Olimpia 2021 – Friss hírek olimpiai program

A búcsúzó Cseh László volt a nap hőse – ez történt az olimpián pénteken

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Magyar szempontból Cseh Lászlóról szólt a tokiói olimpia hetedik versenynapja, a 200 vegyesen hetedik helyen záró klasszis emberi és sportolói nagyságáról mindent elmond, hogy a szám győztese, a kínai Vang Sun a medencéből kimászva meghajolt Cseh előtt.

Kapcsolódó
Cseh László előtt még az olimpiai bajnok is meghajolt
A magyar úszót ennyire tisztelik a versenytársai.

Cseh 19 éves pályafutásába öt olimpia, kilenc világbajnokság, tíz Európa-bajnokság fért bele; a rövidpályás eseményekkel együtt 71 érmet gyűjtött, ebből hatot az olimpiákról, két világbajnoki címe, 13 nagypályás és 19 rövidpályás Eb-aranya van. Ahogy az úszószövetség oldalán írták:

klasszikus életmű, amely kitörölhetetlen nyomot hagyott az egyetemes úszósportban is.

Cseh mellett volt még egy döntősünk, Telegdy Ádám pályafutása legjobb eredményét érte el azzal, hogy 1:56.15 perces egyéni csúccsal ötödikként zárt 200 háton.

Kapcsolódó

Szombat hajnalban is lesz egy döntősünk, a 200 pillangón olimpiai bajnok Milák Kristóf ugyanis 100 pillangón a második legjobb idővel (50.31 mp) került a fináléba, és néhány percig ez az idő olimpiai csúcsnak számított, aztán jött az amerikai Caeleb Dressel. A döntőben az amerikai klasszis lesz Milák legnagyobb ellenfele, ők ketten a 2017-es budapesti vébén is összecsaptak, akkor Dressel 76 századdal gyorsabb volt magyar riválisánál.

Ugyanebben a számban Szabó Szebasztián 14. lett, vagyis nem jutott fináléba, és sajnos ugyanígy járt női 200 háton Burián Katalin (10.), férfi 50 gyorson Lobanovszkij Maxim (26.), 1500 gyorson Gyurta Gergely (15.), valamint Kalmár Ákos (22.) is. A 4×100 méteres férfi vegyesváltó a 13. helyen zárt.

Kapcsolódó
Burián Katalin: Tudom, hogy tudok a világon a top hat közé jutni
Határozott nyilatkozatot adott a döntőről lemaradó úszó.

Elkezdődtek az atlétikaversenyek is Tokióban, ahol az öt évvel ezelőtt Rióban bronzérmes súlylökő, Márton Anita alig fél évvel gyermeke születése után 17,59 méterrel 21. lett, így lemaradt a döntőről. Női 800 méteren Bartha-Kéri Bianka a 33., férfi 400 gáton Koroknai Máté a 26. helyen végzett.

Az evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban a B döntőben negyedik, összességében a tizedik helyen zárt.

Két magyar versenyző számára véget értek a vitorlázóversenyek: férfi Laser Standardban Vadnai Benjámin a 18., női Laser Radial Érdi Mária a 13. lett.

A női sportpisztolyosok között Major Veronika 35. lett, míg a női vízilabdázók küzdelmes mérkőzésen 17-13-ra legyőzték Japánt, így biztosították negyeddöntős szereplésüket, és egy lépésre kerültek a csoportgyőzelemtől.

Kapcsolódó
Kínkeserves pólógyőzelem a csoport leggyengébbje ellen
Japán 10-10-ig tartotta magát a magyar női válogatott ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik