Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Női kézilabda: legyőztük Spanyolországot, még él a remény!

Nem túlzás: az életben maradásért lépett pályára Spanyolország ellen a női kézilabda-válogatott. Elek Gábor csapata az első három mérkőzését elveszítette, Franciaország ellen még közel volt a bravúr, de aztán a brazilok, majd a címvédő oroszok ellen is fájdalmas zakó lett a vége. Magyarország egyedüliként nem szerzett még pontot a csoportban, mindkét hátralévő meccsét hoznia kellene a továbbjutáshoz, és persze még akkor is kellenek kedvező eredmények a többi csoportmérkőzésen.

Kapcsolódó
Milák Európa-csúccsal ezüstérmes 100 pillangón, a férfi pólósok győztek az Egyesült Államok ellen – élő hírfolyam
Berecz Zsomborra közelebb került a második helyen álló spanyolhoz Finndingiben, pályára lépnek a kéziseink is.

A spanyol válogatott vereséggel kezdte az olimpiát, de utána két győzelmet is elkönyvelt. A magyar csapatban Kovacsics Anikó mellett Szucsánszki Zita és Janurik Kinga is kidőlt sérülés miatt, ennek ellenére mégis nyerni tudtak a mieink. Elek Gábor együttese jól kezdett, végig vezetett és egyetlen második félidei megingást leszámítva verte Spanyolország ellen 29-25-re.

A továbbjutáshoz azonban a csoportelső Svédország ellen is nyerni kellene.

Erre vártunk az olimpián: megverte a spanyolokat a magyar kéziválogatott

A magyar női kézilabda-válogatott első győzelmét szerezte a tokiói olimpia csoportkörében, ezzel életben tartotta a továbbjutási reményeit. Elek Gábor csapata jól kezdett, végig vezetett és egyetlen második félidei megingást leszámítva verte Spanyolország ellen 29-25-re. A továbbjutáshoz azonban a csoportelső Svédország ellen is nyerni kellene.

Nyertünk!

Rodriguez lő egy gólt, de ez már csak szépségtapasz, majd miután Bíró kspárgázza Pena lövését, 29-25-nél vége a mérkőzésnek. Nyertünk, megszereztük az első pontjainkat, másképp megragadtuk az utolsó szalmaszálat. Ha legyőzzük hétfőn a svédeket és a többi eredmény is nekünk szerencsésen alakul, ebből még akár továbbjutás is lehet!

Bíró a legjobbkor

Bíró megint hárít! Vámos belemegy ellenfelébe, de a spanyol támadásnál ismét remekül védekezünk, Háfra kezében köt ki a labda, miután hibára kényszerítjük a spanyolokat. Hosszú támadás végén, már megin passzív helyzetben, tán egy passzal a játékvezető sípszava előtt Vámos dob nagy gólt, majd Klujber is lő egyet, 2,5 perccel a vége 29-24 ide!

Újra négy gól az előnyünk

Bíró Blanka a legjobbkor hárít ziccert – ez a nyolcadik védése –, Háfra, amikor már fent van a játékvezetők keze, betör és belövi! bíró újabb védése után Kisfaludi Háfra passzából centerből lő gólt. Úgy tűnik magunkra találtunk, újra négy gól az előny. Öt és fél perccel a vége előtt megint időt kér a spanyol mester.

Az 51. percben végre gólt lövünk

Klujber lő jobb szélről végre akciógólt, amire Martin egy pazar cunderrel válaszol. Ha nem mi kapjuk még tetszene is, de így újra két gólra csökken az előnyünk. Ráadásul Schatzl Nadine kapufát lő, ebből lerohannak minket és Rodriguez ezt kihasználja. Viszont kapunk egy hetest, amit Klujber belő! 25-23 ide.

Legalább kiegészültünk

Ezúttal nem sikerül gólt dobni emberhátrányban, mint eddig rendre, de Márton Gréta legalább remekül védekezve kiharcol egy belemenést, újra nálunk a labda. A védekezés rendben van, 14 hibát kényszerítettünk ki, ám hat perce nem lőttünk gólt, Tomori megint ellövi. Miközben maradt a 23-20, legalább közben legalább kiegészültünk.

Most mi kérünk időt, mert hármat kaptunk zsinórban

Újra nyitott védekezéssel próbálnak a spanyolok, másodpercek alatt ledolgoznak kettőt a hét gólos hátrányukból. Klujber lövését blokkolják, de mi jöhetünk sarokdobással, majd Zácsik dobja kapu fölé. Az ellentámadásból Gonzales lő gólt. Most mi kérünk időt, mert hármat kaptunk zsinórban.

hattal vezetünk!

Már majdnem elveszik a játékvezetők passzív miatt, amikor Lukács jobb szélről lő szép gólt. Bíró védi az ellentámadásból leadott lövést, Vámos újabb gól lő az ellentámadásból hattal vezetünk, ilyen még nem volt (22-16)!

Klujber hetes gól

A spanyolok újra felzárkóznak egy gólra, amire Klujber hétméteresből válaszol. Tomori végre betalál, visszaáll a plusz három (17-14). Újra hátrányba kerülünk, de Bíró hatalmasat véd, így a spanyol kapu előtt ölhetjük az időt. Ráadásul Tomori kapufára bombázott lövését Vámos kaparintja meg, amit be is lő. Sajnos Gutierrez azonnal válaszol is rá 18-15).

Megtaláljuika beállót

Eddig beálló pozíciót nem nagyopn favorizáltuk, ezúttal azonban Kisfaludy Anettet megtalálja a labda, be is lövi (15-13). A spanyolok átállnak nyitott védekezésre, Tomori megint elrontja az átlövést – ötből egy gól eddig a mérlege.

Spanyolok kezdik a második félidőt

Kapufával kezdik a spanyolok a második félidőt, pechünkre hozzájuk pattan vissza a labda. Pena blokkon lelassul lövését Bíró hárítja. Az első támadásunknál Tomori tán kicsit elhamarkodottan lő, nem is talál, de a lerohanásból gólt kapunk persze, majd Lopez is betalál (14-13).

Bízunk benne, kitart a második félidőig ez a fegyelmezett játék

Az oroszok ellen egy félidő alatt 22 gólt kaptunk, most ennek csak a felét, avagy eddig úgy tűnik, Elek Gábornak sikerült jól felkészítenie a lányokat a spanyol támadásvezetésből. A jó védekezés Bíró Blanka kapus teljesítményét is segíti, eddig ugyan a spanyolok 15 kisérletéből csak négyet hárított, ami 27 százalékos teljesítmény, de fontos pillanatokban tette ezt. Márton Gréta öt, Vámos Petra négy, Háfra két, Zácsik, Klujber és Tomori egy-egy góllal járult hozzá a 14 találatunkhoz.
Talán feloldódott az a görcsösség is, amely eddig jellemezte válogatottunkat, reméljük kitart ez az alázatos,  fegyelmezett játék a második félidő végéig.

Háfrát kiállítják

10-7-re zárkóznak fel a spanyolok, amire újra Háfra próbál válaszolni, ellenben ziccert ront – sokadikat sajnos az olimpián. A védekezésünket dícséri, hogy tizdeszer adják el a labdát a spanyolok, egy ilyen után Háfra végre betalál (11-7) – aztán a következő spanyol akciónál kiállítja a játékvezető.

Jól védekezünk

Jól védekezünk, többször hibára kényszerítjük a spanyolokat, akik a sokadik próbálkozásukra centerből csak lőnek egy gólt (9-6). Háfra válaszként szétforgácsolja a kapufát. A 22. percben ki más, mint Márton Gréta lövi meg a tizedik gólunkat. A tornán eddig három meccsen három gólt szerzett a magyar válogatott szélsője, láthatóan kifejezetten rá nyitja meg a területeket csapatunk, és a Ferencváros szélsője élni tud a lehetőségekkel.

Márton Gréta és Bíró Blanka eddig a különbség

Agresszívebb lett a spanyolok védekezése, de jön Márton Gréta, negyedik lövéséből negyedik gólját szerzi a bal szélről (8-4). Pena váratlan lövését Bíró Blanka üti kapu fölé (15. percig három védést mutatott be, ez 43 százalékos mutató).

Az ellentámadásbunkból Klujber lő gólt (9-4)

Emberhátrányban is tartottuk magunkat

Zácsik faultol, ki is állítják, plusz kapnak egy hetest a spanyolok, Martin be is veri (5-2). Márton Gréta az ellentámadásból dob egy szép emberhátrányos gólt a bal szélről (6-2) – ez már a harmadik gólja.
Miután a spanyolok belehibáznak a támadásukba, újabb gólt lövünk hátrányból, majd Pena lövi ki a magyar kapu felső sarkát (7-3).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik