Olimpia 2021 – Friss hírek

Kizárták az öttusaedzőt, aki ököllel megütötte a tanítványát megszívató lovat

MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kizárták a tokiói olimpiai öttusaverseny további eseményeiről Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét, mert ököllel megütötte a lovat, amellyel versenyzője, az addig toronymagasan vezető Annika Schleu pénteken nulla pontot ért el. A nemzetközi szövetség közleményben tudatta a végrehajtó bizottság döntését, melyet a televíziós felvétel alapján hozott meg.

Schleu a nagyszerűen sikerült vívása után úszásban is tekintélyes előnyt őrzött meg, így egy átlagos lovaglással is könnyed győzelmet arathatott volna, de sehogyan sem bírt lovával. A televíziós közvetítésben látható volt, hogy a belovaglást követően neki se tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra.

Kapcsolódó
Egy makacs ló okozta az öttusa nagy tragédiáját
Saint Boy két világ- és Európa-bajnokon is kifogott.

Raisner kívülről biztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta versenyzőjét, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás.

Aztán végre megindult Saint Boy, de pár ugrás után ismét ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, csakhamar ki is csengették.

A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a mezőny hátsó felében álló, 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki ugyancsak pont nélkül maradt. Alfons Hörmann német csapatvezető az eset kapcsán sürgős szabályváltoztatást szorgalmazott.

Úgy kell módosítani, hogy lovas és lova is védve legyen. A lényeg, hogy a ló ne sérüljön, a verseny pedig fair maradjon

– hangoztatta.

Schleu végül 31., Gubajdullina pedig 32. lett a 36 fős mezőnyben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik