Olimpia 2021 – Friss hírek

Tokió: a magyarok egy paralimpiai- és egy Európa-rekorddal kezdték a napot

24.hu/Marjai János
24.hu/Marjai János
Ilyen rajt után alighanem a tokiói paralimpia 9. versenynapján is tapsolhatunk magyar érmeknek.

A Tokiói Vizes Központban folytatódott a remek magyar paralimpiai szereplés. Konkoly Zsófia (S9-es kategória) eddig két ezüstérmet gyűjtött be, és csütörtökön fő számában, a 100 méteres pillangóúszásban is remekelt. Úszónőnk Rióban bronzérmes volt ebben a számban, de a májusi Európa-bajnokságon aranyéremmel jelezte, szeretne Tokióban fényesebb érmet nyerni.

Nos, Zsófi a magyar idő szerint csütörtök hajnali előfutamban 1:07.05-ös idővel új európai rekordot úszott  és első helyen jutott a magyar idő szerint 10 óra 28 perckor kezdődő döntőbe.

Kapcsolódó
„Holtan, kézfej és lábak nélkül születtem, mégis itt vagyok”
Illés Fanni világbajnok paraúszó lenyűgöző története születésről, elfogadásról, kudarcról és sikerről.

Pap Bianka (S10) a legerősebb számában, 100 háton 1:09.71-et úszott az előfutamában és szintén a legjobb idővel jutott a döntőbe. Nem sokkal Konkoly után, 10:42-kor rajtol majd.

Adámi Zsanett (S2) 50 háton 1:27.13-at úszott az előfutamban, és szintén döntős. (12:01-kor rajtol a fináléban).

A már paralimpiai bajnok Illés Fanni (S6 – 5:59.05) és Száraz Evelin (S6 – 5:58.09) 400m gyorson a 11. illetve a 10. helyen végzett.

Kapcsolódó
Nekem csak a hetedik csigolyától bénult le a lábam, mondhatni a szerencsésebbek közé tartozom
Ha nem egy alig háromszáz fős településen született volna, meglehet maradéktalanul kikezelik a Guillain-Barré szindrómából. Bár kerekesszékbe kényszerült, de úszásban országos bajnok, kajakban világ- és Európa-bajnok lett. A 17 éves Kiss Péter megrázó története.

A Sea Forest kajak-kenu pályán is megkezdték szereplésüket a magyarok, ráadásul favoritunk, a világ-, és Európa-bajnok Kiss Péter Pál (KL1) mindjárt új paralimpiai rekordot (48.058) lapátolt, ezzel nyerte az előfutamokat és azonnal az A-döntőbe jutott.

Volt egy másodperc különbség legalább (a másik futamban első brazilhoz képest), de ővele azért lesz meccs, ő jól megy. Tud ennél jobbat is, szerencsére én is. Az első százat megnyomtam, hogy mindenféleképpen sikerüljön, 150-nél kicsit kiengedtem, mert el is kezdett enyhén fájni a bicepszem, mivel az egy kicsit sérült, meg hát tudtam, hogy előfutamban ez azért elég lesz. Az időjárás nem segített. Átáztam nagyon, fáztam

– olvasható a világ-, és Európa-bajnok kajakos nyilatkozata a Magyar paralimpiai Bizottság honlapján.

Juhász Tamás, Rozbora András, Kiss Erik, Pulai Erika és Varga Katalin a selejtezőkből az elődöntőkbe jutott

Az Aszaka Lőtéren zajló sportlövő versenyeken Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula a P3-as kategóriában a 15., illetve a 27. helyen végzett.

Kapcsolódó
„Ha van egy bolond, aki folyton az olimpiai aranyról beszél, akkor a csapat is elhiszi, hogy meg lehet csinálni”
A remény még él, hogy a koronavírus nem veri szét a 2021-es évet is, és július 23-án, Tokióban fellobban az olimpiai láng. Egy dunaújvárosi sportcsalád is ebben bízik, mert így végre létrejöhetne a nagy álom: apa és lánya – Gurisatti Gyula és Gréta – egyazon olimpián vehetne részt versenyzőként.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik