Olimpia 2021 – Friss hírek

Milák ugyanolyan laza volt, mint legnagyobb vetélytársa

KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP
Úszóink közül hárman harcolták ki a továbbjutást csütörtök esti előfutamokból a tokiói olimpián: Milák Kristóf és Szabó Szebasztián 100 pillangón, Burián Kata pedig 200 háton jutott tovább. Késely Ajnának nem jött össze a döntő 800 gyorson, és Hosszú Katinka is utoljára úszott a játékokon.

Milák Kristóf és Caeleb Dressel speciális különmeccsbe kezdett, amely nagyjából a „ki tud kevesebbet elárulni a valós sebességéről?” jegyében zajlik. Olimpiai bajnokunk legalábbis egyértelművé tette, hogy ez az 50.62-es idő nem volt több motor-beröffentésnél – ami annyiban érdekes, hogy pont ennyivel lett ezüstérmes anno 2017-ben a budapesti világbajnokságon, míg két évvel később Kvangdzsuban csupán 51.25-re volt képes, amikor 4. lett (akkor ez az idő megint csak második helyet ért volna).

Kapcsolódó
Vitray Hosszú Katinkáról: Biztos, hogy nem volt felkészülve
Mibe húzták bele? – tette fel a kérdést a korábban 21 olimpiáról közvetítő Vitray, aki szerint a vezetőket is felelősség terheli Hosszú szereplése miatt.

Mindenesetre szép csatát sejtet, ha valóban van még egy másodperc ebben a százban, mert bár Dressel pokoli gyors, elvégre 47.02-vel vitte el a száz gyors aranyát, ám ellentétben Milákkal, neki még vannak plusz fellépései.

Dressel nyilván a száz gyors miatt volt ilyen visszafogott, de én is nagyon lazán mentem.

23.95-re kezdtem, ami mindent elmond, ennél jó másodperccel tudok jobbat, amikor majd kell, de az is egyértelmű, hogy ezzel pontosan ugyanígy van Dressel is. Meglátjuk. A hangulatom jó, tényleg, mindent lerendeztem magamban, amit le kellett, nem igazán érdekelt a telefonom, a hívások, az üzenetek, van ennél fontosabb dolgom is most” – idézte az úszószövetség hírlevele Milák Kristófot.

A péntek reggeli száz pille mellett gyaníthatóan úsznia kell az amerikai mixed vegyes váltóban, és míg Kristóf pihenhet péntek délután, az amerikainak az 50 gyors előfutamaira kell majd kivonulnia (amiben nem maga a versenyszám a fárasztó, hanem amivel jár: melegítés, úszás, levezetés), mielőtt szombaton jön a végső ütközet a fináléban.

Most a továbbjutás volt a fontos

Szabó Szebasztiánnak szintén sikerült bekerülnie a legjobb tizenhat közé, igaz, szélső pályán fog úszni (51.67, holtversenyes 14. idő), ám egy kicsit módosított taktikával egyértelműen a döntőt célozza meg.

„Az elejét nagyon megnyomtam, talán túlzottan is, inkább ötvenes tempó volt az, amit ugye igazán tudok – így nagyjából nyolcvanöt méterig tudtam menni, onnan elég drámai volt, azt hittem, a végét már víz alatt teszem meg… Most a továbbjutás volt a fontos, pénteken picit lassabban indulok neki, hogy több erő maradjon a végére, szerintem tudok olyat úszni, hogy meglegyen a döntő” – mondta Szabó Szebasztián

Burián Kata szintén a fináléra pályázik, és mivel könnyed úszással holtversenyes nyolcadikként ment tovább 200 háton (2:09.10), erre minden esélye meg is van.

„Nagyon könnyed úszás volt, egyáltalán nem nyomtam meg, de ahogy láttam, mások is tartalékoltak. A karom el sem fáradt, még csak apró fájdalmat sem éreztem, úgyhogy remélem, holnap még jobb lesz. Persze, a reggeli úszás más, hiszen akárhogy is próbáljuk, a biológiát nem lehet megkerülni, az idegrendszer nem fog teljesen felpörögni, de a test talán igen, hiszen mi már két éve ráálltunk arra, hogy délelőtt csináljuk a komolyabb edzéseket, azaz én úgy gondolom, ezzel nem lesz gondom. Egyébként ennyi nap után már megállapítható, hogy ez a menetrend komolyan megbolygatja az erőviszonyokat, a legnagyobb sztárok kilencven százaléka nem képes az egyéni legjobbjának a közelében úszni” – vélte Burián Kata.

Hosszú: Ez valóban már csak szenvedés volt

Ugyanezen a távon Hosszú Katinka ígéretéhez híven elindult, és ahogy beharangozta, elég nagy szenvedés is lett az úszásból, a folyamatosan romló részidők mutatják (30.60, 33.26, 34.13, 34.85 – 2:12.84, 20. hely), hogy ezen az olimpián szinte minden hiányzott nála, ami a legjobbakat elválasztja a jóktól.

Kapcsolódó
Hosszú Katinkától elvette az élet a drogját: a versenyzést
Megpróbáljuk elmagyarázni, miért nem azt a versenyzőt látjuk, aki rutinszerűen veri el méterekkel a világot.

Odaálltam, nekimentem, de ez valóban már csak szenvedés volt. Egyértelmű, hogy az egész felkészülésemből az hiányzik, ami korábban a kulcs volt: a versenyzés.

Én erre álltam be hosszú évek óta, és hiába próbáltuk ezt mással helyettesíteni, egyszerűen nem sikerült úgy. A gyorsasági állóképességet mindig a versenyeken szereztem meg, és az most megállapítható, hogy ez most nincs meg: akárhogy is variáltam az úszásokat, a vége ugyanaz lett. Most tartok egy kis szünetet, végigveszem, mi miért történt, aztán az ISL-szezonban visszatérek a medencébe” – nyilatkozta Hosszú Katinka.

„Elsősorban édesanyámért versenyeztem”

Késely Ajna sem tudta megközelíteni a 2018-2019-es önmagát: bár azt remélte, hogy a 400 és az 1500 csalódása után 800-ra épp jó lesz a sebessége, ám kiderült, hogy erről az olimpiáról a 4×200-as gyorsváltó 7. helyét viheti csupán magával szép emlékként: 8:26.20-szal a 13. helyen zárt.
Késely elárulta, számára miért volt fontos ez a futam.

„Nem vagyok csalódott, a formámhoz képest jól úsztam. Elsősorban édesanyámért versenyeztem, aki óriási megméretés, egy 160 kilométeres futás előtt áll, másodsorban pedig az edzőmért, Turi Györgyért, aki valószínűleg utoljára fogta a stopperórát. Ha jól tudom, ez a kilencedik olimpiája, és már egyre nehezebben viselte a stresszt, megértem, ha pihenésre vágyik. Persze még nincs kimondva semmi, talán vállal egy évet még levezetésnek. Mindentől függetlenül számomra óriási élmény ez az olimpia, függetlenül az összes korlátozástól, számomra már az nagyszerű, hogy megrendezték, és nem kellett 2024-ig várni, hogy olimpián úszhassunk.”

Mixed gyorsváltóban nem lehettek vérmes reményeink, hiszen a mellúszás kivételével nem a más számokban érdekelt legjobbakat neveztük. A Kovács Benedek, Békési Eszter, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összeállítású kvartett becsülettel végigment a távon (3:47.15), és végül a 15. helyen végzett – talán az volt a legfontosabb, hogy a férfi gyorsváltóban már úszó Márton Richárd mellett három ifjú tehetség belekóstolhatott az ötkarikás játékok légkörébe, és három év múlva már tapasztaltan indulhatnak neki a nagy utazásnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik