Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

2008 után ismét olimpiai elődöntős a férfi pólóválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A férfi vízilabda-válogatott 15-11-re győzött a tokiói olimpia negyeddöntőjében Horvátország ellen.

A ráúszásnál a horvátok elvitték a labdát, de nyitó lövésüket sikerült blokkolni. Az első magyar próbálkozás a kapufán csattant, majd fórban az ellenfél szerzett vezetést. Ezután mindkét oldalon kimaradtak lehetőségek, majd a horvát kapus csúnyán eladta a labdát, ebből – ha nehezen is, de – Manhercz egyenlíteni tudott.

A rivális emberelőnyben nem tudott a kapuba találni, aztán előbb szabálytalan – két méteren belülről lőtt –, majd szabályos gólt szerzett. Varga erre kisvártatva egy nagy góllal válaszolt, de a horvátok fórban újfent eredményesek voltak, így megnyerték az első negyedet.

A második felvonás megint horvát akcióval indulhatott, de ez nem járt sikerrel, a másik oldalon azonban Manhercz kipókhálózta a bal felső sarkot. A Nagy Viktor védése után megindított támadás végén ismét Manhercz lőhetett, és újfent nem hibázott, ezzel a meccsen először vezettek a magyarok. A gyors horvát egyenlítést követően mindkét kapus hárított egy-egy lövést, majd az ellenfél került fórba, és ki is használta a helyzetet.

Kovács Tamás / MTI Nagy Viktor nagyon fontos védésekkel vette ki a részlét a győzelemből

A megállíthatatlan Manhercz azonban ismét villant, ezzel megint egyenlő volt az állás, aztán a horvátok eladták a labdát, mellyel támadhattak Vargáék, de Märcz Tamás ekkor időt kért. A megbeszélt akció nem járt sikerrel, ám a következő már egészen parádésra sikerült, amelynek végén Angyal vette be a kaput.

Védekezésben ebben a szakaszban kiváló teljesítményt nyújtottak a magyarok, akik közül Varga négy másodperccel a nagyszünet előtt megszerezte saját maga második, csapata hetedik gólját.

Fordulás után Märcz tanítványai hozták el a labdát a ráúszásnál, de a támadást nem sikerült góllal zárni. Az ellenfél a következő emberelőnyös helyzeténél időt kért, végig is vitte az akciót, de a lövést a kapuban vicsorgó Nagy Viktor reflexmozdulattal szépen védte, videóbírós ellenőrzés után azonban a játékvezető megadta a találatot a horvátoknak.

A mérkőzés egyre feszültebbé vált, de Zalánki hatalmas gólja a magyarok számára némi megnyugvást jelentett, mert így visszaállt a kétgólos különbség. A következő horvát lövést Nagy Viktor védte, ám a róla kipattanó labdát Obradovic a hálóba ütötte. Fórban bejátszással próbálkozott a Märcz-csapat, ez azonban nem jött be, az ellentámadásból pedig a rivális ki tudott egyenlíteni. Ebben a helyzetben jött ismét Manhercz, aki ötödször volt eredményes az este folyamán, majd fórban Erdélyi is feliratkozott a gólszerzők közé, így aztán az ellenfél ismét elkezdhetett kapaszkodni.

Emberhátrányban Nagy Viktor bravúrral mentette meg a csapatot a góltól, a túloldalon pedig Vámos egy bombagóllal gondoskodott arról, hogy az utolsó negyedben a horvátoknak kelljen kapkodniuk.

A záró játékrészt nagy lendülettel kezdte a rivális, ám a magyar védekezés állta a sarat, Manhercz pedig szinte megint betalált. Nagy Viktor újabb bravúrja után fórban tudtak szépíteni a horvátok, Vámos azonban egy átlövésből szerzett találattal visszaállította a megnyugtatónak tűnő négygólos különbséget.

Három és fél perccel a lefújás előtt Märcz Tamás időt kért, aztán jött is a gól, ki mástól, mint Manhercztől. Másfél perc volt hátra, amikor Nagy Viktor ziccert védett, a horvátok pedig időt kértek, de nem tudtak újabb gólt szerezni. A meccs végén Jansik amolyan slusszpoénként még egy ötméterest értékesített, a magyarok pedig teljesen megérdemelten jutottak elődöntőbe. A döntőbe jutásért Görögország lesz az ellenfél.

Olimpiai vízilabdatorna, férfiak, negyeddöntő:

Magyarország – Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gól:
Manhercz 7, Varga 2, Vámos 2, Angyal 1, Zalánki 1, Erdélyi 1, Jansik 1/1, illetve Bukic 4, Obradovic 2, Vukicevic 1, Milos 1, Jokovic 1, Fatovic 1, Loncar 1
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny:
7/13, illetve 9/17

 

További eredmények:
Spanyolország  -Egyesült Államok 12-8
Görögország – Montenegró 10-4
Szerbia – Olaszország 10-6

 

Az elődöntőben:
péntek:
Magyarország – Görögország 8.30
Spanyolország – Szerbia 12.50

Manhercz és Nagy Viktor vezérletével elődöntős a pólóválogatott

15-11-re győzött a magyar férfi vízilabda-válogatott Horvátország ellen a tokiói olimpia negyeddöntőjében.

Azt a meccs előtt is lehetett tudni, hogy a horvátok legnagyobb fegyvere a centerjáték lesz, ami révén mindig sok kiállítást kapnak. Ez a negyeddöntőben is így volt, nagyon sokszor játszhattak fórban, és ezért tartották a lépést a magyar csapattal az első félidőben. A magyar csapat legjobb formában lévő játékosa Manhercz volt, aki az első gólját nagy nehézségek után szerezte meg, de utána nagy kedvvel és bátran vállalkozott, és szerencsére pontosan is tüzelt.

A magyar csapat azt is elbírta, hogy a horvátok videózás után vitatott módon megkaptak egy gólt, valamint többször is hozzájuk került egy-egy kipattanó, amit általában ki is használtak. A második félidőre összeállt a magyar csapat védekezése, Nagy Viktor megbabonázta a horvátokat, úgyhogy a vége négygólos győzelem lett. 15 gólunkból hetet Manhercz szerzett.

Pénteken Görögország következik az elődöntőben.

15-11

Jansik belőtte az ötméterest.

14-11

A két főszereplő ismét villant, előbb Nagy védett, majd Manchercz halászta el a labdát a következő támadásnál. Kaptunk egy ötméterest a legvégén.

14-11

Szabálytalanságot fújtak a horvát center ellen, ezt már nem bukhatjuk el! Nagy Viktor szédületes, a meccs legnagyobb horvát ziccerét is megoldotta!

14-11

Bukic a szokásos horvát előnyt gólra váltotta, három gól maradt az előny. Nagy Viktor nagyon zabos volt a védekezés miatt.

14-10

Leírjuk még, ki lőtte a gólt, vagy felesleges? Manhercz. El-ké-pesz-tő. Hetedik gólja.

13-10

Loncar maradt egészen üresen a kapunk előtt egy kiállítás miatt, Nagy rárontott, de át tudta húzni fölötte a labdát.

13-9

Vámost engedték lőni a horvátok, ő pedig köszönte szépen, a vízre pattintott labdája becsúszott a kapus keze alatt.

12-9

Összeállt a védekezésünk, Hárai blokkolt Vrlic közelijénél. Elvették a labdát a támadásunknál, majd Nagy Viktor tolta fölé a labdát. Fatovic hozta őket közelebb fórból.

12-8

Újabb Nagy-védés, Obradovic eszén járt túl. Manhercz! Nagyon messziről, szabaddobásból vette be a horvátok kapuját.

11-8

A horvátok hozták el a labdát a negyedik negyedben. Négyből háromszor ők voltak a gyorsabbak. Nagy Viktor behergelte magát, most épp Loncar csavarlövését szedte le.

Lőrincz Viktor ezüstérmes

Bátyja után ő is érmet szerzett az olimpián. Sajnos a döntőben 5-1-re kikapott az ukrán Belenyuk ellen.

11-8

Nagy Viktoooor! Hogy akadt el a jobb kezében az a lövés, azta! Emberelőnybe kerültünk, Varga Dénest a lécre bombázott, de kaptunk még egy fórt, és ez Vámos már belőtte!

10-8

Nagy Viktor védése után Mezei harcolt ki kiállítást, Vámos kísérletét Bijac ütötte ki, de a támadás folytatódott, és a végén Erdélyi volt a gólszerzőnk.

9-8

Manhercz! Jaj, de jó, hogy ilyen nagy napja van. Ötödik gólja a hatodik lövéséből, ez most előnygól.

8-8

Az összes necces szituból a horvátok jönnek ki jól. Most épp Erdélyi ellen ítéltek, így a horvátok a kapunk előtt kapták vissza a labdát, és Milos beverte.

8-7

Kivédekeztünk egy kettős hátrányt, már csak egy emberünk volt kint, Nagy fogott egy lövést, de a labda kijött róla, a szemfüles Obradovic pedig bepöckölte.

8-6

Manhercz tette át a labdát a jobb oldalra, Zalánki pedig őrült nagy gólt dobott a kapus szeme közé.

7-6

Tökéletesen kijátszották a fórt a horvátok, de Nagy óriási védéssel kifogott a közelről próbálkozó ellenfélen. Hittük mi: aztán a bírók kivideózták az esetet, és gólt ítéltek. Nagy Viktor nagyon dühös volt. Meg tudjuk érteni. Bukic a gólszerző így.

7-5

A harmadik negyed első akciójánál Hárait szerelni tudták, a horvátok pedig nem tudtak az ellenakcióból kellően közel kerülni, és Buslje lövése veszélytelen volt. Hárait kiszórták a visszaúszás közben, a horvátok pedig időt kértek az előny előtt.

7-5 ide a félidőben

Kivédekeztünk egy horvát emberfórt, nagyon sűrű volt a magyar kézerdő, aztán öt másodperccel a negyed vége előtt Varga Dénes nagyon messziről suvasztotta be.

6-5

Vámos blokkolás révén halt el egy horvát támadás, majd jött a meccs eddigi legszebb gólja, az üresen lévő játékosunk, Jansik már lőhetett volna, de inkább visszatette Angyalnak, aki behúzta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik