A következő élő közvetítés része Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, arany-, ezüst- és bronzérem a kajakosoknál, Berecz Zsombor 2. vitorlázásban – ez volt az olimpia 11. napja

Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett Varga Ádám előtt célba érve, Kozákék bronzérmesek

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI
Kozák Danuta és Bodonyi Dóra párosa bronzérmet nyert a női kajak kettesek 500 méteres versenyén közvetlenül azután, hogy Kopasz Bálint 1000 méteren a távon egyesben lett olimpiai bajnok Varga Ádám előtt.

Férfi K–1 1000 méter: Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmes

Kopasz tizenöt évesen atlétikában és kajakban is magyar bajnok volt a korosztályában, végül aztán maradt az utóbbinál. Nem bánta meg valószínűleg, mivel 2015-ben egyesben ifjúsági világbajnokságot nyert, egy évvel később pedig már a felnőtt Eb-n szerzett bronzérmet, majd 2017-ben is harmadik lett 500 és 1000 méteren is. 2019-ben aztán átszakadt a gát, az Európai Játékokon két aranyérmet (5000 és 1000 méteren), Szegeden pedig világbajnoki címet nyert 1000 méteren. Az idei Európa-bajnokság is remekül sikerült neki, 500 és 1000 méteren sem talált legyőzőre.

Már a riói olimpián is szerepelt ezer méteren, akkor tizedik helyen zárt, ezúttal viszont toronymagas esélyesként szállt hajóba. Az elődöntőben az egész mezőnyt lehagyta, míg Varga Ádám a másik futamban Fernando Pimenta mögött nem sokkal végzett, de így is remek idővel jutott fináléba. Egy hibás rajtot követően másodjára sikerült elindítani a döntőt, amelyben nem Kopasz és Pimenta diktálta a tempót az első 250 méteren. Féltávnál viszont felzárkózott Varga és a hatodik helyről egészen a harmadik pozícióig jött előre.

Itt kapcsolt rá Kopasz Bálint is, aki ellentmondást nem tűrve hagyta maga mögött és olimpiai rekordot érő 3:20.643-as idővel ért célba. A 21 éves Varga Ádám egy hajszállal előzte meg Pimentát a második helyen, így kettős magyar győzelem született.

A mezőny legfiatalabb versenyzője, a 21 éves Varga úszóként kezdte, végül mégis inkább kajakra váltott 2011-ben. Eddigi legjobbja egy Európa-bajnoki ötödik hely volt, de a májusi válogatóversenyen legyőzte a világbajnok Kopasz Bálintot is, így benne mindig ott van a meglepetés is. Ezer méteren Béke Kornéllal párosban is kvótát szerzett, az idei Eb-n ez az egység ötödik lett, amely az első felnőttek közötti versenye volt. Ez a srác ért be másodikként.

Női K–2 500 méter: Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzérmes

Kozák Danuta ötszörös olimpiai, tizennégyszeres világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok, egyben a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar női kajakos. Év elején azzal is bekerült a hírekbe, hogy tizenhét év után elhagyta az Újpestet és a Ferencváros kajakozója lett. Az idei Eb-n egyesben ezüstérmet nyert, párosban viszont nem talált legyőzőre. Kozák a 2016-os riói olimpián egyesben és kettesben is első helyen végzett.

Párja már akkor is Bodonyi Dóra volt, aki 5000 méteren háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, de vb-címet nyert egyesben is ötszázon, emellett hatszoros Eb-győztes. Az idei Európa-bajnokságon egyesben 5000 méteren, kettesben és négyesben pedig 500 méteren nyert aranyérmet.

Philip Fong / AFP

A keddi futamon nem kezdett igazán erősen a magyar páros, azonban apránként feljavult és féltávot követően megkezdte a bődületes hajráját. Az világossá vált, hogy az első helyre nincs esély, azonban az ezüst nem volt reménytelen, ettől egy tizedre maradt el végül a Kozák, Bodonyi páros. Mögöttük egy másik magyar duó, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedik lett ugyanebben a futamban.

Csipes Tamarának édesapja, Csipes Ferenc is olimpiai bajnok kajakozó volt, míg édesanyja, Orosz Andrea válogatott úszó, így aztán nagy választás előtt állt gyerekként. Ezt 2000-ben meghozta, azóta egyszeres olimpiai, nyolcszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnokká vált. Rióban a kajak négyes tagjaként nyert aranyat 500 méteren, az idei Eb-n ugyanezt az eredményt érte el a távon K-4-ben, sőt K-2-ben ezer méteren sem akadt legyőzője.

Merthogy Medveczky Erika ült vele egy hajóban. Hétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok kajakos, ezer méteren egyesben, kettesben és négyesben is nyert már aranyérmet a vébén. A tokiói olimpián ez volt az egyetlen száma, így aztán extrán motivált volt a fináléban is. Kozákékhoz képest leszakadt ez a kettős, de a saját tempójában haladva végül nem sokkal maradt le a dobogóról a Csipes, Medveczky duó.

Női K–1 200 méter: Lucz Dóra hatodik lett

Lucz Dóra 2016-ban robbant be a sportág élvonalába, ekkor az U23-as világbajnokságon aranyérmet szerzett 200 és 500 méteren is. Egy évvel később plovdivi Eb-n szintén nem talált legyőzőre 200 méteren és a kajak négyes tagjaként is aranyérmet nyert 500 méteren. Az idei Európa-bajnokságon is első helyen ért célba a négyessel ugyanezen a távon, a 200 méteres K-1-ben pedig ezüstérmet nyert.

Philip Fong / AFP

Nagyszerű tempót diktált már az elődöntőben is, futamgyőzelemmel került a fináléba, ahol nem kapta el olyan jól a rajtot, de az élmezőnnyel indult. Sajnos ezután apránként lemaradt és ugyan a második száz méteren sikerült felzárkóznia, a dobogóra már nem nyílt valódi esélye. A döntőben hatodikként ért célba, a dobogótól nagyjából fél másodpercre. Az új-zélandi Lisa Carrington megvédte a címét, a második helyen a spanyol Teresa Portela végzett, a dán Emma Jörgensen lett a harmadik.

Kárász Annának nem sikerült jól a keddi versenynap, az elődöntőben beragadta a rajtnál, aztán nem tudott már javítani, majd a B döntőben is hetedikként ért be. A 29 éves olimpikon egészen tízéves koráig nem tudta, hogy úszni, vagy kajakozni fog, ezután viszont édesapja unszolására kajakozni kezdett és nagyon bejött neki a váltás. Mára háromszoros Európa-bajnoknak mondhatja magát kajak négyesben, de az áttörést a 2014-es világbajnokság hozta el számára, amelyen 200 és 500 méteren is aranyérmet szerzett, összesen 4 vb-címe van, de főleg a négyessel szerzett érmeket.

Férfi C–2 1000 méter

Az Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős egész jól elkapta a fonalat a férfi kenu kettesek 1000 méteres B-döntőjében. Ezután nem csak tartani tudta a tempót, hanem még az élmezőnnyel is tudott húzni a második 500 méteren. A nagy hajrá harmadik helyet ért, vagyis összességében a 11. helyen végzett a páros.

Kovács Tamás / MTI
Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik