Olimpia 2021 – Friss hírek

Tótka az aranyérme után megköszönte riválisának, hogy ilyen erős ellenfél

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Vízen és vízben is termelték az érmeket a magyar sportolók a tokiói olimpián, csütörtökön. Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén lett második, majd a kajakosok jöttek, előbb Tótka Sándor nyert aranyat, majd Csipes Tamara ezüstérmet.

Kapcsolódó
Tótka aranyával és két ezüsttel indult a nap – ez történt éjjel az olimpián
Tótka Sándor, Csipes Tamara és Rasovszky Kristóf gyarapította a magyar éremkollekciót.

Tótkáék döntőjénél kifejezetten idegtépő volt a döntő utáni fél perc. A magyar nagyon jól kapta el a rajtot (bár ő azt mondta, még nem is vállalta be az igazán pimasz kezdését), majd végig vezetett, ám úgy tűnt, mintha kicsit korán rúgta volna be a hajót a végén, és így az olasz Manfredi Rizza megelőzte. A célfotózás után aztán jött az eredmény, 45 századdal nyert a magyar.

„Azt hittem, hogy az olasz nyert, mert ilyenkor mindig pesszimista vagyok és a legrosszabbat feltételezem.

Aztán megláttam, hogy HUN az első, akkor eltört bennem valami – még mindig nem tudom elhinni. Rengeteg munkát tettem bele, szokták mondani, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára. És én megfizettem ezt

– mondta a magyar újságíróknak Tótka Sándor, aki arról is beszélt, hogy amikor betört a koronavírus-járvány Magyarországra, akkor a feleségével elmentek Gyomaendrődre, ott folytatta a felkészülést, mert biztosak voltak abban, hogy lesz olimpia, azt viszont átbeszélték, mivel tudna ő többet beletenni a sportba. Arra jutottak, hogy számos dolog mellett a mentális felkészüléssel, na meg azzal, ha még jobban odafigyel arra, hogy mit eszik.

„Úgy tűnik, a japán kaja is működik” – felelte, majd köszönetet mondott, hogy a szövetség odafigyelt arra, milyen ellátást kapnak, de nem akart mindenkit felsorolni, akinek hálás, mert az estig tartott volna.

Kapcsolódó

Azt mondta, most egyszerűen minden összeállt neki Japánban: amikor hátszél volt az előfutamban, az, hogy két órán belül kellett kétszer menni (ezt szerinte neki találták ki), és ő a tokiói meleget is bírja, 36 fokban edzett Magyarországon. A futam után köszönetet mondott a harmadik helyezett brit Liam Heath-nek, mert miatta lett gyorsabb, a közösségi oldalakon figyelte riválisát, látta, mitől lett gyorsabb, vagy épp milyen technikával evez.

Tanulj a legjobbtól. Úgyhogy azt mondtam neki, köszönöm, hogy ilyen erős ellenfél, és hogy tudott inspirálni. De most már én vagyok a leggyorsabb kajakos a világon

– magyarázta Tótka, aki az edzőjével sírva ünnepelt, pedig még nem látta Hüvös Viktort sírni.

Azt nagyon sajnálja, hogy ez a szám kikerül az olimpiai programból, de várják új kihívások. Hogy mik, azokra majd egy-két hónap múlva térne vissza. Felemlegette Milák Kristófot is, jelenleg ugyanis ők azok ketten a magyar sportban, akik ifjúsági, majd felnőtt szinten is nyertek olimpiát, vébét és Eb-t.

Csipes Tamara könnyes szemekkel és kirobbanó örömmel érkezett meg az újságírók elé ezüstérme után.

„Rengeteg munkám van ebben, főleg, mióta a kislányom megszületett. Annyira örülök, hogy kaphattam egy esélyt a kétegységes indulással, mert még soha életemben nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, az öt-tízfokos márciusban.

Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége, és ha ezt elszúrom, totális idióta vagyok.

Ebben most tényleg benne volt a szívem, minden, amit el lehet képzelni. Azért is vagyok ennyire boldog” – mondta.

A 31 éves Csipes a magyar kajak-kenu sport 85. olimpiai érmét nyerte, a tokiói olimpiai csapat pedig minden sportot figyelembe véve már tizenöt dobogós helyezésnél jár.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik