Olimpia 2021 – Friss hírek

Milák nyerte a második aranyunk, Szilágyiék a bronzért vívnak – ez történt éjjel az olimpián

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP
Eseménydúsan kezdődött az ötödik versenynap magyar szempontból Tokióban: Milák Kristóf megnyerte a 200 pillangót, amelyen Kenderesi Tamás negyedik lett. Hosszú Katinkának 200 vegyesen sem ment, Németh Nándor viszont 100 gyorson egy 57 éves sorozatot tört meg. A női pólósok megverték a címvédőt, a kardcsapat pedig a bronzmeccsen vívhat.

Úszás: Milák Kristófot sokan biztos aranyérmesként kezelte, és a Honvéd klasszisa nem is engedte át másnak az első helyet 200 pillangón, a második japán Honda Tomorura két és fél másodpercet verve szerezte meg a magyar küldöttség második tokiói aranyát.

Kapcsolódó
Milák Kristóf olimpiai bajnok 200 pillangón
Milák Kristóf megcsinálta, olimpiai bajnok lett 200 pillangón. Kenderesi Tamás negyedik lett.

A világcsúcs ezúttal nem jött össze, amiben az is közrejátszott, hogy Miláknak tíz perccel a rajt előtt elszakadt a fürdőnadrágja.

Kapcsolódó
Milákon szétszakadt a gatya, de még ez sem zökkentette ki
A malőr miatt biztos volt benne, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Csak leúszta.

Azért az időeredménye így is egészen kivételes, az 1:51.25 perc minden idők harmadik legjobb eredménye 200 pillangón. A szám másik magyarja, Kenderesi Tamás borzasztó csalódott volt a futam után, mivel mindössze hét századdal maradt le a bronzéremről.

A 200 vegyesen címvédőként induló Hosszú Katinka is lemaradt az éremről, de neki a dobogóhoz jóval több hiányzott, mint Kenderesinek.

Kapcsolódó

Csütörtök hajnalban is lesz két magyar döntős úszásban, Kapás Boglárka a harmadik legjobb idővel finalista 200 pillangón, míg Németh Nándor 47.81 másodperces országos csúccsal, hetedikként ment tovább az elődöntőből.

Ami óriási dolog, mert a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Vívás: A férfi kardcsapat gond nélkül vette az első akadályt, 45-36-ra verte az amerikaiakat, az elődöntőben viszont hiába vezetett nagyon sokáig az olaszok ellen, végül 45-43-ra kikapott. Két párral a vége előtt a magyar csapat még 35-32-re vezetett, aztán Enrico Berre 8-4-re verte Szatmári Andrást, ezzel az olaszok álltak jobban az utolsó asszó előtt. Nálunk a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron volt a befejezőember, aki 43-43-nál utolérte Luca Curatolit, de az utolsó két találatot az olasz adta.

A kardcsapat utoljára 1996-ban szerzett érmet az olimpián, most a németek elleni bronzmeccsen lehet megszakítani az Atlanta óta tartó éremmentes sorozatot.

Cselgáncs: A 90 kilogrammosok között induló Tóth Krisztián az első fordulóban ipponnal nyert a menekültek csapatában szereplő Popole Misenga ellen, majd a nyolcaddöntőben a japán Mukaj Sojcsirót szintén ipponnal verte, de ezúttal a ráadásban harcolta ki a győzelmet. A nyolc között a német Eduard Trippel ellen is a ráadás döntött, sajnos a német dzsudoka földre tudta vinni Tóthot, aki ezzel a vigaszágon folytatja.

Vízilabda: A magyar női válogatott 10-9-re verte a címvédő Egyesült Államokat. A magyar válogatott ezzel veretlenül várja a folytatást, hiszen a mostani bravúr előtt döntetlent játszott az orosz csapattal.

Mire számíthatunk még?

A vívók 11.30-kor mérkőznek a bronzért. Tóth a 10 órakor kezdődő vigaszágas program hatodik meccsét vívja, ellenfele a holland Noël van ‘t End lesz, aki 2019-ben világbajnoki címet nyert. Kettejük párharcában Tóth 5-1-re vezet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik