Olimpia 2021 – Friss hírek

A hiányzó oltás miatt hazaküldött kajakos úgy érzi, kényszerhelyzetbe hozta a MOB

Martin Divisek / MTI / EPA
Martin Divisek / MTI / EPA

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy döntött, csak védett, vagyis a koronavírus elleni vakcinával beoltott sportolók képviselhetik Magyarországot a pénteken kezdődő olimpián, és a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia azért mondott le az olimpiai szereplésről, mert nála nem teljesült ez a feltétel.

Kapcsolódó
Nem kéri az oltást, nem indul az olimpián a magyarok honosított kajak-kenusa
A kiválásával jelenleg 173 fős a magyar csapat.

Schmid a Blikknek nyilatkozva azt mondta, szó sincs arról, hogy oltásellenes lenne, egy bécsi klinikán dolgozik állatorvosként, így pontosan tudja, mennyire fontos a vakcina.

A kajakos elárulta, az volt a terve, hogy az olimpia után oltatja be magát, és mivel sokáig a MOB sem tette kötelezővé az oltást, így nyugodtan utazott el edzőtáborozni Japánban július elején. Aztán a MOB mégis úgy döntött, hogy kell az oltás, és ezzel megpecsételődött Schmid sorsa.

„Nem értettem ezt a döntést. Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére. Viszont, a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni. A MOB-tól kaptam egy e-mailt, azt írták, Tokióba szállítanak nekem egy adagot, majd szombaton felkerestek a MOB képviselői a hotelban.

Bíztam benne, hogy hallgatnak rám, az észérvekre, de azt a választ kaptam, vagy elfogadom most a vakcinát, vagy mehetek haza. Nem én döntöttem úgy, hogy lemondok a szereplésről, kényszerhelyzetbe hoztak

– panaszkodott a honosított kajakos, aki osztrák színekben vb-bronzot és Eb-ezüstöt nyert a szlalom szakágban.

Schmid úgy érzi, összezúzták az olimpiai álmát, és azért is nehéz megemésztenie a helyzetet, mert a civil munkája mellett tíz éve napi kettőt edz, vagyis rengeteg áldozatot hozott, és mégsem lehet ott Tokióban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik