Olimpia 2021 – Friss hírek

A himnusz tiltva van, de akkor mi szól, ha egy orosz sportoló aranyat nyer az olimpián?

Lionel BONAVENTURE / AFP
Lionel BONAVENTURE / AFP

Az orosz sportolók eddig hét aranyérmet nyertek a tokiói olimpián, ezzel benne is vannak az első tízben az éremtáblázaton. A hátúszó Jevgenyij Rilov első helyét élőben, a lelátóról láthattam – 1996 óta ez volt az első orosz úszóarany –, a díjátadón aztán bemondták, hogy mindenki álljon fel, mert következik az Orosz Olimpiai Bizottság himnusza. Ez most az orosz válogatott neve, de adta magát a kérdés:

mit játszanak majd le?

Mielőtt kiderülne a válasz, egy kicsit idézzük fel a közelmúltat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA éveken át tartó vizsgálata megállapította, hogy Oroszországban állami szintű doppingolás zajlott 2011 és 2015 között, amiben több mint ezer sportoló volt érintett – önhibájukon kívül –, és bebizonyították azt is, hogy súlyos visszaélések történtek a moszkvai doppinglaborban. Az ügy vége az lett, hogy 2019-ben az olimpiáról, a paralimpiáról és a világbajnokságokról is kitiltották Oroszországot négy évre, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül két évre csökkentette a büntetést tavaly, amely azonban Tokióra, illetve a pekingi téli olimpiára még érvényben van.

Kapcsolódó
El se akarta hinni a 17 éves úszólány, hogy olimpiai aranyat nyert
Célba érkezés után tátott szájjal jött rá, hogy olimpiai bajnok.

Japánban így is ott van 335 orosz sportoló. Mindez úgy lehetséges, hogy bár pirosban, fehérben és kékben szerepelnek, sem a mezükön és a melegítőiken, sem a közvetítésben vagy a versenyhelyszíneken lévő feliratokon nem tüntethetik fel Oroszország nevét, kvázi semlegesként indulnak. Helyette a ROC felirat szerepel a nevük mellett és a ruháikon, ami a Russian Olympic Commitee-t takarja, vagyis az olimpiai bizottságot.

Mivel Oroszország ki van tiltva az olimpiáról, így a sportolóknak az orosz himnuszt sem játsszák le, ha nyernek, ezt tapasztalhattuk meg az uszodában is. Valami zenét azonban mégis le kell játszani a díjátadókon a győztesnek: a választás végül Pjotr Iljics Csajkovszkij zongoraversenyére esett, ami a Twitter-bejegyzések alapján elég nagy sikert arat a nézők körében.

Bár egyértelműnek is tűnhetne ez az alternatíva, ha az oroszokon múlik, mást hallgatnánk az éremátadókon: az első ötletük a Katyusa volt. Azt azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egyből elutasította, mondván egyértelmű utalás az országra, ráadásul a második világháború idején toborzódal volt.

Kapcsolódó
Románia új úszósztárja majdnem csodát tett az olimpián
David Popovici szállíthatja a sikereket a jövőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik