Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Olasz sprinter győzott 100 méteren, kikapott Kínától, így bukta a csoportelsőséget a női pólócsapat – élő hírfolyam

Magyar szempontból viszonylag csendesebb a vasárnap a tokiói olimpián.

  • Atlétikában női 100 m gáton Kozák Luca a döntőért futhatott, de nem tudta befejezni az elődöntőjét. A női kalapácsvetés selejtezőben Gyurátz Réka a 12. lett csoportjában, összesítésben pedig a 26. helyen végzett, így nem jutott a döntőbe. A női 3000 m akadályfutásban Kácser Zita az utolsó, 41. lett a selejtezőben, Tóth Lili Anna viszont hatalmas egyéni rekordot futott, igaz, egy kicsi így is hiányzott neki a döntőhöz, összesítésben 18. lett. Távolugrásban Nguyen Anasztázia nyolc centivel maradt le a fináléról.
  • A vitorlázóknál Finndingiben Berecz Zsombor a második helyen bejutott az éremfutamba, így kedden a dobogóért szállhat vízre.
  • Asztaliteniszben a nők kikaptak a nyolcaddöntőben Japántól.
  • Vízilabdában a női válogatott utolsó csoportmeccsén az első hely volt a tét, ami elúszott a Kína elleni 11-9-es vereség miatt.
  • Vasárnap 25 számban osztanak érmeket: atlétikában és tornában négy-négy, úszásban, amelyben nincs magyar döntős, öt arany talál gazdára. Birkózásban elrajtolnak a küzdelmek, de egyelőre magyar érdekeltség nélkül. A 100 méteres síkfutást az olasz Marcell Jacobs nyerte.

Berecz Zsombor nagyszerűen versenyzett, kedden az éremért vitorlázhat

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.

Az MTI beszámolója szerint a világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó a kilencedik részversenyben negyedik lett, a tizedikben szintén, de egyik fő vetélytársa, a spanyol Joan Cardona csak nyolcadikként futott be. Így helyet cseréltek, Berecz feljött másodiknak, hátránya kilenc helyezési pont a címvédő brit Giles Scott mögött.

A futamot a 2020-as világbajnok új-zélandi Junior Josh nyerte, aki ezzel a negyedik helyre lépett előre, a magyar hajóstól tíz ponttal van lemaradva.

Az Enosima Jachtkikötőben kedden az első tíz helyezett száll vízre a dupla szorzós éremfutamban, a többiek számára befejeződött a verseny.

A magyar vitorlázás eddig egy olimpiai medállal büszkélkedhet, 1980-ban, Moszkvában a Detre testvérek harmadikok lettek Repülőhollandiban.

Az állás az éremverseny előtt

1. Giles Scott (brit) 28 helyezési pont
2. Berecz Zsombor 37
3. Joan Cardona (spanyol) 39
4. Junior Josh (új-zélandi) 47
5. Nicholas Heiner (holland) 52

Súlyos állapotban került kórházba egy horvát edző

Július 22-én egy buszon lett rosszul, és azóta súlyos állapotban kórházban kezelik Seno Custót, a horvát sportlövők egyik edzőjét. A szakember hosszú ideje egészségügyi problémákkal küszködik, de állapota rendkívül súlyos.

A Horvát Olimpiai Bizottság sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írta, a szakember állapota változatlan.

„Július 31 -én, szombaton az olimpiai bizottság egészségügyi szolgálata meglátogatta Custót. A japán kollégákkal és olimpiai delegációnk orvosaival folytatott konzultációt követően az edző feleségének és lányának oda-vissza repülőjegyet biztosítottunk a Tokióba érkezéshez. Kapnak olimpiai akkreditációt, és a szükséges 14 napos karantén nélkül tartózkodhatnak a városban. A családtagok meglátogatják férjüket és édesapjukat a kórházban, és az ottani orvosoktól közvetlen betekintést kapnak az egészségi állapotáról” – áll a közleményben.

Amennyiben szükséges, a Horvát Köztársaság japán nagykövetsége gondoskodik a szakemberről a játékok után is.

Végre egy sport, ami rárúgta az ajtót az olimpiára

Vasárnap olyan döntőket rendeztek a tokiói olimpián, amilyeneket korábban még nem: a freestyle BMX-esek női, majd férfi fináléját. Látványos, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság próbálja felkelteni a fiatalok érdeklődését az olimpia kapcsán, egyre több extrém sport kerül be a programba, elég megemlíteni azt, hogy a gördeszka is idén mutatkozott be a játékokon – és aratott sikert. Igaz, a női verseny dobogóját látva sokakban felmerült, hogy valami korhatárt talán be lehetne vezetni, miután a 13 éves Nisija Momiji nyert a 13 éves Rayssa Leal és a 16 éves Funa Nakajama előtt. A NOB-nál egyébként nincs korhatár az olimpiára vonatkozóan, de bizonyos sportágaknál így is bevezettek, ökölvívóknál például csak 18 éven felüliek indulhatnak.

A BMX-döntőkön nem voltak ennyire fiatal indulók, a 20 versenyző közül mindössze egy volt, aki nem töltötte még be a 20. életévét.

Ő az amerikai Hannah Roberts volt (neki egy sportági legenda, Ryan Nyquist az edzője), aki elég masszív első kört produkált, szinte biztosnak tűnt, hogy ő nyer. A parkban rendezett verseny lebonyolítása úgy néz ki, hogy a selejtezőből tízen jutnak el a döntőbe, ahol két kört mehet mindenki, a jobbik nyer. Így fordulhat elő az is, hogy ha valaki belebakizik az első pár trükkjének valamelyikébe, akkor el is engedi a történetet és mindent egy lapra feltéve a másodikban próbál meg tökéletes teljesítmény nyújtani. Robertsnek az első köre kimagaslóan jó volt, ő maga is eksztázisban ünnepelt, a bringáját is eldobta, miután letelt az ideje.

Lehetett azonban még ennél is tökéletesebb kört menni, a brit Charlotte Wortinghton mutatta be. Ő az első, aki egy női versenyen úgy ugrott hátra szaltót, hogy közben még 360 fokban meg is fordult, de csak ez nem lett volna elég a sikerhez, a többi trükk is nagyon a helyén volt. Így az övé lett az olimpiák történetének első freestyle BMX-es aranya.

Magára a helyszínre egyébként alig pár ezer ember férne be, de az jól látható volt, hogy itt, Japánban biztosan megteltek volna a lelátók. Mindkét döntőben volt japán induló, ami biztosan rásegített, de a helyszín mögötti hídon elég tekintélyes tömeg gyűlt össze, pedig a pályának mindössze a negyedét látták, a keményebb ugratókat ráadásul nem.

A női döntő után jöttek a férfiak és az már a bemelegítésnél is látszott, hogy még súlyosabb ugrások lesznek, mint addig. Rögtön az első versenyző, a több hajmeresztő figurát is elsőként bemutató Nick Bruce volt, azonban sérülten állt ki, így lényegében csak végiggurult a pályán, kvázi bemelegített csapattársának, Justin Dowellnek – más kérdés, hogy utóbbi mind a két körében rontott, így végül csak a kilencedik helyen végzett. Csak úgy röpködtek a szaltók és a flairek (szaltó egy 180 fokos fordulattal megspékelve), de a papírforma nem borult, a győztes az a Logan Martin lett, aki az első helyen kvalifikált a döntőre. A venezuelai Daniel Dhers lett a második, míg Declan Brooks a harmadik, azaz a britek egy arannyal és bronzzal zárták a freestyle-döntők első napját, nem rossz kezdés.

Ez is mutatja egyébként, hogy mennyire sokszínű a mezőny ebben a sportágban.

Jeff PACHOUD / AFP

Biztosan vannak, akik nem értenek egyet azzal, hogy az extrém sportok bekerülnek az olimpiai programba. Sok olyan sportág van azonban, ami talán már túlzott komolyságot követel, ahhoz képest egy gördeszka- vagy BMX-verseny teljesen laza, az indulók hiába rivalizálnak egymással, ismerik egymást annyira, hogy tudnak örülni a másik sikerének, a győzelemnek vagy akár egy olyan trükknek, ami nehéz, de mégis sikerült végrehajtani.

Valahol meg mégiscsak ez lenne az olimpia szellemisége.

Berecz Zsombor kilenc futam után is harmadik

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor kilenc futam után továbbra is a harmadik helyen áll a tokiói olimpián és már biztosította helyét az éremversenyben.

A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó vasárnap – akárcsak a nyolcadik futamban – a mezőny második feléből, a tizedik helyről jött fel és futott be negyedikként. Gyakorlatilag egymást kergették a második helyen álló spanyol Joan Cardonával és a negyedik holland Nicholas Heinerrel. Berecznek sikerült mindkettőjüket megelőznie, így már csak két helyezési pont a hátránya Cardona mögött.

A futamot a címvédő brit Giles Scott nyerte – ez volt a hatodik első helye –, előnye tíz pont a másodikkal és 12 a magyar hajóssal szemben.

A finndingisekre vasárnap még egy futam vár, majd kedden következik a legjobb tíz számára az éremverseny az Enosima Jachtkikötőben.

Videón Tóth Lili Anna óriási egyéni csúcsa

A 22 éves Tóth Lili Anna óriási egyéni csúcsot hozott össze a 3000 méteres akadályfutás selejtezőjében. A 9:30.96 perces idő továbbjutást ugyan nem ért, de Tóth így is nagyon jól teljesített.

Átaludták a meccs felét, kínos vereséget szenvedtek pólósaink

Meglepetésre 11-9-es vereséget szenvedett a magyar női vízilabda-válogatott Kína ellen az olimpia torna utolsó csoportmérkőzésén.

Pénteken Bíró Attila még azzal viccelődött a japánok ellen kínkeservvel megnyert csoportmérkőzés után, hogy lám, a lányok még mindig tudnak meglepetéssel szolgálni.

Akkor a csapat 10-10-ig nem tudta lerázni a csoport leggyengébbjét, végül csak bedarálta a hazaiakat 17-13-ra.

A szövetségi kapitány szavaiból arra mertünk következtetni, hogy csak rendet tesz a fejekben, hiszen a csoport utolsó mérkőzésén az a Kína következett, amely ellen illett volna nyerni, és amely az ázsiai rangadón 16-11-re legyőzte a japánokat korábban.

A nagy áttörés azonban nem következett be, a csapat nagyon nem tudott felpörögni, így Kína 3-0-val nyitott, és az első negyedet 4-1-es előnnyel zárta. Sőt, a másodikban erre is rá tudott tenni egy lapáttal, a félidei 7-2-es vezetésüket aztán még egy góllal megfejelték.

2-8-nál felrémlett, hogy ez lehet a magyarok legsúlyosabb olimpiai veresége, de ekkor megrázta magát a csapat, és egy 4-1-es sorozattal visszakapaszkodott mínusz háromra.

Illyés Tibor / MTI

A negyedik negyed közepén Gurisatti Gréta harmadik találatával 7-9 lett az állás, majd 54 másodperccel a meccs vége előtt ugyancsak ő vágott be egy ötméterest (8-9).

De ez is kevés volt, Kína még két gólt szerzett és bebiztosította a győzelmét (9-11).

Női vízilabda, B csoport, 4. forduló

Magyarország – Kína 9-11 (1-4, 1-3, 4-2, 3-2)

Városnézésre indult, hazaküldték az ezüstérmes cselgáncsozót az olimpiáról

A koronavírus-óvintézkedések megsértése miatt két ezüstérmes grúziai cselgáncsozót hazaküldtek a tokiói olimpiáról.

A szervezők vasárnapi bejelentése szerint a férfi 66 kilogrammos súlycsoportban ezüstérmet szerzett Vazsa Margvelasvili, valamint a 73 kilósok között versenyzett Lasha Shavdautashvilit azért büntették meg, mert városnézésre indultak a japán fővárosban, és kedden a Tokyo Tower közelében látták őket.

Muto Tosiro, az olimpiai szervezőbizottságának vezetője leszögezte, hogy ez „egyértelmű és súlyos megsértése” volt az egészségvédelmi és biztonsági szabályzatnak.

Hozzátette, Grúzia tokiói nagykövetsége már elnézést kért az eset miatt. További négy embert szintén hazaküldtek, őket az olimpia megnyitása előtt letartóztatták, mert állítólag kokaint használtak. Az érintettek nem sportolók, hanem beszállító cégek brit és amerikai munkavállalói.

Legalább nyertünk egy negyedet

„Meglehet, lányok” – biztatták egymást vízilabdázóink félidőben, és bár a színvonal nem emelkedett drasztikusan, a jobb védekezéssel sikerült megállítani a kínai rohanást.

Az eredmény azonban nem sokkal lett szorosabb. Az ázsiaiak szerezték az első gólt, de erre Illés Anna, Gurisatti Gréta és Keszthelyi Rita révén hárommal válaszoltunk.

A hajrában még volt egy gólváltás, így az utolsó negyedre csak három gól a hátrányunk.

Női vízilabda, B csoport, 4. forduló

Magyarország – Kína 6-9 (1-4, 1-3, 4-2, x-x)

Nehéz szavakat találni pólósaink gyengélkedésére

A 1-4-es első negyed szünete sem segített, a válogatott továbbra is nagyon gyengén játszik Kína ellen.

Szűcs Gabriella gólja nyitotta a második nyolc percet, erre az ázsiaiak újabb három góllal válaszoltak – ez már nagyon égő.

Női vízilabda, B csoport, 4. forduló

Magyarország – Kína 2-7 (1-4, 1-3, x-x, x-x)

Bombameglepetés a férfi kézilabdatornán

Kevesen számítottak arra a fordulatra, ami bekövetkezett az olimpia férfi kézilabdatornáján: az Eb-6., vb-10. portugálok ugyanis kikaptak az utolsó körben Japántól, így az a Bahrein jutott tovább, amely világversenyen nem éppen a győzelmeiről híres.

Pedig a portugáloknak a döntetlen is elég lett volna a negyeddöntőhöz, de a meccset végig a hazaiak irányították, az első félidőben 16-14-re vezettek. Sőt, a második félidő elején többzsör is három volt az előny, azonban a portugálok beleerősítettek, 20-20-nál utolérték az ellenfelet, majd többször megléptek két góllal is.

Franck FIFE / AFP

Két perccel a meccs vége előtt még 29-28 volt a javukra, azonban Japán egy 3-0-s szériával fordított, és már nem engedte ki a kezéből a győzelmet (31-30).

Ezzel a házigazda magával rántotta a mélybe az európai csapatot, Bahrein pedig nevető harmadikként egy Egyiptom elleni tízgólos vereséggel is ünnepelhetett, hiszen ott lesz a legjobb nyolc között, ahol Franciaország lesz az ellenfele.

Az ázsiai csapat először szerepel olimpián, négy veresége mellett csak Japánt tudta legyőzni (32-30).

De a vb-szereplései alkalmával is csak a töltelék szerepe jutott neki: négyszer vett részt világbajnokságon, összesen 27 meccset játszott, 23 vereség mellett két győzelem és két döntetlen a mérlege.

Férfi kézilabda, 5 forduló

B csoport
Japán – Portugália 31-30 (16-14)
Egyiptom – Bahrein 30-20 (15-7)

Nem bírjuk a kínai rohamokat a vízben

Már pénteken is gyengébben játszott a vártnál a magyar női vízilabda-válogatott, amely alig bírta legyőzni a házigazda Japánt. Azt a válogatottat, amelyet a vetélytárs amerikaiak rommá vertek.

Vasárnap Kína következett, amely az ázsiai rangadón 16-11-re legyőzte a japánokat, azaz erősebb riválisnak ígérkezett.

De ennyire?

Mire felocsúdtunk, már 3-0-ra vezetett az ellenfél, Illés Anna csak szépíteni tudott, az első negyedet így is 4-1-es előnnyel zárta Kína.

Női vízilabda, B csoport, 4. forduló

Magyarország – Kína 1-4 (1-4, x-x, x-x, x-x)

2008: bronz, 2012: ezüst, 2021: arany!

A kínai Li-csiao Gong nyerte a női súlylökést a tokiói olimpián.

Gong egyedül tudott a mezőnyből 20 méter fölé kerülni, méghozzá kétszer is, utolsó kísérletére, már győztesként, 20,58 méterre javított. A kétszeres világbajnok kínai atléta a 2008-as olimpiai bronz és a 2012-es ezüst után aranyéremmel tette teljessé olimpiai medálgyűjteményét.

A második helyet az amerikai Raven Saunders szerezte meg, aki azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy pankrátorokat idéző, félelmetes maszkot viselt.

Christian Bruna / MTI / EPA

A harmadik az új-zélandi Valerie Adams lett, aki 36 évesen, két olimpiai elsőség és a riói ezüst után negyedik olimpiai érmét szerezte.

női súlylökés:

1. Li-csiao Gong (Kína) 20,58 méter
2. Raven Saunders (Egyesült Államok) 19,79
3. Valerie Adams (Új-Zéland) 19,62
…21. Márton Anita

Ausztrál és brit arany BMX-ben

A férfiaknál ausztrál, a nőknél brit siker született a tokiói olimpián a BMX-kerékpárosok most bemutatkozó szabadstílusú parkversenyszámában.

A férfimezőnyben a nagy esélyes világbajnok Logan Martin győzött a veteránnak számító 36 esztendős venezuelai Daniel Dhers és a brit Declan Brooks előtt.

A nőknél a 25 éves Charlotte Worthington szinte tökéletes gyakorlatot mutatott be, ráadásul egy olyan elemmel, 360 fokos hátraszaltót, amelyet korábban még nem teljesítettek élesben. Ezzel a brit BMX-es megelőzte a háromszoros világbajnok amerikai Hannah Robertset és a vb-ezüstérmes svájci Nikita Ducarrozt.

Mindkét nem fináléjában kétszer egy perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy az ugratók végrehajtására kialakított pályán bemutassák trükkjeiket.

Eredmények, BMX, szabadstílusú park:

férfiak:
1. Logan Martin (Ausztrália) 93,30 pont
2. Daniel Dhers (Venezuela) 92,05
3. Declan Brooks (Nagy-Britannia) 90,80

 

nők:
1. Charlotte Worthington (Nagy-Britannia) 97,50 pont
2. Hannah Roberts (Egyesült Államok) 96,10
3. Nikita Ducarroz (Svájc) 89,20

Hogy mennyire verte el Dressel a mezőnyt 50 gyorson? Nagyon!

Az olimpiai úszóversenyek egyik legnagyobb sztárja az amerikai Caeleb Dressel volt. Az amerikai úszó összesen öt aranyat nyert, az egyiket, 100 pillangón éppen Milák Kristófot megelőzve.

Dressel az úszóversenyek utolsó napján 50 gyorson és a 4×100-as gyorsváltó tagjaként gyűjtötte be a negyedik, majd az ötödik aranyérmét.

A legrövidebb sprinttávon, 50 gyorson Dressel nagyon elverte a mezőnyt, a második Florent Manaudou 48 századra maradt el tőle, miközben a második és a nyolcadik helyezett között mindössze 24 század volt a különbség.

Ez a majdnem fél másodperc a legnagyobb különbség, amit 50 gyorson olimpiai döntőben az első helyezett a mezőnyre vert. Az eddigi rekordot a holland Inge de Bruijn tartotta, aki 2004-ben 31 századdal előzte meg Malia Metellát.

A 24 éves Dressel hét olimpiai aranynál tart, 2016-ban a 4×100-as gyors-, valamint a 4×100-as vegyesváltóban győzött.

Kácser Zita: Ez volt a csúcspontja a karrieremnek

A 3000 méteres akadályfutásban Kácser Zita a második futamban 10:43.99 perccel az utolsó helyen ért célba és összesítésben sem tudott megelőzni senkit, így a magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta a játékokat.

Czeglédi Zsolt / MTI

„Nehéz körülmények között kellett versenyeznünk, igaz, ez nem mentség, mert a többieknek sem volt könnyebb. Ebben a nagy melegben az ember fokozatosan veszít az erejéből. Sajnos nem sikerült a saját iramomban futni, de így is élveztem, hogy olimpián versenyezhetek. Amikor egy évvel elhalasztották az olimpiát, nagy erőfeszítésembe került, hogy meghosszabbítsam a pályafutásom, és a körülményekhez képest egész jól megoldottam a helyzetet. Ez volt a csúcspontja a karrieremnek, hogy itt voltam az olimpián” – nyilatkozta Kácser.

Nguyen Anasztázia: Mindent megtettem, így sikerült

Nguyen Anasztázia nyolc centiméterrel lemaradt a női távolugrás döntőjéről.

A vasárnapi selejtezőben az MTK ugrójának a három kísérletéből egy volt érvényes, 6,52 méteres eredménye pedig kevésnek bizonyult a fináléba jutáshoz, amelyhez ezúttal 6,60 méter is elég volt. A világbajnoki 12. helyezett Nguyen összesítésben a 16. helyen zárt.

Javier SORIANO / AFP

„Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem” – mondta az MTI-nek a 28 éves atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Hozzátette, sajnos mostanában jellemző rá, hogy sok az érvénytelen ugrása. Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás.

Főleg azért, mert képesnek érzem magam egy 6,60-as ugrásra. Minden megtettem, most így sikerült

– összegzett Nguyen Anasztázia.

Biles újabb döntőtől lépett vissza

Simone Biles az egyéni összetett, az ugrás és a felemáskorlát fináléja után a női tornászok hétfői talaj döntőjétől is visszalépett.

A négyszeres olimpiai bajnok és 19-szeres vb-aranyérmes sztár a múlt hétvégi selejtezőt végigtornázta és az első helyen került az összetett fináléjába, illetve mind a négy szeren a nyolcas döntőbe jutott. Ezek után a keddi csapatversenyen csak az első szeren tornázott, és a 13,766 pontra értékelt ugrása után visszalépett, indoklása szerint azért, mert a gyengébb teljesítménye után a mentális egészségére kellett figyelnie.

Kapcsolódó
Veszélyben lett volna Simone Biles, ha nem lép vissza
Minden idők egyik legjobb tornásza leblokkolt ugrás közben, és csak a szerencsének köszönheti, hogy egyáltalán talpra érkezett. Az úgynevezett twisties nem ismeretlen jelenség, ilyenkor az agy és a test a nagy nyomás hatására nem működik együtt. Nem véletlenül nevezik a tornászok rémálmának.

Egy nappal később jelezte, hogy az összetettben nem indul, és a szerenkénti döntőkről később határoz. Szombaton bejelentette, hogy egyik vasárnapi döntőt – az ugrást és a felemáskorlátot – sem vállalja, vasárnap pedig közölte, hogy visszalép a talaj fináléjától, a keddi gerenda döntőről pedig később határoz.

Gyurátz Réka: Fel kéne nőnöm végre

A kalapácsvető Gyurátz Réka kiesett a selejtezőben a tokiói olimpián.

A harmadik nap programjának első versenyszámára reggel kilenc órakor már 30 fokos melegben került sor az Olimpiai Stadionban. A selejtező szintet 73,50 méterben határozták meg vagy a 12 legjobb folytathatta a fináléban. A szombathelyi dobó egyéni csúcsa 72,70 méter, idei legjobbja pedig 70,77 méter.

Czeglédi Zsolt / MTI

A 2013-ban ifjúsági világbajnok Gyurátz két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 12. lett csoportjában, összesítésben pedig a 26. helyen végzett.

Csalódott vagyok, sokkal jobb állapotban vagyok annál, mint amit ez az eredmény mutat. Innen fel kell állni. Fel kéne nőnöm végre, mert van egy visszatérő technikai hibám, amit edzéseken már sikerült megoldani.

– nyilatkozta Gyurátz.

Hozzátette, 70 méter körüli eredménnyel lett volna elégedett, és ez lehetett volna a második világversenye, ahol meg tudja dobni a 70 métert.

Világcsúcs az utolsó úszódöntőben

Az utolsó tokiói úszódöntőben az amerikai vegyesváltó 3:26.78 perces idővel, új világcsúccsal szerezte meg az aranyérmet. A győztes csapat tagjai: Ryan Murphy, Michael Andrew, Caeleb Dressel és Zach Apple voltak.

Dressel, aki 100 pillangón Milák Kristófot előzte meg, öt aranyérmet szerzett az olimpián (50 gyors, 100 gyors, 100 pillangó, 4×100-as gyorsváltó, 4×100-as vegyesváltó).

A britek lettek a másodikok, az olaszok a harmadikok. Az amerikaiak sorozatban a tizedik olimpián nyerték meg a 4×100-as vegyesváltót a férfiaknál.

A nőknél az ausztrálok nyerték a 4×100-as vegyesváltót, és Emma McKeon lemásolta Dressel vasárnapi dupláját, mivel a váltó előtt 50 gyorson is győzni tudott. A 27 éves McKeon négy arannyal és három bronzzal zárta az olimpiát.

Az úszódöntők utolsó napjának dobogósai:

férfi 50 m gyors:
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 21.07 mp
2. Florent Manaudou (Franciaország) 21.55
3. Bruno Fratus (Brazília) 21.57
…26. Lobanovszkij Maxim

 

férfi 1500 m gyors:
1. Robert Finke (Egyesült Államok) 14:39.65 perc
2. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 14:40.66
3. Florian Wellbrock (Németország) 14:40.91
…15. Gyurta Gergely
…22. Kalmár Ákos

 

férfi 4×100 méteres vegyesváltó:
1. Egyesült Államok (Ryan Murphy, Michael Andrew, Caeleb Dressel, Zach Apple) 3:26.78 perc – világcsúcs
2. Nagy-Britannia (Luke Greenbank, Adam Peaty, James Guy, Duncan Scott) 3:27.51
3. Olaszország (Thomas Ceccon, Nicolo Martinenghi, Federico Burdisso, Alessandro Miressi) 3:29.17
…13. Magyarország (Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter)

 

női 50 m gyors:
1. Emma McKeon (Ausztrália) 23.81 mp
2. Sarah Sjöström (Svédország) 24.07
3. Pernille Blume (Dánia) 24.21

 

női 4×100 méteres vegyesváltó:
1. Ausztrália (Kaylee McKeown, Chelsea Hodges, Emma McKeon, Cate Campbell) 3:51.60 perc
2. Egyesült Államok (Regan Smith, Lydia Jacoby, Torri Huske, Abbey Weitzeil) 3:51.73
3. Kanada (Kylie Masse, Sydney Pickrem, Margaret MacNeil, Penny Oleksiak) 3:52.60

Tóth Lili Anna: Nagyon sok mindenkiért futottam

Tóth Lili Anna nagyot futott 3000 méteres akadályfutásban: az egyéni csúcsán majdnem 10 másodpercet javítva a harmadik futam hetedik helyén ért célba, és 9:30.96 perces idejével összesítésben a 18. lett.

Czeglédi Zsolt / MTI

„Tavaly még 9:53 volt a legjobbam, senki nem várta a kijutásom, talán még az edzőm se. Arra pedig végképp nem számíthattunk, hogy 9:30-at fogok futni. Éreztem, hogy jó formában vagyok, de engem is váratlanul ért, hogy ilyen jól ment. Bátor futást vállaltam, vezettem is, 1100 méternél élre álltam, mert éreztem, hogy menni kell, ha egyéni csúcsot szeretnék.

Amikor a célba értem, felmerült bennem, hogy az időm esetleg elég lehet a továbbjutáshoz, de a világranglista 57. helyezettjeként 18. lettem az olimpián, nem lehetek elégedetlen. Nagyon sok mindenkiért futottam, az összes magyar távfutóért, és szeretném megmutatni, hogy messzire lehet jutni

– nyilatkozta a könnyeivel küszködve a 22 éves futó.

Hozzátette, nagyon szereti a futást, és végtelenül hálás az összes eddigi edzőinek. Elárulta, új módszerrel készül, amiben nem nagyon hitt senki, mégis eljutott ide.

„És nincs megállás” – fogadkozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.