Olimpia 2021 – Friss hírek

Biles nélkül folytatódott az amerikai tornaálom, Kovács Zsófia 14. lett

Loic VENANCE / AFP
Loic VENANCE / AFP
Kovács Zsófia a 14. helyen végzett a tokiói olimpia női tornaversenyének egyéni összetett döntőjében, 1992 óta a legjobb magyar eredményt elérve ezzel. Az amerikaiak 2004 óta tartó aranysorozata úgy is folytatódott, hogy a világ legjobb tornásznője, Simone Biles nem indult a fináléban: Sunisa Lee óriási csatában, minimális különbségben előzte meg a brazil Rebeca Andradét és az orosz Angelina Melnyikovát.

A női tornaverseny egyéni összetett döntőjébe 1996 óta először kvalifikálta magát magyar versenyző: a riói játékokat is megjárt Kovács Zsófia a brit és kínai tornászokkal, valamint a franciák klasszisával, Mélanie de Jesus dos Santosszal került egy csoportba. A dunaújvárosiak versenyzője egyik legerősebb szerén, felemás korláton kezdett: szépen hajtotta végre gyakorlatát, nem hiába rázta az öklét a szer mellett örömében edzője, Trenka János.

Kapcsolódó
„Nem akartam semmi hülyeséget csinálni” – Simone Biles a mentális állapota miatt adta fel
A négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok már nem bízik annyira magában.

A pontozók 14.233-ra értékelték teljesítményét, ez az első rotáció után a hatodik helyre rangsorolta. Gerendán ígéretes kezdés után leesett Kovács, leugrásából pedig kicsit ellépett, 12.100-at kapott, ezzel a 13. helyre került vissza.

Következett a talaj, hasonló eredménnyel, mint a selejtezőben (12.600, 66 ezreddel kevesebb, mint a kvalifikáció során), ez összetettben három szer után a 21. helyre rangsorolta. A végén aztán jött Kovács Zsófia másik kiemelkedően jó szere, az ugrás: a magyar tornásznő igen jól kivitelezett gyakorlatára 14.500-at kapott és várhatta, hogy az 53.433-as összpontszám mire lesz elég.

Martin BUREAU / AFP Kovács Zsófia a 14. helyen végzett

A válasz: a 14. helyre, mely a legjobb magyar összetett eredmény a nők között 1992 óta (a barcelonai olimpián Ónodi Henrietta a 8., Molnár Andrea a 15. helyen végzett).

Fordítsuk figyelmünket az éremcsatára! Itt a kérdés az volt, hogy megtörik-e az amerikai hegemónia: az Egyesült Államok versenyzői 2004 óta megnyerték az összes női összetett aranyérmet (Carly Patterson, Nastia Liukin, Gabby Douglas és Simone Biles révén), de most Biles visszalépésével első számú sztárjuk nélkül maradtak.

A tornasport történetének egyik legjobbja a csapatdöntőben még ugrott, ám utána mentális egészségügyi okokból visszalépett, a favorit amerikaiakat meg is előzték az oroszok. Mivel Biles nyolc éve veretlen volt minden nagy összetett versenyen, amin elindult, váratlanul nyílttá vált minden – legalább nyolc-tíz tornásznő pályázott a dobogóra.

Hová tűnt Simone Biles?

Ahogy azt több szakkommentátor már az ugrás után egyből (helyesen) megtippelte, a világ legjobb tornásznőjénél az amerikai tornaszlengben „twisties” néven emlegetett mentális blokk jött elő a csapatdöntőben. Ez a térbeli orientációs képesség és a test fölött gyakorolt kontroll elvesztését jelenti egy akrobatikus elem végrehajtása közben.

Ahogy Biles mondta sajtótájékoztatóján: fogalma sem volt, hol van a levegőben, és ez rendkívül veszélyes. A „twisties” már a reggeli gyakorláson jelentkezett, ugrásnál ismét, ezek után jött a visszalépés. A jelenség bármikor előjöhet, egyik kiváltó hatása az extrém stressz lehet. A mentális blokk elmúlhat gyorsan, de néha hetek, hónapok kellenek ahhoz, hogy a tornász már ne küzdjön vele.

Ha Biles folytatta volna a versenyt ilyen állapotban, nemcsak a csapatpontszámot, de saját egészségét is veszélyeztette volna.

Hajszálon múlott az arany

A visszalépett, a döntőt a lelátóról néző Biles után legjobb pontszámmal döntőbe jutott brazil Rebeca Andrade fantasztikus ugrással az élre állt az első rotációban, és elsősorban az ő csoportját kellett végig figyelni, hiszen ebben szerepeltek az amerikaiak és az oroszok is. Andrade remekelt felemás korláton is, így megőrizte első helyét, pedig riválisai közül az amerikai Sunisa Lee, valamint az orosz Angelina Melnyikova és Vlagyiszlava Urazova is erősebb nála ezen a szeren.

Jött a legkockázatosabb szer, a gerenda: a csapatversenyben ezen a szeren sokat hibázó oroszok különösebb üzemzavar nélkül abszolválták, nem úgy az amerikaiak. Jade Carey leesett, Lee viszont egy nagyot mentve megőrizte esélyeit az aranyra, és a két orosz elé került! Az utána következő Andrade biztonsági gyakorlattal rukkolt elő, a sorsdöntő talajgyakorlatra Lee, Urazova, Andrade, Melnyikova sorrendben fordultak a tornászok, de az első és negyedik közti különbség csupán fél pont volt.

Urazova kezdett az aranyesélyesek közül, annak tudatában, hogy riválisainál valamivel gyengébb gyakorlata van – azt megcsinálta, de ez a dobogóra sem volt elég. Melnyikova rontott egy kisebbet, ám minimális különbséggel megelőzte csapattársát; Lee viszont őt is letromfolta és az élre állt. A kérdés már csak az volt, hogy marad-e az amerikai hegemónia, vagy a tornatörténelem első brazil összetett olimpiai győztesét láthatjuk?

Rebeca Andrade első ugrássorából kilépett, majd az utolsóból is, értékes tizedeket veszítve, ezzel dőlt el a finálé: a kiválóan összpontosító, laoszi hmong származású „Suni” Lee folytatta az amerikaiak olimpiai aranysorozatát, Andradéé az ezüst, Melnyikováé a bronz!

Női torna, egyéni összetett döntő

1. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 57.433
2. Rebeca Andrade (Brazília) 57.298
3. Angelina Melnyikova (orosz csapat) 57.199
…14. Kovács Zsófia (Magyarország) 53.433

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik