Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Az oroszokat legyőzve bronzérmes a női pólóválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Három negyedik hely után története első olimpiai érmét szerezte a női vízilabda-válogatott, amely a tokiói bronzmeccsen 11-9-re verte az Orosz olimpiai csapatot.

A csoportmeccsek nyitányán már találkozott a két csapat, akkor 10-10-es döntetlen lett a vége. Az oroszok az amerikaiaktól, míg a magyarok a spanyoloktól kaptak ki az elődöntőben. Biró Attila szövetségi kapitány ezúttal is csak az egyik kapust, Magyarit nevezte a találkozóra, így Gangl nem jutott szóhoz.

A magyar csapat hozta el a ráúszásnál a labdát és az első támadásból Rybanska révén meg is szerezte a vezetést. Glizina egyenlített, Vahitova emberelőnyös gólját követően pedig Keszthelyi megpattanó lövése talált utat a hálóba. Illés fórban a kapufára lőtt, majd mindkét oldalon kimaradtak az emberelőnyös helyzetek (2-2).

A második negyedben Garda ismét Bíró Attila együttesét juttatta vezetéshez, sőt, mivel az oroszok két fórt is elpuskáztak, Vályi góljával kétgólos lett az előny. Szimanovics szépített, amire Keszthelyi válaszolt.

Vályi értékesítette az újabb fórt, így már három volt a különbség, ami maradt is egy Szimanovics-Szücs gólváltást követően, de a játékrész vége előtt Glizina faragott a hátrányból (7-5).

A harmadik szakaszt Prokofjeva – aki az első orosz-magyaron négyszer volt eredményes – ötméteresből szerzett gólja nyitotta, majd ugyanő ejtett a kapuba a kihagyott magyar helyzetek után. Serzantova fórból volt eredményes, így a háromgólos előnyből egygólos hátrány lett. A negyed magyar gól nélkül zárult (7-8).

Az utolsó játékrész elején Vályi egyenlített, aztán Gurisatti fórból visszavette a vezetést. Nem sokáig, mert Tyimofejeva jól fejezett be egy előnyös szituációt. Hasonló helyzetből Illés talált be Bíró Attila időkérése után. Már egy percen belül a magyar válogatott támadhatott és a kapitány ismét időt kért. Az akciót nem sikerült végigvinni, de nem sokkal később Magyari előbb védett, majd az üres kapuba lőtt, mivel az orosz kapus előreúszott támadni (11-9).

Olimpiai vízilabdatorna, nők, a 3. helyért:

Magyarország – Orosz olimpiai csapat 11-9 (2-2, 5-3, 0-3, 4-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország:
Magyari – Szilágyi, Vályi, Rybanska, Parkes, Keszthelyi, Garda. Cserék: Gyöngyössy, Illés, Gurisatti, Leimeter, Szücs.
Orosz olimpiai csapat:
Karnauh – Prokofjeva, Karimova, Tyimofejeva, Szoboljeva, Ivanova, Glizina. Cserék: Berszneva, Vahitova, Serzantova, Szimanovics, Ivanova.
gól:
Vályi 3, Keszthelyi 2, Rybanska, Garda, Szücs, Gurisatti, Illés, Magyari 1-1, illetve Glizina, Szimanovics, Prokofjeva 2-2, Vahitova, Serzantova, Tyimofejeva 1-1
gól/ötméteres:
0/0, illetve 1/1
gól/emberelőny:
6/11, illetve 4/11

Keszthelyi Rita: Kiálltuk a végső próbát

„Vagyunk páran, akik játszottunk már a korábbi olimpiákon, amikor negyedik lettünk, és mi tudjuk, hogy ez a bronz most mennyit ér.  Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki hozzátett ehhez a sikerhez. Elsőnek a szüleimet és a férjemet hívnám fel, mert az olimpia alatt végig nagyon magam alatt voltam, és köszönöm nekik, hogy elrugdostak idáig. Büszke vagyok arra, hogy a kapitánya lehetettem ennek a csapatnak, szép így befejezni” – nyilatkozta Keszthelyi Rita, a női pólóválogatott egyik kulcsembere.

Keszthelyi dicsérte a csapat védekezését, úgy fogalmazott, még a blokkokért is az életüket adták. Azt is kiemelte, 2017 után a fél csapat kicserélődött, de érdemes volt végigdolgozni az elmúlt négy évet.

Ez a meccs volt a végső próba, és azt kértem a többiektől, hogy fogják meg a kezem, és húzzanak magukkal. Nagyon jó érzés, hogy kiálltuk a végső próbát,

Adek Berry / AFP

Megvan az olimpiák első magyar érme női vízilabdában

A magyar női vízilabda-válogatott 11-9-re győzött az oroszok ellen, és ezzel megszerezte a bronzérmet a tokiói olimpián.

Az első félidőben nagyon koncentráltan játszott a magyar csapat, amely már 7-4-re is vezetett, de aztán következett egy hosszú gólcsend. A harmadik negyedet 3-0-ra nyerte az ellenfél, amely így az utolsó negyed előtt 8-7-re vezetett.

Vályi gyorsan egyenlített, és az utolsó negyedben ismét összeállt a magyar játéka, elöl jöttek a gólok, hátul pedig mindig volt egy blokkoló kéz. Az utolsó támadásuknál az oroszok lehozták a kapust, hátha úgy egyenlíteni tudnak, de Magyari nagyot védett, majd egészpályás góllal lezárta a meccset.

Három negyedik hely (2008, 2012, 2016) után ez a magyar női vízilabda-válogatott első olimpiai érme.

11-9

Nem tudtunk lőni, jönnek az oroszok, behoztak egy extra mezőnyjátékost a kapu helyett. Magyari védett, és aztán egészpályás gólt szerzett. Megvaaaaan a bronz!

10-9

Lejárt a támadóidőnk, de ők sem tudtak mit kezdeni velünk, Serzantova löketébe beleért ismét egy magyar kéz. 51 mp van hátra, Bíró Attila kikérte a második idejét is.

10-9

Magyari védése után Parkes szállított egy előnyt, Leimeter lövését azonban a kapufára tolta Karnauh. Szoboljeva próbálkozása egy magyar kézről hullott mellé.

10-9

Jól járt a labda, Illés elvállalta, és a kapus bal kezéhez vágta be. Vezetünk!

9-9

Glizina lövése a blokkról vágódott fölé, kivédekeztük. Serzantova ütött oda Keszthelyinek, előny itt, Bíró Attila most kért időt. 3 perc 53 mp van hátra.

9-9

Négy és fél perccel a vége előtt Leimetert küldték ki. Az oroszok időt kértek, ez a második tanácskozásuk. Mi még nem kértük ki egyszer sem.

9-9

Tyimofejeva egy kézzel húzta le a labdát, Parkest maga mögött tartotta, megvárta, míg Magyari elsüllyed, és bepöckölte.

9-8

Orosz fór, amely kapufával zárul. Magyar fór, amely góllal zárul. Gurisatti!!!

8-8

Végre megtört a gólcsend, Vályi vagányan elvállalta a rosszkéz oldalról.

7-8

Vályi negyedszer is elhozta a labdát. Magyar támadással indul a negyedik negyed. Garda a kapufát forgácsolta.

7-8

Centerposzton nem tudunk érvényesülni, Gyöngyössyt megint lenyomták a védők. Leimeter lőhetett volna jó helyről, de kivárt, így visszaszorították, és onnan már nem tudott betalálni. Lőtt gól nélkül zártuk a negyedet.

7-8

Előnyben elvették tőlünk a labdát, majd Illést küldték ki, de ugyanúgy szabálytalanságot láttak náluk is, visszakaptuk a labdát. A támadóidő végén Leimeter lőtt – az oldalhálóba.

7-8

Kihasználták az előnyt, Serzantova volt a gólszerző. Már ők vezetnek, zsinórban négy gólt lőttek. Ideje nekünk is szerezni egyet.

7-7

Előnyt kaptak az oroszok Szücs kiállítása miatt, Gajdukov kapitány időt is kért, hogy lekottázzák a figurát.

7-7

Elfogyott az előnyünk sajnos, Prokofjeva ejtése beakadt.

7-6

Páros kiállítást ítéltek a bírók a magyar támadásnál, Parkesnak játszottuk be a labdát, de a védők túlerőben voltak. Az oroszok nem tudtak mit kezdeni támadásban, mi legalább lövésig eljutottunk, Keszthelyi bombáját a kapus a lécre tolta.

7-6

Megkaptuk mi is az előnyt, de Karnauh Szilágyi távoli és Szücs közelebbi kísérletét is kiszedte. Szerencsére Magyari is védett egyet.

7-6

Harmadszor is elhoztuk a labdát, de nem szereztünk gólt. Majd ötméterest kaptak Szilágyi szabálytalansága miatt az oroszok, Prokofjeva belőtte.

7-5 ide a félidőben

Gyöngyössynek próbáltuk bejátszani az első félidő utolsó támadásánál, de az oroszok meggyötörték a centerünket, így maradt a 7-5.

7-5

Leimetert kiküldték a bírók, pont az ő embere, Szimanovics kapta a labdát, közelről be is lőtte. Kaptunk mi is egy előnyt, Szücs használta ki. Megint gyors válasz, Glizina volt eredményes.

6-3

Kiszorított helyzetből lőttek az oroszok, Magyarinak ez könnyű labda volt. Gyöngyössy harcolt ki emberelőnyt, szépen járattuk a labdát, majd Vályi bevágta a rövidbe.

5-3

Elszórtuk a labdát sajnos támadásban, de jól védekeztünk, és a kapufa is segített nekünk Ivanova csavarásánál. Keszthelyi révén megint kettő ide, lepattintotta a vízre, onnan meg bement a kapus válla fölött.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik