnok.

Veres Amarilla a magyar küldöttség második érmét szerezte Tokióban az után, hogy szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban.

Koszticsák Szilárd / MTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik