A következő élő közvetítés része Márton Anita nem jutott döntőbe, szenvedtek a pólósok – az olimpia 7. napjának hírei egy helyen

Cseh László: Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Leúszta pályafutása utolsó métereit Cseh László: a klasszis az ötödik olimpiáján a 200 vegyes döntőjében végzett hetedik helyen. Mindent elmond róla, hogy

amikor a verseny után odament, hogy gratuláljon Sun Vangnak az olimpiai bajnoki címhez, a kínai volt az, aki meghajolt a magyar úszó előtt.

De már egy nappal korábban, amikor bejutott a döntőbe is nagy üdvrivalgás volt a lelátón, és a fináléban is ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. A 35 éves Cseh mindezek után nagyon jól kezdett, az első majd a második hossz után is a második helyen állt, ám az ottani fordulója nem jött ki jól, mellen pedig hátrébb esett. Azt mondta, az időeredmény miatt nem lehet teljesen elégedett, de úgy tűnik, ő is változik, mert ennek ellenére is tud mosolyogni.

Öreg koromra én is elérzékenyültem: reggel megérintett, hogy ez az utolsó úszásom. Jóleső érzés volt. Megpróbáltam beleadni mindent, igazából jól éreztem magam, sajnálom, hogy az idő nem lett jobb, de hát minden döntő, minden úszás más. Örülök, hogy hetedik lettem, egyet azért javítottam – ez is haladás

– nyilatkozta Cseh László utalva arra, hogy az elődöntőből a nyolcadik legjobb helyen jutott tovább.

Az olimpia előtt sokáig hezitált azon, hogy egyáltalán bevállalja-e a játékokon való szereplést, nem érezte magában ugyanis a jó eredményt. A tavaszi országos bajnokság nagy kérdése is az volt, vajon hogy dönt, végül felesége biztatására elindult Tokióban, és nem bánta meg.

„Nyugodtan hagyhatom abba az úszást, ez nagyon fontos. Mielőtt még elkezdődött a versenyzésem, rájöttem arra: hálás lehetek azért, hogy itt vagyok, mert ezzel le tudtam zárni magamban ezt az egészet. Ha otthon, tévéről nézem, biztos, hogy csak magamban mérgelődtem volna, hogy ennyit én is tudok, ott lett volna a helyem, miért nem vagyok ott – örök életemre ez járt volna a fejemben. Már a verseny kezdete előtt egy óriási, fontos lépcső volt ez” – mondta Cseh, aki kérdésre azt felelte, semmit nem csinált másképp a reggel során, mint a korábbi versenyeinél, egy dolgot leszámítva: „A fehérjeturmixomat ma nem kevertem be, mert tudtam, hogy már nincs mire”.

Az utolsó úszás:

Cseh László négyszer nyert olimpiai ezüst- és kétszer bronzérmet. Nagymedencében két világbajnoki címe és 14 Európa-bajnoki első helye, rövidpályán 19 Eb-győzelme van számos dobogós helyezés mellett még. Adódott a kérdés, hogy mit visz tovább élete utolsó versenyéből.

Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok, és ennyi olimpiát.

Nem érzem ezt át igazán, nem gondolok bele abba, hogy az évek alatt mennyi mindent elértem, de lassan kezdem elhinni és felfogni, hogy nemcsak annyi volt, amikor rosszul úsztam, hanem rengeteg gyönyörű verseny volt benne, csak én hajlamos vagyok ezeket szőnyeg alá seperni, és csak azzal foglalkozni, ami kevésbé jó. Nem éreztem eléggé, hogy mennyi csodálatos eredményt el tudtam érni” – mondta és arról is beszélt, hogy

anno azt sulykolták belé: ha jó, akkor az természetes, ha rossz, akkor azért meg ő a hibás. Az elmúlt években ezen sokat dolgozott és sikerült annyit fejlődnie fejben, hogy érzi a változást.

Ami a döntőt illeti, nagy elemzésbe nem ment bele, annyit elmondott, hogy próbált változtatni a mellúszásán, mert azzal nem volt elégedett, de ez nem biztos, hogy bejött. Ha lenne egy-két éve, talán még fejlődne benne, de már nincs.

„Örülök, ha valaki ezért felkelt, az eredmény lehetett volna kicsit jobb. De ezeket kell tudnom értékelni, mert önmagában csodás élmény, hogy ennyi ember örül annak, hogy én mit versenyzek, hogy versenyzek. Nem tudom elégszer megköszönni nekik. Ez azért itt a végén nagyon jólesik. A verseny alatt nem hallottam a szurkolást, az elején és a végén viszont igen” – így Cseh László, aki arról is beszélt, hogy sok mindent tett, amit mai fejjel már másképp csinálna, de emberek vagyunk, ilyen az élet és ezt el kell tudni fogadni.

Nem a következő napokban gondolkodik, hanem a következő évekre tervez. Megpróbálja élvezni mindennapokat, kipróbálni, hogy milyen az élet az úszáson túl. Egy darabig most biztosan hátat fordít a sportágnak, persze a versenyeket megnézi, követi az eseményeket, de nap mint nap nem lehet majd az uszodában látni.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik