Olimpia 2021 – Friss hírek

Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes

Azt követően, hogy kedden Lőrincz Tamás a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók mezőnyében olimpiai bajnoki címmel tette fel a koronát elképesztően hosszú és eredményes pályafutására, szerdán öccse, Lőrincz Viktor is az olimpiai bajnoki címért lépett szőnyegre a 87 kilósok között.

Ellenfele a világ- és Európa-bajnok ukrán Zsan Beleniuk volt, aki

  • ukrán anya és ruandai édesapa gyermekeként 2019 óta hazája első színesbőrű parlamenti képviselője,
  • de ami sportszempontból fontosabb, a 2016-os riói olimpia 85 kilós döntőjében is érdekelt volt, ahol végül ezüstérmet nyert.

Ott lett második, ahol Lőrincz Viktor nem jutott döntőbe, majd egy elképesztően ocsmány bírói csalással elvették tőle bronzmeccset, miután az elődöntőben a kirgiz Kochkor Kulmatov bíró 24 másodperccel a vége előtt, 3-2-es vezetésénél egy helytelen bírói intéssel annak a német Denis Kudla javára döntötte el a találkozót, aki hat percen keresztül szemben Viktorral nem volt képes akciót végrehajtani. De a sors másodjára is megadta a lehetőségét az éremszerzésre, egészen pontosan Honvéd sportolója kőkeményen megdolgozott érte a tokiói döntőért. Az első meccsen a kirgiz Azisbekovot (6-1) majd a negyeddöntőben pont a német Kudlát (1-1) győzte le, míg az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metwallyt verte 9-2-re.

A döntő:

Lőrincz és Beleniuk eddigi pályafutásuk során kétszer meccselt, az ukrán a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon is nyert. Ezúttal az első percben csak gyömöszkölték, fárasztották egymást, majd az ukránt küldte le először a bíró a szőnyegre (1-0). Ő azonban villámgyorsan felállt a parterhelyzetből.

A rövid szünet utáni második menetben egy perc után, ahogy ilyenkor lenni szokott, Lőrinczet figyelmeztették, ezt kihasználta az ukrán, megpörgette, kétszer is, és 5-1-re elhúzott. Aztán újra az ukránt figyelmeztették, de ebből is felállt.

A hátralévő másodpercek akció nélkül leperegtek, maradt az 5-1-es végeredmény, ami azt jelenti, hogy Lőrincz Viktor ezüstérmes Tokióban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik