Olimpia 2021 – Friss hírek

A kajakos Tótka Sándor nyerte az ötödik aranyérmünket

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

A csütörtöki döntős program a megszokott hőségben, de a korábbi napokhoz képest enyhébb szélben kezdődött, amely ráadásul megfordult, és most inkább szemből és oldalról fújt a versenyzőknek. A finálékra kilátogatott a Sea Forest kajak-kenu pályára Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

Mindkét magyar két-két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, amelyben a címvédő és világbajnok brit Liam Heath-en kívül a svédek korábbi vb-győztese, Petter Menning és az előző két olimpián egyformán érmes spanyol Saul Craviotto számított a legnagyobb ellenfélnek.

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka – az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t – szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva végzett az élen. Bírta a saját maga által diktált tempót, és miközben Hüttner Csaba szövetségi kapitány óriási csatakiáltást eresztett el a parton, elsőként haladt át a célvonalon. Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia is remekül teljesített, Tótka, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról.

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát, majd a partra érve összeölelkezett a magyar csapat tagjaival. Korábban ebben a számban még soha nem sikerült magyar férfi kajakosnak dobogóra állni.

Hogy mit éreztem a várakozás alatt? Mindig szeretek pesszimista lenni, nem akarok úgy járni, hogy azt éreztem, nyertem, aztán kiderül a végén, hogy mégse. Rióban nagyon reménykedtünk, hogy Összejön a bronz, akkor negyedik lettem, de ez most nem elégtétel. Hihetetlen jó érzés, csak keresem a szavakat, bocsánat

– nyilatkozta az újdonsült olimpiai bajnok.

A negyedik helyen záró Csizmadia azt mondta, az első két húzásban maradt még, de kihajtotta magát maximálisan.

Kapcsolódó
Tótka: Milák Kristófra emelem a poharam
Megvan a siker receptje, Los Angelesig mindenképpen folytatni szeretné az újdonsült olimpiai bajnok kajakos.

Született még egy magyar kajakos érem csütörtökön, a nőknél ötszáz méteren Csipes Tamara másodikként zárt az új-zélandi Lisa Carrington mögött. A nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipesnek ez pályafutása második olimpiai érme, 2016-ban tagja volt az olimpiai bajnoki címet szerző négyesnek.

Kapcsolódó
Csipes: A legnagyobb barom lettem volna, ha ezt a lehetőséget elszalasztom
18 éves kora óta mindig Kozák Danuta mögött ért célba, de most érezte, hogy meg tudja előzni.

A szám címvédője, Kozák Danuta negyedik helyen végzett, és a futam után azt mondta, hiába volt otthon jó formában, Tokióban egyelőre nem álltak össze a dolgok.

Kapcsolódó
Kozák: Amióta kijöttünk, nem találom magam fizikailag, és emiatt lelkileg sem
A négyesben még lesz lehetősége aranyérmet nyerni. Bízik benne, hogy Csipes Tamara lendülete, valamint Bodonyi Dóra és Kárász Anna éhsége ki fogja húzni a gödörből.

Az új-zélandi Carrington harmadik aranyát nyerte Tokióban.

A 31 éves Csipesé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

A nap harmadik magyar érdekeltségű döntőjében a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros 1000 méteren a negyedik helyen zárt. A 25 éves, szegedi Nádasnak ez pályafutása legnagyobb sikere. A győriek 24 éves sportolója, Kopasz pedig az 1000 méteren egyesben begyűjtött aranyérem mellett egy újabb pontszerző helynek örülhet.

eredmények:

férfi K-1 200 m:
1. TÓTKA SÁNDOR (MAGYARORSZÁG) 35.035 mp
2. Manfredi Rizza (Olaszország) 35.080
3. Liam Heath (Nagy-Britannia) 35.202
4. CSIZMADIA KOLOS (MAGYARORSZÁG) 35.317

 

női K-1 500 m:
1. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:51.216 p
2. CSIPES TAMARA (MAGYARORSZÁG) 1:51.855
3. Emma Jörgensen (Dánia) 1:52.773
4. KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:53.414

 

férfi K-2 1000 m:
1. Jean van der Westhuyzen, Thomas Green (Ausztrália) 3:15.280
2. Max Hoff, Jacob Schopf (Németország) 3:15.584
3. Josef Dostal, Radek Slouf (Csehország) 3:16.106
4. NÁDAS BENCE, KOPASZ BÁLINT (MAGYARORSZÁG) 3:16.535
…12. (a B döntőben 4.) BÉKE KORNÉL, VARGA ÁDÁM (MAGYARORSZÁG)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik