Kovács Tamás / MTI
Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

2008 után ismét olimpiai elődöntős a férfi pólóválogatott

A férfi vízilabda-válogatott 15-11-re győzött a tokiói olimpia negyeddöntőjében Horvátország ellen.

A ráúszásnál a horvátok elvitték a labdát, de nyitó lövésüket sikerült blokkolni. Az első magyar próbálkozás a kapufán csattant, majd fórban az ellenfél szerzett vezetést. Ezután mindkét oldalon kimaradtak lehetőségek, majd a horvát kapus csúnyán eladta a labdát, ebből – ha nehezen is, de – Manhercz egyenlíteni tudott.

A rivális emberelőnyben nem tudott a kapuba találni, aztán előbb szabálytalan – két méteren belülről lőtt –, majd szabályos gólt szerzett. Varga erre kisvártatva egy nagy góllal válaszolt, de a horvátok fórban újfent eredményesek voltak, így megnyerték az első negyedet.

A második felvonás megint horvát akcióval indulhatott, de ez nem járt sikerrel, a másik oldalon azonban Manhercz kipókhálózta a bal felső sarkot. A Nagy Viktor védése után megindított támadás végén ismét Manhercz lőhetett, és újfent nem hibázott, ezzel a meccsen először vezettek a magyarok. A gyors horvát egyenlítést követően mindkét kapus hárított egy-egy lövést, majd az ellenfél került fórba, és ki is használta a helyzetet.

Kovács Tamás / MTI Nagy Viktor nagyon fontos védésekkel vette ki a részlét a győzelemből

A megállíthatatlan Manhercz azonban ismét villant, ezzel megint egyenlő volt az állás, aztán a horvátok eladták a labdát, mellyel támadhattak Vargáék, de Märcz Tamás ekkor időt kért. A megbeszélt akció nem járt sikerrel, ám a következő már egészen parádésra sikerült, amelynek végén Angyal vette be a kaput.

Védekezésben ebben a szakaszban kiváló teljesítményt nyújtottak a magyarok, akik közül Varga négy másodperccel a nagyszünet előtt megszerezte saját maga második, csapata hetedik gólját.

Fordulás után Märcz tanítványai hozták el a labdát a ráúszásnál, de a támadást nem sikerült góllal zárni. Az ellenfél a következő emberelőnyös helyzeténél időt kért, végig is vitte az akciót, de a lövést a kapuban vicsorgó Nagy Viktor reflexmozdulattal szépen védte, videóbírós ellenőrzés után azonban a játékvezető megadta a találatot a horvátoknak.

A mérkőzés egyre feszültebbé vált, de Zalánki hatalmas gólja a magyarok számára némi megnyugvást jelentett, mert így visszaállt a kétgólos különbség. A következő horvát lövést Nagy Viktor védte, ám a róla kipattanó labdát Obradovic a hálóba ütötte. Fórban bejátszással próbálkozott a Märcz-csapat, ez azonban nem jött be, az ellentámadásból pedig a rivális ki tudott egyenlíteni. Ebben a helyzetben jött ismét Manhercz, aki ötödször volt eredményes az este folyamán, majd fórban Erdélyi is feliratkozott a gólszerzők közé, így aztán az ellenfél ismét elkezdhetett kapaszkodni.

Emberhátrányban Nagy Viktor bravúrral mentette meg a csapatot a góltól, a túloldalon pedig Vámos egy bombagóllal gondoskodott arról, hogy az utolsó negyedben a horvátoknak kelljen kapkodniuk.

A záró játékrészt nagy lendülettel kezdte a rivális, ám a magyar védekezés állta a sarat, Manhercz pedig szinte megint betalált. Nagy Viktor újabb bravúrja után fórban tudtak szépíteni a horvátok, Vámos azonban egy átlövésből szerzett találattal visszaállította a megnyugtatónak tűnő négygólos különbséget.

Három és fél perccel a lefújás előtt Märcz Tamás időt kért, aztán jött is a gól, ki mástól, mint Manhercztől. Másfél perc volt hátra, amikor Nagy Viktor ziccert védett, a horvátok pedig időt kértek, de nem tudtak újabb gólt szerezni. A meccs végén Jansik amolyan slusszpoénként még egy ötméterest értékesített, a magyarok pedig teljesen megérdemelten jutottak elődöntőbe. A döntőbe jutásért Görögország lesz az ellenfél.

Olimpiai vízilabdatorna, férfiak, negyeddöntő:

Magyarország – Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gól:
Manhercz 7, Varga 2, Vámos 2, Angyal 1, Zalánki 1, Erdélyi 1, Jansik 1/1, illetve Bukic 4, Obradovic 2, Vukicevic 1, Milos 1, Jokovic 1, Fatovic 1, Loncar 1
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny:
7/13, illetve 9/17

 

További eredmények:
Spanyolország  -Egyesült Államok 12-8
Görögország – Montenegró 10-4
Szerbia – Olaszország 10-6

 

Az elődöntőben:
péntek:
Magyarország – Görögország 8.30
Spanyolország – Szerbia 12.50

5-5

Jansikot nyomták le középen egy bejátszásnál, a bírók nem fújtak, jöhettek a horvátok. Obradovic azonban kaput sem talált.

Magyar időkérés

Egy rossz passzon úszott el egy horvát emberelőny, így újra a vezetés megszerzéséért támadhattunk. Märcz Tamás időt kért. 5-5 az állás a második negyedben.

5-5

Mi is kaptunk egy kiállítást, Varga Dénes hosszú lóbálás után kitette balra Manhercznek, aki megint kegyetlenül pontos volt. Négy gólnál jár már!

4-5

Bijac szedte ki Hárai lövését, aztán Nagy Viktor is bemutatott egy szép védést. Aztán a horvátok addig adogattak, amíg Bukicra nem jutott ember, ő pedig ennél nehezebb szitukat is megoldott már.

4-4

Mezei lemaradt Jokovicról, a balkezes horvát pedig könnyű gólt dobott. Kár érte.

4-3

A felúszásnál szabálytalankodtak a horvátok, megint előnyt kaptunk, és Manhercz ezt is bevágta.

3-3

Egy-egy elrontott támadás mindkét oldalon, majd Nagy Viktor zárta remekül a rövid sarkot egy horvát kísérletnél.

3-3

Manhercz csuklóból gyönyörű lövést engedett el, végre egy előnygól!

3-2 oda egy negyed után

Azt csinálják a horvátok, amit vártunk, erőltetik a centerjátékot, mindhárom góljukat fórból szerezték. Nálunk viszont akadozik a támadójáték, kilenc lövésünk volt, de csak kettő zárult góllal.

2-3

Elég egysíkú a horvát támadójáték, bejátsszák centerbe, kiállítás, emberelőny. Most ezt Obradovic használta ki.

2-2

Varga Dénes a bal oldalon lopta a távolságot, aztán nagy gólt akasztott a rövidbe. Ez az!

1-2

Bukic hiába vágta be a kipattanót, két méteren belül volt, így a bírók elvették a gólt. Mezei ellen fújtak kontrát. Bukic aztán kihasználta, hogy Zalánki kiállítása miatt nem jutott rá ember.

1-1

Újabb horvát előny, de Nagy Viktor a közeli lövésbe bravúrral bele tudott kapni. Varga Dénes távolról kínálta meg Bijacot, ezt is kitolta a horvát kapus. Aztán Pásztor szabálytalansága miatt elvették tőlünk a labdát.

1-1

Jaj, de nehezen ment. Manhercz elment egy az egyben, aztán a kipattanót Jansik szedte össze, de ő sem tudta bedobni a labdát, végül Manhercz egészen közelről zsákolta be.

0-1

Mi is létszámfölényben adogathattunk, kétszer is lőttünk, az elsőt Bijac védte, aztán Varga Dénes bombája a lécről pattant ki.

0-1

Előnyben voltak a horvátok, Vukicevic hátulról lőtt a jobb alsóba.

Kapufával kezdünk

A horvátok hozták el a labdát. Jokovic lövése a blokkról ment mellé. Nálunk Jansik lövése a kapus kezét, majd a kapufát is érintette, aztán kitáncolt.

A kapitány mondta a horvátokról

„Nem láttam tőlük extrém új dolgokat, vagy eldugták, és még csak ezután veszik elő ezeket. Amit ők játszanak: stabil védelem, jó emberhátrányos védekezés, a két erős center fokozott használata a támadások során, a fórok minél hatékonyabb megjátszására való törekvés” – mondta Märcz Tamás a negyeddöntős ellenfélről.

Akire leginkább figyelni kell

Luka Bukic 13 góljával a csoportkör után a góllövőlista harmadik helyén áll. Nálunk Manhercz Krisztián volt a legeredményesebb az első öt meccsen, ő tízszer volt eredményes.

Hárman már az elődöntőben

A csoportunkat megnyerő Görögország Montenegrót, a másik csoportot behúzó Spanyolország az Egyesült Államokat, Szerbia pedig Olaszországot győzte le a negyeddöntőben. Ha a magyar csapat győzni tud, akkor a görögökkel találkozik az elődöntőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!