Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

A férfi pólósok bronzérmével zártak a magyarok a vasárnap befejeződő tokiói olimpián

Mike Egerton/PA Images via Getty Images
Mike Egerton/PA Images via Getty Images

A tokiói olimpia utolsó napján összesen 13 aranyérmet osztottak ki. Magyar részről a férfi vízilabdázók bronzéreméért drukkolhattunk, amelyet fantasztikus játékkal nyertek meg a végső győzelemre is esélyes spanyolok ellen.

Kapcsolódó
Bedarálta a végére a spanyolokat, olimpiai bronzérmes a pólóválogatott
A női csapat után a magyar férfi vízilabda-válogatott is bronzérmet nyert a tokiói olimpián, miután 9-5-re legyőzte Spanyolországot. A kapus Nagy Viktor volt a meccs hőse, akinek a második félidőben nem lehetett gólt dobni.

A 2020-ról 2021-re elhalasztott olimpia ezzel végleg véget ért, az olimpiai láng kialudt, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke, Thomas Bach pedig köszönetnyilvánítással és büszkeséggel zárta le az idei ötkarikás játékokat.

Az olimpiai láng kialudt

Véget ért a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpia, immár hivatalosan, végérvényesen. A helyszínen is látható volt a pillanat, ahogy egy gömb finoman körbeöleli a lángot, majd magába zárja.

Hivatalosan lezárta a tokiói olimpiát Thomas Bach

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszönetet mondott a japánoknak, amiért egy ilyen különleges, halasztott olimpiát is magas minőségben rendeztek meg. Bach megköszönte az önkéntesek munkáját is, valamint gratulált az olimpikonoknak, hogy egy ilyen körülmények között is csúcsteljesítményre voltak képesek. A fiatal sportolóknak végül franciául hívta fel a figyelmét arra, hogy 2024-ben már Párizsban gyújtják meg újra az olimpiai lángot. Ezután bejelentette Thomas Bach, hogy hivatalosan is lezárta az olimpiát.

Záróbeszédek jönnek és a végén Thomas Bach

A NOB elnöke Thomas Bach és a szervezőbizottság vezetője a korábbi olimpikon, a gyorskorcsolyázásban hatszoros téli olimpiai bajnok Seiko Hashimoto lép a színpadra. Utóbbi kezdi a beszédet, és a NOB-nak, személyesen Thomas Bachnak, továbbá minden létező szervezőnek, önkéntesnek és a sportolóknak is megköszöni a részvételt. Elmondja, a csodálatos utazásuk még nem ért véget, mert három hét múlva várják a parasportolókat.

Thomas Bach beszéde előtt az összes kontinensről és a menekült csapat képviseletében is egy-egy sportoló lép a színpadra. Mindegyikük lekönyököl a NOB elnökével.

Gyorsabbak voltatok, magasabbra értetek, erősebbek voltatok. Így együtt, a szolidaritás nevében. Mindez a béke fontos üzenete. A sport egyesítő erején keresztül inspiráltatok minket. A világjárvány alatt ez még fontosabb, a reményt adtátok az egész világnak. Emberek milliárdjait egyesítettétek, ez ad nekünk reményt és hitet a jövőre nézve. A 2020-as olimpia ezért a remény, a szolidarítás és a béke olimpiája. Csak azért válthattátok be olimpiai álmaitokat, mert Japán előkészítette a terepet számotokra. Minden sportoló nevében mondhatjuk: köszönjük Tokió, köszönjük Japán!

– fogalmazott Bach, aki megköszönte az önkéntesek munkáját is. A NOB elnöke eztán kijelentette, hogy ilyen olimpia soha korábban nem volt és ez soha korábban nem látott erőfeszítést igényelt mindannyiunktól – ezért köszönetet mondott a korábbi német vívó, 1976, Montreal tör csapatbajnoka is a tokiói játékok minden létező szereplőjének, közreműködőjének.

Most pedig itt az idő, hogy pontot tegyünk a kihívások végére. Ezennel hivatalosan is lezárom a 32. olimpiát. A hagyományoknak megfelelően pedig felhívom a világ fiatalságát, hogy három év múlva Párizsban ünnepeljék velünk a 33. olimpiai játékokat.

Párizsba kapcsolnak

A Trocadérón már hazaérkezett francia olimpikonok és szép számú közönség örül a bejelentésnek, az Eiffel-tornyon focipályányi olimpiai zászló leng, felette kötelékben repülő gépek húznak el– ezt mutatják kivetítőn is a tokiói olimpiai stadionban.

Az olimpiai himnusz eléneklése után jön a zászlóátadás

Tokió kormányzója előbb Thomas Bachnak adja át a leengedett olimpiai zászlót, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke miután meglengette azt, a párizsi polgármesternő, Anne Hidalgo kezébe helyezi. Felcsendül a francia himnusz és a következő, 2024-es olimpia helyszínének otthont adó francia nemzeti lobogót is felhúzzák.

MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar olimpiai csapat hét tagjának felfüggesztették az akkreditációját

A magyar kajak-kenu küldöttség hét tagjának felfüggesztették az akkreditációját, adta hírül az MTI.

Erre azért került sor, mert tokiói magyar nagykövetségen, szombat este rendezett fogadást követően a kajak-kenu küldöttség hét tagja előzetesen nem engedélyezett helyen tartózkodott. A Magyar Olimpia Bizttság közleménye szerint Kubina Ádám, Hüttner Csaba, Boros Gergely, Komka Zsolt, Németh Szabolcs, Adolf Balázs és Fejes Dániel szegte meg ezzel számukra előírt szabályokat.

A MOB ugyanakkor azt is közölte, hogy az eset további intézkedést nem igényelt, semmilyen befolyással sincs az eredményekre vagy az elutazásra.

Egy japán hölgy énekel és több tucatnyi táncos ropja rá

Egy 16 éves hölgy énekel, a japán népzene nagykövete, míg a színpadon japán legismertebb férfi népdalénekese kíséri. Több tucat táncos táncol rá. Mondjuk nem olyan tüzesen, mint egy jó magyar verbunkos esetében mondjuk valamelyik néptáncegyüttesünk tenné, de kinek mi áll közelebb a szívéhez – nekünk nyilván inkább a miénk.

Az önkénteseket is jutalmazzák

51 672-en voltak, a legfiatalabb 19, a legidősebb 91 éves. Így nem mindet köszöntötték, csak jelképesen néhányat közülük. Szép gesztus. A köszönet jár nekik, még úgy is, hogy a sokszínű, és sok nemzetiségű szurkolói tömeget nem kellett idén terelgetniük, az ismert okok miatt.

A két kenyai maratoni futónak most adják át az aranyérmet

Sapporóból utaztak Tokióba az atléták. A lányok – két kenyai és egy amerikai – szombaton, a fiúk – egy kenyai és két szomáliai, ja nem, egy holland és egy belga színekben versenyző szomáliai –ráadásul vasárnap. Az összes érmes nyakába most, alighanem az egész világ szeme láttára kerülnek fel a medálok. A férfi győztest, Eliud Kipchoget, illetve a nőit, Peres Jepchirchirt, és a többi érmes futót aligha érhette volna nagyobb megtiszteltetés.

Kapcsolódó
Két egykori szomáliai maratonista befutója a nemzeti együttműködés iskolapéldája
A kenyai Kipchoge úgy győzött vasárnap férfi maratonfutásban, hogy szinte meg sem izzadt. A 36 éves atléta 2:01,39-el tartja a hivatalos világcsúcsot

Két egykori szomáliai maratonista befutója a nemzeti együttműködés iskolapéldája

A kenyai Kipchoge úgy győzött vasárnap férfi maratonfutásban, hogy szinte meg sem izzadt. A 36 éves atléta 2:01,39-el tartja a hivatalos világcsúcsot – 2019 októberében Bécsben pedig felvezetéssel, körön, tehát laboratóriumi, nem pedig versenykörülmények között elsőként teljesítette 2 órán belül a maratont 1:59:40 órás idővel –, és ő a harmadik versenyző történelemben, aki két egymást követő olimpián győzött a 42,195 kilométeres távon.

Győzelme nem meglepetés, annál inkább az a 2., és a 3. helyen befutó holland, illetve belga atléta teljesítménye, legfőképp az, ahogy lehajrázták a negyedik, szintén kenyai Lawrence Cheronót.

A két szomáliai születésű atléta hosszú métereken át a kenyai nyomában futott, mígnem először a holland színekben versenyző Abdi Nageeye elkezdett hátrafelé nézve integetni az immár a belga válogatottat erősítő Abdi Bashernek, mintha arra hívná fel a figyelmet, hogy: „Gyere már haver, mert Cherono nem bírja, hiába az új haza, szomáliaiként fogjunk össze és hajrázzuk le ezt a kenyait!”

A megiramodó Nageeye folyamatos biztatására Basher ki is lépett Cherono szélárnyékából, és utolsó erőtartalékait mozgósítva lehajrázta a kenyait. Mi más ez, mint a nemzeti együttműködés iskolapéldája?

Férfi maraton, végeredmény:

1. Eliud Kipchoge (Kenya) 2:08:38 óra
2.  Abdi Nageeye (Hollandia) 2:09:58
3. Bashir Abdi (Belgium) 2:10:00

Az USA lehajrázta Kínát, Magyarország a 15. az éremtáblázaton

Az Egyesült Államok aranyak tekintetében (39 darab) az utolsó napokban lehajrázta a sokáig vezető Kínát (38 db.), ugyanakkor a megszerzett érmek tekintetében nem volt vetélytársa. Összesen 113 érmet akasztottak az USA sportolóinak  a nyakába (39 arany-, 41 ezüst- és 33 bronzérem), a kínaiak 88 éremmel (38, 32, 18) zártak, míg a harmadik helyen a házigazda Japán végzett (58 érem, 27, 14, 17).

végleges éremtáblázat

Magyarország olimpiai érmek tekintetében 25 éve tapasztalat mennyiséget gyűjtött be és a 15. helyen végzett a nemzetek rangsorában.  A 6 arany ugyan kevesebb, mint a riói 8, de a 7 ezüst- és a 7 bronzérem jelentősen több a brazíliai 3-3-nál.  szerző magyar küldöttség az éremtáblázat 15. helyén végzett. Különösen magas számot értek el sportolóink a 4-6 helyezések terén, 10 sportolónk maradt le épphogy a dobogóról, a küldöttség további 9 ötödik és 3 hatodik helyezést ért el.

Kapcsolódó
A férfi pólósok bronzérmével zártak a magyarok a vasárnap befejeződő tokiói olimpián
Tizenhat nap után végérvényesen lezárult az idénre halasztott olimpia.

Kijelenthető: talán egyáltalán nem, vagy csak kevesek által remélt olimpiai szereplést produkált a magyar olimpiai csapat.

Az olimpia utolsó aranya a szerb vízilabdázóké

Görögország elképesztő olimpiai menetelése – Olaszországot és Montenegrót egyszer, Magyarországot kétszer győzték le korábban, csakhogy a náluk esélyesebbnek tartott ellenfeleket soroljuk – döntőt ért a tokiói olimpia vízilabdatornáján, ahol Szerbiával találkozott Theodoros Vlachos csapata a fináléban.

A szerbek erősebben kezdtek, 6-3-ra nyerték az első negyedet, de a görögök szép lassan visszakapaszkodtak a meccsbe. A félidőben már csak egy gólos hátrányt mutatott az eredményjelző (7-8), ahogy a harmadik negyed végén is (9-10), majd a negyedik negyed elején már 10-10-et állt rajta. Innen aztán már nem adtak esélyt a szerbek, három gólt dobva és egyet sem kapva 13-10-re megnyerték az olimpiai döntőt.

Magyarország nem utolsó sorban a játékospályafutását az olimpiai bronzmeccsel befejező Nagy Viktor parádés védéseinek köszönhetően a harmadik helyen végzett.

Kapcsolódó
A férfi pólósok bronzérmével zártak a magyarok a vasárnap befejeződő tokiói olimpián
Tizenhat nap után végérvényesen lezárult az idénre halasztott olimpia.

Ami játékosként nem sikerült Dejan Savicsnak (2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is a magyar válogatott nyert) azt edzőként megcsinálta, olimpiai bajnoki címig vezette tanítványait.

A tokiói ezüstérem a görög vízilabdázás történetének legjobb eredménye. Eddig az athéni olimpia negyedik helyen volt a legjobbjuk, akkor Oroszország ellen bukták a bokszmeccset. Világbajnokságon két bronzérem volt az eddigi legszebb sikerük, legutóbb 2015-ben állhattak a dobogó legalsó fokára.

Férfi vízilabda, végeredmény

Döntő: Szerbia–Görögország 13–10 (6–3, 2–4, 2–2, 3–1)

Bronzmérkőzés: Magyarország-Spanyolország 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0)

 

Olimpiai bajnok: Szerbia
2. Görögország
3. Magyarország

Mutatjuk a magyar csapat szereplését sportáganként

A kajak-kenusok történelmileg eddig sem panaszkodhattak az olimpiai eredményességükre, ám most, hogy Tokióban először tudott nemzetenként és versenyszámonként két-két sportolót kvalifikálni, egészen extra teljesítményt produkáltak.

A tokiói magyar szereplés sportáganként:

I. II. III. IV. V. VI.
kajak-kenu 3 2 1 4 1 1 50
úszás 1 2 4 3 1 36
vívás 1 1 1 1 19
birkózás 1 1 2 16
vízilabda 2 8
cselgáncs 1 1 6
vitorlázás 1 5
öttusa 1 1 5
karate 1 4
kerékpár 1 3
tekvondó 1 2
sportlövészet 1 2
6 7 7 10 9 3 156

A kubai bunyós nyomott egy Michael Jacksont olimpiai bajnoki címe után

A férfi 63 kilogrammos ökölvívó döntőben a kubai Andy Cruz az amerikai Davis Keyshawn ellen lépett ringbe. Miután a mérkőzés végén a pontozók 4:1 arányban a kubait látták jobbnak, Cruz táncra perdült. Lehet, már meg is találta az új szakmáját, ha véletlenül váltana, ha már nem megy már neki a bunyó.

Vasárnapi ökölvívó döntők, eredmények

FÉRFI 63 KG
1. Andy Cruz (Kuba)
2. Keyshawn Davis (Egyesült Államok)
3. Harry Garside (Ausztrália) és Hovhanesz Bacskov (Örményország)

 

FÉRFI +91 KG
1. Bahodir Jalolov (Üzbegisztán)
2. Richard Torrez (Egyesült Államok)
3. Frazer Clarke (Nagy-Britannia) és Kamsibek Kunkabajev (Kazahsztán)

 

NŐI 60 KG
1. Kellie Anne Harrington (Írország)
2. Beatriz Ferreira (Brazília)
3. Sudaporn Seesondee (Thaiföld) és Mira Marjut Johanna Potkonen (Finnország)

 

NŐI 75 KG
1. Lauren Price (Nagy-Britannia)
2. Li Csien (Kína)
3. Nouchka Fontijn (Hollandia) és Zenfira Magomedaljeva (Orosz csapat)

Tovább tart az amerikai bokszolók átka

A tokiói olimpián sem szakadt meg az amerikai ökölvívókat a 2004-es játékok óta sújtó átok, ugyanis egyetlen versenyzőjük sem nyert aranyérmet, miután a zárónapon mindkét döntősük vereséggel hagyta el a ringet.

A zárásra maradt két férfi kategória fináléjában volt amerikai bokszoló. A 63 kilósok aranymeccsén a kubai Andy Cruz megosztott pontozással győzte le Keyshawn Davist, majd a szupernehézsúlyúaknál (+91 kg) a favorit üzbég Bahodir Jalolov egyhangú pontozással múlta felül Richard Torrezt. A nőknél 60 kilóban ír, 75-ben pedig brit siker született Kellie Anne Harrington és Lauren Price révén.

Íme a döntők összefoglalói:

eredmények, ökölvívás:

férfiak
63 kg:
1. Andy Cruz (Kuba)
2. Keyshawn Davis (Egyesült Államok)
3. Harry Garside (Ausztrália) és Hovhanesz Bacskov (Örményország)

a döntőben:
Cruz – Davis 4-1

 

+91 kg:
1. Bahodir Jalolov (Üzbegisztán)
2. Richard Torrez (Egyesült Államok)
3. Frazer Clarke (Nagy-Britannia) és Kamsibek Kunkabajev (Kazahsztán)

a döntőben:
Jalolov – Torres 5-0

 

nők:
60 kg:
1. Kellie Anne Harrington (Írország)
2. Beatriz Ferreira (Brazília)
3. Sudaporn Seesondee (Thaiföld) és Mira Marjut Johanna Potkonen (Finnország)

a döntőben:
Harrington – Ferreira 5-0

 

75 kg:
1. Lauren Price (Nagy-Britannia)
2. Li Csien (Kína)
3. Nouchka Fontijn (Hollandia) és Zenfira Magomedaljeva (Orosz Olimpiai Csapat)

 

a döntőben:
Price – Li 5-0

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik