Olimpia 2021 – Friss hírek

Szilágyi Áron az első kardvívó, aki háromszor nyert olimpiát egyéniben

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A londoni és a riói utáni a tokiói olimpián is Szilágyi Áron lett a férfi kardvívás olimpiai bajnoka.

Szilágyi egész nap nagyon meggyőzően vívott, a venezuelai José Quintero elleni, 15-7-re megnyert mérkőzés tökéletes bemelegítés volt, majd következett a 2016-ban negyedik iráni Mojtaba Abedini, akinek szintén hét találatot engedett.

A nyolc között visszavágott a Szatmári Andrást kiejtő iráni Ali Pakdamannak, aki szintén nem tudott mit kezdeni a magyar klasszis nagyon összeszedett vívásával, a negyeddöntőben 15-6 lett a végeredmény.

Az elődöntő volt a nap legnehezebb csörtéje, a grúz Sandro Bazadze mindent bevetett, reklamált, hevesen gesztikulált, csinálta a cirkuszt, és meglehetősen kellemetlen ellenfél volt.

De legyőzni ő sem tudta Szilágyit, aki 13-13-as állásnál is megőrizte a higgadtságát, és még az sem zavarta, hogy a vereség miatt hisztiző ellenfél a kézfogás helyett inkább a zsűrivel civakodott.

A döntőben aztán az olasz Luigi Samele számára Szilágyi gyorsan jelezte, hogy ne reménykedjen, pillanatok alatt elhúzott 7-1-re, majd az egyperces szünetre 8-5-ös előnnyel vonulhatott a Vasas vívója. Samele az elődöntőben nagy fordítást mutatott be (6-12-ről nyert 15-12-re a koreai Kim Jung Hvan ellen), de Szilágyi nem hagyta felzárkózni, és a harmadik 15-7-ös győzelme után a sisakját lekapva ünnepelhetett.

Ő szerezte a magyar küldöttség első aranyérmét Tokióban, és megint megmutatta, hogy az olimpia az ő terepe, hogy ezen a versenyen tud valami olyat, amit a generációjában senki más nem tud.

De olyan még a sportág legnagyobbjainak, Fuchs Jenőnek, Kovács Pálnak, Kárpáti Rudolfnak, Viktor Krovopuszkovnak, Jean-Francois Lamour, Szabó Bencének vagy éppen Sztanyiszlav Pozdnyakovnak sem sikerült, hogy egyéniben három olimpiai aranyat nyerjenek, ezeket ráadásul egymás után.

Gyakran beszélünk arról, hogy a sportban minden fejben dől el, úgyhogy érdemes megkérdezni Szilágyi Árontól, hogy csinálja, hogy mindig a legkiélezettebb helyzetekben tűnik a legnyugodtabbnak, mégis legélesebbnek.

Szilágyi Áron edzője, Decsi András az M4 Sportnak azt nyilatkozta, a következő olimpiáig biztosan folytatja tanítványa, akinek Tokióban még a csapatversenyben is jelenése lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik