A következő élő közvetítés része Bronzérmes az öttusázó Kovács Sarolta és Hárspataki Gábor karatéban – élő hírfolyam az olimpiáról

Öttusa: Gulyás kezét elengedte Fortuna, Kovácsét megfogta

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

A lovaglás az öttusa legtöbb szerencsefaktorát tartalmazó versenyszáma. Az olimpia 36 versenyzőjét két tizennyolcas csoportra osztják a két szám utáni összetett verseny állásának megfelelően, majd ekként párba állítva (1.-19., 2.-20., stb.) sorsolnak 18-18 lovat. Rövid, 20 perces „rapid randi”, ismerkedés után lovagolnak a pályára, ahol a szabályok szerint egy verőhibáért hét hibapont, a kitörésért tíz pont büntetés jár, az alapidő túllépéséért pedig másodpercenként újabb egy-egy pontot vonnak le a versenyzőktől.

A két versenyszám után hatodik helyen álló (516 pont) Gulyás Michelle nem sorsolt szerencsés kézzel, mert azt a Chaccolino nevű lovat húzta, amellyel az első fordulóban Natsumi Takamiyát kizárták, azaz nulla pontot lovagolt a japán lány. A két magyar közül az UTE sportolója szállt először nyeregbe, és egy lócserét követően Chaccolino helyett Crackyfy Z nyergében léptetett be a pályára. Gulyás alatt egy verés után a ötödik akadálynál kétszer is megállt a pej, végül az időtúllépésért is kapott büntetésekkel együtt összesen 57 hibaponttal 243 pontot ért el.

A két szám után Gulyással azonos pontszámmal 516 ponttal álló Kovács Sarolta kezét jobban fogta Fortuna, mivel a fehérvári lány lova, Eutric kifejezetten jól ment az első kanyarban (293 pont) a kínai Xiaonan Zhanggal a hátán. Az Alba Volán öttusázója egy akadályt vert le, 293 pontot kapott teljesítményéért.

Kovács három szám után 809 ponttal az összetett versenyben a 3. helyen áll, 11 másodpercnyi hátránnyal a vezető orosz Batashova mögött.

Gulyás Michelle gyengébb lovaglásának köszönhetően a 16., 61 másodperccel rajtol majd a befejező kombinált számban a vezető orosz mögött.

A két szám után vezető német Annika Schleu rendkívül peches volt a sorsolásnál, ugyanazt a lovat (Saint Boy) kapta, mint az orosz Gabajdullina, aki korábban nulla pontot lovagolt vele. Így járt a lovaglást az első helyen kezdő német is, akinek így elszálltak az esélyei.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik