Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Siklósi Gergely ezüstérmes párbajtőrben, kikaptak a kézisek

MTI/AP/Haszan Ammar
MTI/AP/Haszan Ammar
Itt az olimpia második napja: minden érdekességről, eredményről, magyar sikerről beszámolunk.
  • Úszóink közül férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid a negyedik, míg a nőknél ebben a számban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka címvédőként az ötödik, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória pedig a hatodik lett. A magyar idő szerint kora délutáni előfutamokban további hat magyar versenyző mutatkozott be.
  • Férfi párbajtőrben a világbajnok Siklósi Gergely bejutott a döntőbe, ahol kikapott a francia Cannone-tól.
  • Női tőrben Pásztor Flóra, Kreiss Fanni és Kondricz Kata is korán kiesett.
  • A cselgáncsozók közül az 52 kilogrammos Pupp Réka két meccset nyert, majd kikapott, a vigaszágon ötödikként végzett.
  • A sportlövőknél Major Veronika légpisztolyban a 34. helyen zárt. A férfi légpuskásoknál Péni István bejutott a döntőbe, ahol ötödik lett. Pekler Zalán ugyanott 39.
  • Az egyetlen magyar evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban bejutott az elődöntőbe.
  • Az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott kikapott a görögöktől.
  • A női kézilabda-válogatott a franciák ellen kezdett, és bár nagyot harcolt, 30-29-re kikapott.

Kik lesznek a riválisok úszásban?

Verrasztó Dávid 3.30-kor csobban a medencébe.

A pályabeosztás:
1. Leon Marchand (francia)
2. Alberto Razzetti (olasz)
3. Chase Kalisz (amerikai)
4. Brendon Smith (ausztrál)
5. Lewis Claretburt (új-zélandi)
6. Verrasztó Dávid
7. Jay Litherland (amerikai)
8. Max Litchfield (brit)

Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória fináléja a tervek szerint 4.12.kor kezdődik.

A pályabeosztás:
1. Hosszú Katinka
2. Hali Flickinger (amerikai)
3. Ohasi Jui (japán)
4. Emma Weyant (amerikai)
5. Aimee Willmott (brit)
6. Mireia Belmonte (spanyol)
7. Mihályvári-Farkas Viktória
8. Ilaria Cusinato (olasz)

Jön, jön jön: három döntősért szoríthatunk úszásban

Három versenyzőnk úszhat a vasárnap hajnali 400 vegyes finálékban: Verrasztó Dávid végre bejutott az olimpiai döntőbe, mégpedig a 4. helyen. A nőknél Mihályvári-Farkas Viktória a 6., Hosszú Katinka pedig a 7. helyen kvalifikálta magát.

Ahogy az úszószövetség hírlevelében olvashattuk, két rettenetes csalódást (London 2012, 22. hely; Rio 2016, 12. hely), és megannyi mást maga mögött hagyva Verrasztó Dávid már az előfutamban képes volt közel úszni idei legjobbjához (4:09.80), amivel alighanem túljutott a legnagyobb (lelki) akadályon: döntőt úszhat az olimpián.

„Túl sokat nem tudok mondani erről az úszásról… Amit lehetett, kihoztam belőle. Két hete iszonyatos feszültségben élek, az is csoda tulajdonképpen, hogy itt vagyok. Meglátjuk, mire lesz ez elég, azt tudom, hogy jóval több van bennem” – nyilatkozta Verrasztó Dávid.

A nőknél előbb Mihályvári-Farkas Viktória mutatott be egy hasonlóan pazar hajrát, mint a budapesti, számára ezüstérmet hozó vb-n, és az ottani idejét is megjavítva 4:35.99-cel, 6. helyen jutott tovább. Hosszú Katinka ezúttal nem volt annyira élesre töltve, a 7. helyen ment tovább, azaz meglehetősen szokatlan módon az 1-es pályán úszik a fináléban.

„Rettenetesen izgultam, húsz perccel a rajt előtt úgy voltam, hogy csináljuk már, mert én ezt nem bírom elviselni. Nekem ma itt egy volt a fontos, hogy megússzam az Eb-n elért időmet, ez sikerült, sőt, még javítottam is, és az meg csodálatos, hogy életem első olimpiáján döntős vagyok” – mondta Mihályvári-Farkas Viktória.

Pásztor Flóra remek kezdése

Pásztor Flóra bejutott a 32 közé a női tőrözők vasárnapi egyéni versenyében. A magyar vívó az első körben könnyedén győzte le 15-8-ra az algériai Meriem Mebarkit. A 16 közé kerülésért már jóval nevesebb riválissal kell összecsapnia, a franciák klasszisa, az öt éve, Rio de Janeiróban ötödik, világbajnoki ezüstérmes Ysaora Thibus lesz az ellenfele.

Bemelegítő asszónak pont jó volt. Kicsit azért izgultam, de arra is jó volt ez a mérkőzés, hogy ez oldódjon. A következő találkozón már több dologra lesz szükség a győzelemhez

– mondta az MTI-nek a Törekvés SE 23 éves sportolója.

Rajta kívül még két magyar szerepel a női tőrözők egyéni versenyében, Siklósi Gergely pedig a férfi párbajtőrözők párhuzamosan futó viadalán lép pástra vasárnap a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában.

További program

Női tőr egyéni 32-es tábla:
Kreiss Fanni – Martina Batini (olasz) 3.25
Kondricz Kata – Alice Volpi (olasz) 4.25
Pásztor Flóra – Ysaora Thibus (francia) 4.25

 

Férfi párbajtőr egyéni 32-es tábla:
Siklósi Gergely – Tung Csao (kínai)/Marc-Antoine Blais-Bélanger (kanadai) 4.55

Ötkarikás szemek

Aki nem hallotta volna a 24. hu olimpiai podcastjét, itt a lehetőség: kibeszéltük Szilágyi Áron varázslatos tripláját és Hosszú Katinka előfutamát.

Kapcsolódó
„Szilágyi a vívás Federerje”
Az Ötkarikás szemek első olimpiai kibeszélőjében Szilágyi Áron varázslatos triplájáról, a taekwondós tini, Salim Omar ötödik helyéről, Hosszú Katinka 400 m vegyes előfutamáról, és még arról is, hogy ki volt a gyorsabb Londonban: Gyurta a medencében, vagy néhai edzője, Széles Sándor a lépcsőkön. Bruckner Gábor a 24.hu munkatársaival, Dajka Balázzsal és Pető Péterrel beszélgetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik