Olimpia 2021 – Friss hírek

„Nagy volt rajtam a nyomás, hogy bebizonyítsam, magyarként tudok úgy lőni, hogy megrengetem a világot”

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Gáspár Tamás nagy csatában kikapott a kerekesszékes íjászok negyeddöntőjében a tokiói paralimpián, hétfőn.

A pénteki rangsorolóban a 72 lövésből elért 647 körrel negyedik lett a 12 fős mezőnyben, ezzel megspórolta a nyolcaddöntőt, a legjobb nyolc között kezdhetett. A világranglista-vezető Bahattim Hekimoglu igen kemény ellenfélnek bizonyult, az első szett után a magyar, a másodikat követően a török vezetett, majd a harmadik hármas sorozat lelövéskor 83-83 állt a táblán. A negyedikben Gáspár egykörös előnyt szerzett, de az utolsó szakaszban Hekimoglu két tízest és egy kilencest ért el, miközben magyar ellenfele 9-es után 8-ast lőtt, és 8-assal is zárt.

„Szélkatlan van a pályán, ami azt jelenti, hogy néha befúj oda és fölemeli a nyílvesszőt, ezért is volt az, hogy a pirosba ment a nyílvessző tizenkét óránál is, meg hat óránál is. Amikor nem fújt, akkor meg ment a sárgába. Ő ezt a szelet nem mindig kapta meg, amikor megkapta, akkor ő sem lőtt tízest. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült jobban teljesíteni. Az utolsó lövésnél már tudtam, hogy ha tízest is lövök, akkor is elveszítem a meccset.

Magyarország nem nagyon ismer, mert nem versenyzek Magyarországon, külföldön ismernek, több brit rekordot állítottunk föl. Nagy volt rajtam a nyomás, hogy bebizonyítsam, hogy magyarként tudok úgy lőni, hogy megrengetem a világot”

– mondta Gáspár az MTI-nek, de azért hozzátette azt is, hogy szeretné inspirálni a magyarokat a következő paralimpiai indulásra.

Szintén pontszerző helyen zárt Konkoly Zsófia, aki a 100 méteres hátúszásban hatodik helyen ért célba a döntőben. Konkoly 400 gyorson ezüstérmet szerzett, ráadásul a fő számai még csak most jönnek: 200 vegyesen és a 100 pillangón is indul.

„Már annak is nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe, ahol annyi volt a célom, hogy szerettem volna a délelőtti időeredményemen javítani, ami sikerült is, ráadásul pontszerző helyezéssel. Bevallom, a hátat azért kevésbé szeretem, talán mert nem megy annyira, legalábbis a gyorshoz és a pillangóhoz képest biztosan kevésbé vagyok jó benne. Még nem érzem annyira az én versenyszámomnak, de remélem, ez változni fog a jövőben”

– idézte az MTI Konkolyt a versenye után.

Kapcsolódó
Az úszó Konkoly Zsófia szerezte az első magyar érmet a paralimpián
Nyolc századdal előzte meg az ausztrál rivális 400 gyorson.

A hétfői versenynap másik magyarjai, Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett a T20-as kategóriában 400 méteres síkfutásban nem jutott döntőbe. Biacsi Ilona 1:03.78 perccel hatodik lett, Biacsi Bernadett a másik futamban 1:07.35-tel ért célba ugyanebben a pozícióban. Előbbi a 10., utóbbi a 12. helyen végzett ezzel az idővel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik