Olimpia 2021 – Friss hírek

Testőr kísérte Milák Kristófot a 100 pillangó döntőjéig

A 100 méter pillangón nyert ezüstérmével edzője, Selmeci Attila minden várakozását felülmúlta Milák Kristóf a tokiói olimpián.

Nem találok szavakat, minden várakozásomat felülmúlta. Abban biztos voltam, hogy az elődöntőben úszott 50.31 másodpercnél tud jobbat, de azt már csak reméltem, hogy esetleg 50 másodperc alá megy. Ma ismét bebizonyította, hogy óriási úszó. Világklasszis

– mondta tanítványáról a tréner, aki azért tartja különösen kiváló eredménynek a 49.68 másodperces Európa-csúcsot, mert elsősorban kedvenc számára, a 200 méter pillangóra készítette fel Milákot.

Kapcsolódó
Világcsúcs kellett Milák legyőzéséhez
Magyar éremmel kezdődött az olimpia 9. napja, 100 pillangón Milák Kristóf ezüstérmet szerzett óriási Európa-csúccsal, 49.68-cal. Caeleb Dressel

Selmeci szerint ehhez a kontinensrekordhoz kellett az, hogy a 200-on nyert aranyérem ellenére a BHSE 21 éves versenyzője elégedetlen volt. Elmondása szerint Milák rendre későn fekszik le, de ezúttal kivételesen korán elment aludni, ami egyértelmű jele volt annak, hogy nagyon komolyan veszi ezt a versenyt.

Caeleb Dressel a rajtjával és víz alatti delfinezésével a világ előtt jár. Féltávnál hat tizeddel vezetett, ez óriási előny. Kristóf nem tudta elérni a maga számára kitűzött 23.2 másodperces kezdést, ennek ellenére ha jobban sikerül a fordulója, könnyen lehet, hogy ő az olimpiai bajnok ezen a távon is

– mondta a futamról a mester.

Selmeci elárulta, az úszók csapatának vezetője személyében „testőrt” is küldött Milák mellé a futam előtti időszakra, nehogy megint olyan baleset történjen vele, mint a 200 méter előtt, amikor elszakadt az úszónadrágja és későn kezdett melegíteni. Emlékezetes módon Milák a végül számára olimpiai aranyat hozó 200 pillangó rajtja előtt belefeledkezett a nyújtásba, ezért jócskán elkésett a vízi bemelegítéséről, a szokásos 1600-1800 méter helyett csak 500-al melegített, majd a call roomban az úszónadrágja is elszakadt, cserélnie kellett.

Kapcsolódó
Dressel a Milák elleni döntőről: Ez volt a legjobb 100 pillangó, amit valaha rendeztek
Caeleb Dressel aranyérmet, Milák Kristóf ezüstöt nyert a 100 méteres pillangóúszás olimpiai döntőjében.

Selmeci azt is kifejtette, soha így nem szorították meg az immár ötszörös olimpiai bajnok és ebben a számban kétszeres világbajnok Dresselt, aminek azért is örül, mert Milák így biztosan fogja maga előtt látni az újabb célt.

Nem hagyja, hogy mentálisan foglalkozzak vele. Furcsa személyisége van, hiába dolgozunk együtt nyolc éve, még nekem is tud akár naponta meglepetést okozni. Közvetlenül a verseny előtt már nem szereti a tanácsokat, ezért azokkal inkább előző este látom el

– mesélt Selmeci az MTI érdeklődésére Milákról.

Kapcsolódó
Milák Európa-csúccsal ezüstérmes 100 pillangón, a férfi pólósok győztek az Egyesült Államok ellen – élő hírfolyam
Berecz Zsomborra közelebb került a második helyen álló spanyolhoz Finndingiben, pályára lépnek a kéziseink is.

Selmeci kifejtette, nemcsak kettőjük közös munkájának gyümölcse a mostani szereplés, hanem egy egész csapat dolgozik a sikerekért, amelynek tagja egy-egy erősítő tréner, dietetikus és csak a fordulókkal foglalkozó szakedző is, valamint Resch Mária személyében egy sportpszichológus, aki a Tokióban töltött idő alatt vele kommunikált arról, hogy mikor bíztassa és mikor hagyja magára a versenyzőjét.

Milák ezüstérmes úszása:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik