Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Az oroszokat legyőzve bronzérmes a női pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Három negyedik hely után története első olimpiai érmét szerezte a női vízilabda-válogatott, amely a tokiói bronzmeccsen 11-9-re verte az Orosz olimpiai csapatot.

A csoportmeccsek nyitányán már találkozott a két csapat, akkor 10-10-es döntetlen lett a vége. Az oroszok az amerikaiaktól, míg a magyarok a spanyoloktól kaptak ki az elődöntőben. Biró Attila szövetségi kapitány ezúttal is csak az egyik kapust, Magyarit nevezte a találkozóra, így Gangl nem jutott szóhoz.

A magyar csapat hozta el a ráúszásnál a labdát és az első támadásból Rybanska révén meg is szerezte a vezetést. Glizina egyenlített, Vahitova emberelőnyös gólját követően pedig Keszthelyi megpattanó lövése talált utat a hálóba. Illés fórban a kapufára lőtt, majd mindkét oldalon kimaradtak az emberelőnyös helyzetek (2-2).

A második negyedben Garda ismét Bíró Attila együttesét juttatta vezetéshez, sőt, mivel az oroszok két fórt is elpuskáztak, Vályi góljával kétgólos lett az előny. Szimanovics szépített, amire Keszthelyi válaszolt.

Vályi értékesítette az újabb fórt, így már három volt a különbség, ami maradt is egy Szimanovics-Szücs gólváltást követően, de a játékrész vége előtt Glizina faragott a hátrányból (7-5).

A harmadik szakaszt Prokofjeva – aki az első orosz-magyaron négyszer volt eredményes – ötméteresből szerzett gólja nyitotta, majd ugyanő ejtett a kapuba a kihagyott magyar helyzetek után. Serzantova fórból volt eredményes, így a háromgólos előnyből egygólos hátrány lett. A negyed magyar gól nélkül zárult (7-8).

Az utolsó játékrész elején Vályi egyenlített, aztán Gurisatti fórból visszavette a vezetést. Nem sokáig, mert Tyimofejeva jól fejezett be egy előnyös szituációt. Hasonló helyzetből Illés talált be Bíró Attila időkérése után. Már egy percen belül a magyar válogatott támadhatott és a kapitány ismét időt kért. Az akciót nem sikerült végigvinni, de nem sokkal később Magyari előbb védett, majd az üres kapuba lőtt, mivel az orosz kapus előreúszott támadni (11-9).

Olimpiai vízilabdatorna, nők, a 3. helyért:

Magyarország – Orosz olimpiai csapat 11-9 (2-2, 5-3, 0-3, 4-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország:
Magyari – Szilágyi, Vályi, Rybanska, Parkes, Keszthelyi, Garda. Cserék: Gyöngyössy, Illés, Gurisatti, Leimeter, Szücs.
Orosz olimpiai csapat:
Karnauh – Prokofjeva, Karimova, Tyimofejeva, Szoboljeva, Ivanova, Glizina. Cserék: Berszneva, Vahitova, Serzantova, Szimanovics, Ivanova.
gól:
Vályi 3, Keszthelyi 2, Rybanska, Garda, Szücs, Gurisatti, Illés, Magyari 1-1, illetve Glizina, Szimanovics, Prokofjeva 2-2, Vahitova, Serzantova, Tyimofejeva 1-1
gól/ötméteres:
0/0, illetve 1/1
gól/emberelőny:
6/11, illetve 4/11

4-3

Ahogy sejteni lehetett, szórják ki a játékosokat a bírók, most mi voltunk többen, Vályi góljával először vezetünk kettővel. Nem sokáig, Szimanovics a vízről húzta a labdát a léc alá.

3-2

Magyari és a kapufa közösen hárította az oroszok lövését hátrányban, nálunk viszont lepörgött a támadóidő, így a végén kénytelenek voltunk eldobni a labdát messzire. Újabb kivédekezett orosz előny, Keszthelyi blokkolt.

3-2

Vályi ismét elhozta a labdát, mi támadhattunk a második negyed elején. Akciógól: Garda maradt hátul üresen, szépen besimította a jobb alsóba.

Jól jöttünk ki a videózásból

Prokofjeva lövése a képzeletbeli gólvonal közelében vágódott a vízre, videózták az esetet, nem volt benn. Marad a 2-2.

2-2 egy negyed után

Magyari védett egy orosz lövést hátrányban, de a bírók egyből elvették tőlünk a labdát, majd Prokofjeva lövése akadt el, így 2-2-vel zárult az első negyed.

2-2

Fórban megint elővettük azt a figurát, amiből Ryabanska gólt szerzett, de Illés most a kapufára húzta a labdát. Egy-egy eltékozolt lehetőség után eggyel többen adogathattunk, de Szilágyi lövését blokkolták, elment ez a fór sajnos.

2-2

Parkes kapott egy bejátszást, de nem tudta összeszedni, aztán az oroszok is elhagyták a labdát. Majdnem lejárt a támadóidőnk, Keszthelyinek lőnie kellett, nagyon messziről meg is tette, és egy blokkoló védő kezéről bepattant. Aztán Magyari mutatott be egy fontos védést hátrányban.

1-2

Orosz emberelőny, gyorsan végig is játszották, Karimova volt a gólszerző.

1-1

Az oroszok egy szép ejtéssel próbálkoztak, de a léc hárított, majd náluk Gardát is a kapufa akadályozta meg. Egyenlítenek az oroszok, Glizina hatodik gólját szerezte a tornán. Magyari beleért, de nem tudott hárítani.

1-0

Elhoztuk a labdát, egyből kaptunk egy emberelőnyt, szép játék végén centerből Rybanska szerzett vezetést.

Elkezdtük!

Fehér sapkában a magyar csapat. Mindent bele!

Gangl Edina maradt ki

12 játékos nevezhető a meccsre, a magyar keretből így Gangl Edina maradt ki. Vagyis a meccset Magyari Alda védi végig.

Mosolyogva szeretnének hazatérni

„Természetesen fáj az elődöntős vereség, ugyanakkor nem rágódhatunk sokáig rajta, hiszen ott tornyosul előttünk egy újabb feladat. Amelyet, ha sikerrel vívunk meg, mosolyogva térhetünk majd haza” –nyilatkozta a meccs előtt Bíró Attila, a magyar csapat szövetségi kapitánya. De jó lenne mosolygós játékosokat látni a meccs végén.

Tokióban már találkoztak

Az olimpiai torna első csoportmeccsét épp az oroszok ellen játszotta a magyar csapat. Akkor úgy lett 10-10, hogy az oroszok a legvégén tudtak egyenlíteni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik