Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Idegőrlő meccsen vereség, a bronzért csatázhat tovább a női pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női vízilabda-válogatott hektikus mérkőzésen és leginkább pontatlan támadójátékának köszönhetően 8-6-ra kikapott Spanyolországtól a tokiói olimpia elődöntőjében. Az orosz csapat lesz az ellenfél a bronzmérkőzésen.

Magyarország eddig kétszer találkozott a spanyol válogatottal az olimpián, mind a kettőnek vereség lett a vége, igaz mindkétszer szoros csatában. Ezúttal kissé idegesen kezdtek a csapatok, magyar oldalon egy oldalhálóban kikötő lövés, a spanyolok részéről pedig egy kapu fölé pattintás volt az első támadás. Két és fél percet kellett várni az első gólra, amit a rivális szerzett, majd miközben mi dobtunk két kapufát is, egy spanyol találatot elvettek a videobíró segítségével – ez közelebb járt a gólhoz, mint egy nappal ezelőtt, amit a horvátoknak megadtak a férfiak ellen. A kapufákkal a továbbiakban sem álltunk jól, az első negyedet 2-0-ra elveszítettük. Kilenc lövésből nem sikerült bevenni a spanyol kaput.

A második negyedben Keszthelyi ellen két kontrát is fújtak, közben a kapufa megint nem velünk volt, a felső lécről vágódott be Espar lövése. Bár a spanyolok hátránya már pont letelt, a 13. percben Szilágyi végre megszerezte az első gólunkat. A játékvezetők a továbbiakban megdöbbentően könnyen fújták be a kontrákat a magyar válogatott ellen, miközben két lövés is besurrant a negyeddöntőben megsérülő, de a játékot most is vállaló Magyari mellett, így 5-1-re vezetett már Spanyolország. Illés a félidő előtt még csökkenteni tudta a hátrányt, de elég pocsékul festett a mutatónk ekkor: hat fórból egy gólt sem szereztünk, míg a két gólhoz összesen 16 próbálkozás kellett.

Illyés Tibor / MTI

A harmadik felvonásban sikerült megtörni az átkot, Szilágyi emberelőnyből vette be a spanyol kaput. Utána azonban megint jöttek a támadásbeli hibák, átlövésből, de még megúszásból sem sikerült betalálni. Szerencsére a spanyolok sem álltak ekkor a helyzet magaslatán, kiharcoltunk egy büntetőt is, Szilágyi pedig bevarrta, így hirtelen visszajöttünk a meccsbe. Ez viszont csak pillanatnyi fellángolás volt, a folytatásban is borzalmas hatékonysággal támadtunk, naggyá tettük a spanyol kapust, miközben Ruiz visszaállított egy kényelmes, háromgólos előnyt, majd fórból még Garcia Godoy is betalált.

A nyolc addigi góljukból hét is akcióból született.

Sikerült ismét feléleszteni a reményt a záró felvonásban, jobban zárt a védelem, miközben Keszthelyi akcióból, Vályi pedig fórból dobott a kapuba. Még így is 8-6-ra vezettek a spanyolok, de volt még négy és perc a mérkőzésből. Mindent elmond az izgalmakról, hogy a következő támadásokból összesen három kapufa volt a két oldalon, kezdett az idegek harcává válni az elődöntő. Két támadást, közte egy fórt kapkodtunk el ezután, azaz nem sikerült csökkenteni a hátrányt, pedig a spanyolok is elrontottak mindent, amit csak lehetett.  A vége 8-6-os spanyol siker lett. A hat gólunkból hármat is Szilágyi dobott.

Női vízilabda, elődöntő

Magyarország-Spanyolország 6-8 (0-2, 2-3, 2-3, 2-0)

6-8

Jól van, alakul a zárkózásunk! Magyari védett ki egy lövést, majd kettős emberelőnyben Vályi vállalt el egy közeli lövést, ami a kezek erdejében utat talált a kapuba.

5-8

Nehéz szülés volt, de csak zárkózunk! Természetesen Vályi elhozta a labdát, de két támadást is elhibáztunk. A védekezés stabil volt, pedig kettős emberhátrányban is voltunk, majd Parkes jól centerezett Keszthelyinek, aki elegánsan a kapu jobb oldalába dobta az ötödik magyar gólt.

4-8-cal várjuk az utolsó játékrészt

Sajnos nem találjuk a fogást a spanyolokon. Támadásban rengeteg a hiba, védekezésben aránylag szilárd a magyar csapat és Magyari is sok védéssel segít, de egyelőre nem látni, hogyan lehetne visszajönni ebbe a meccsbe. Egy negyed még van azért, azt nagyon meg kell nyomni!

4-8

Itt az újabb spanyol gól, ezúttal kettős emberelőnyből szerezték, Garcia centerből húzta a bal alsóba a labdát.

4-7

Megtorpantak a csapatok, nálunk lassan csak Szilágyi próbálkozik, a túloldalon a kapufa és Magyari is segített már. Gurisatti svédcsavarral is próbálkozott, de egyszerűen nem jön be semmi. Elena Ruiznak viszont igen, a kapu jobb oldalába pattintott.

4-6

Szilágyi tartja bennünk a lelket, miután két gyors megúszásból sem esett gól. A másodiknál viszont Keszthelyit eltüntették a spanyolok, ezért ötméteres járt. Ezt Szilágyi nagyon biztos kézzel értékesítette.

3-6

Sajnos itt is a válasz. Ortiz kintről bevarrta a jobb fölsőbe.

3-5

Jól indult a harmadik negyed, a spanyol csapat bemozdult a ráúszásnál. Mi viszont ezúttal góllal nyitunk, Szilágyi a bal alsóba lőtt.

2-5

Hú de kellett ez! Leimeter lövése sem ment be, Gurisattit is elnyomták. Bejött viszont Illés Anna és nagyon szépen dobott a bal fölsőbe.

1-5

Egyre nagyobb a baj. Gyöngyössynél támadószabálytalanságot fújtak, az ellentámadásból pedig Forca növelte a különbséget. Nagyon döcögnek a támadásaink.

1-4

Magyari mindent megtesz, több nagy védése is volt, de sajnos Anna Espar megint kintről pattintott egy gólt.

1-3

Végre megtört a jég! Magyari Alda nagy védését videózták, de szerencsére utólag sem adták meg. Ezután kettős emberelőnyből jutott lövőhelyzethez Szilágyi és szerencsére a kapu jobb oldalába bebombázta. Nagyon kellett már az a gól!

0-3

Nem kezdtük jól a második negyedet sem. Vályi megint elhozta a labdát, de egy rossz lövésen kívül két támadó hibát mutattunk föl. A spanyolok sokáig nem tudták meglepni Magyarit, ejtéssel és lövéssel is próbálkoztak. Espar távoli lövése viszont beakadt sajnos.

Egy negyed után 0-2

Keszthelyi Rita sem tudta megtörni a jeget, távoli lövése kijött a bal kapufáról. Ortiz a felső lécre bombázott. Egyszerűen képtelenek voltunk bevenni a spanyol kaput, de hibátlan védekezéssel hibára kényszerítettük őket. Néhány másodperc maradt csak, Magyarinak kellett kapura dobnia, hátha lesz valami. Nem lett.

0-2

Egy pattintott lövésbe Magyari beleért, a felső lécről a gólvonal környékére pattant a labda. Elsőre befújták, de a videobíró felvételei alapján végül maradt a 0-1. Nagyon nem akart megszületni az első gólunk, előbb a kapus, majd a kapufa mentett. A túloldalon viszont Beatriz Ortiz nem hibázott, felpattintotta a bal felső sarokba a labdát.

0-1

Két pontatlan lövéssel kezdett a magyar csapat, ráadásul kettős emberelőnybe kerültek a spanyolok, de szerencsére nem lett belőle baj. Vályi lövése is elakadt a blokkban, Espar viszont nem hibázott, a spanyoloké az előny.

Ismét Magyari Alda lesz az egyedüli kapus

Sok kiállítással számol Bíró Attila, ezért Gangl Edina ismét kihagyja az aktuális meccset. Magyari keze megsérült a negyeddöntőben, de mivel Gangl akkor sem volt a keret tagja, végigjátszotta a találkozót. Bizonyára mára már nincs baj a kezével, különben őrült nagy rizikó lenne csak őt nevezni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik