Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Márton Anita nem jutott döntőbe, szenvedtek a pólósok – az olimpia 7. napjának hírei egy helyen

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
  • Úszásban történelmi versenynapunk volt, hiszen Cseh László utoljára ugrott medencébe. A 200 vegyes döntőjében második helyen fordult féltávnál, a mellúszásánál viszont visszacsúszott a hetedik helyig, ez lett a végső helyezése is. Telegdy Ádám 200 háton ötödik helyen zárt, míg a 100 pillangó elődöntőjéből Milák Kristóf továbbjutott, ráadásul olimpiai csúcsot úszott (50.31), amit aztán három perccel később Caeleb Dressel megjavított 49.71-re. Sajnos Szabó Szebasztián nem jutott fináléba. Tizedik időt úszta, így szintén lemaradt a női 200 hát döntőjéről Burián Katalin. Lobanovszkij Maxim 50 méter, Gyurta Gergely és Kalmár Ákos 1500 méter gyorson szerepelt, de egyikük sem jutott tovább, ahogyan a Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter összeállítású 4×100 méteres vegyesváltó sem, amely tizenharmadikként zárt.
  • Időrendben Pétervári-Molnár Bendegúz B döntője nyitotta a napot, egypárevezősünk negyedik helyen ért célba a futamában, amivel tizedik helyen zárt.
  • Az olimpia pénteki napján megkezdték szereplésüket az atléták is. A női súlylökés selejtezőjében  Márton Anita nem jutott döntőbe, végül csak a 21. lett. Koroknai Máté 400 gáton indult és egyéni csúcsától mindössze egy tizeddel elmaradva, 49.80 mp alatt ért célba, ezzel a második legjobb kieső lett, a 26. helyen végzett. Bartha-Kéri Biankát a 800 méteres síkfutás selejtezőjében egy kis lökdösődés megakadályozta az előretörésben, végül egy ír futót megelőzve, hatodikként ért célba 2:02.82 perccel és kiesett.
  • Vitorlázóink közül Érdi Mária és Vadnai Benjámin is befejezte a tokiói versenyt. Előbbi Laser Radialban a 13., utóbbi Laser Standardban a 18. helyen zárt.
  • A sportlövő Major Veronika a pénteki rapid részben javított, de így is kiesett, mivel 35. helyen végzett a női sportpisztolyosok között.
  • A női pólócsapatunk Japánnal mérkőzött, és ha nehezen is, de nyert 17-13-ra, így már negyeddöntős.

Miért forradalmi Simone Biles visszalépése?

A tornasportok koronázatlan királynője, a négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok Simone Biles váratlanul visszalépett a tokiói játékok csapatversenyétől, később azt is bejelentette, hogy az egyéni összetettben sem indul.

Biles a keddi csapatversenyen csak az első szeren tornázott, a 13,766 pontra értékelt ugrása után döntött a visszalépés mellett. Azt mondta azért, mert a mentális egészségére kellett koncentrálnia.

Az osztrák Der Standard írásában nagyra értékelte a sportoló önerejét, azt, hogy belátta pszichés problémáit, és úttörő lépésként képes volt behúzni a vészféket és lemondani a szereplést.

A sportoló – akinek páratlan testkontrollja van a levegőben – ugrás közben érezhette, hogy valami nincs rendben.

Azt kellett tennem, ami nekem a legjobb, nem kockáztathattam az egészségem. Egy igazán stresszes napom volt, volt. Remegtem, nem tudtam aludni. Sohasem éreztem magam így verseny előtt. Nem akartam, hogy ez az állapotom a csapat érmébe kerüljön

– mondta Biles, aki azt mondta, az elmúlt időszakban hihetetlen nyomás alatt élt.

„Volt néhány nap, amikor mindenki írt a Twitteren, és az egész világ terhét éreztem a vállamon.”

A klasszis a sajtóban tett egy olyan nyilatkozatot, amely sportoló szempontból abszolút úttörő jellegű volt.

A mentális egészség az első!

Fred Lee / Getty Images

Az, hogy a sportolók bizonyos része pszichológiai problémákkal küzd, nem ismeretlen.

De az, hogy valaki ilyen könnyedén lemondjon egy olimpiáról a saját egészsége érdekében, eddig nem volt jellemző.

Kapás Boglárka: Beletettük szívünket-lelkünket, mégis érem nélkül megyünk haza

Kapás Boglárka negyedik, a vőlegénye, Telegdy Ádám pedig ötödik helyen zárt a maga döntőjében a tokiói olimpán: előbbi 200 pillangón, utóbbi 200 háton került fináléba.

Kapcsolódó
Telegdy Ádám olimpiai ötödik helyezett
Egyéni csúccsal fejezte be az olimpiát.

A szám világbajnokaként Kapás számára valamennyire csalódást keltett a helyezés, hiszen joggal gondolhatta magát éremesélyesnek. A verseny utáni interjúban el is sírta magát, hiszen éppen lemaradt a hőn áhított olimpiai éremről. Telegdy is próbálta megvigasztalni egy bravúrhelyezéssel péntek reggel, de ő is ötödik helyen ért célba. Kapás Boglárka ezután péntek délelőtt tette közzé Instagram-oldalán, hogy nem adja fel.

Szerintem mindent megtettünk, minden egyes nap beletettük szívünket-lelkünket, mégis érem nélkül megyünk haza..mert a sport néha ilyen. Idő kell, hogy feldolgozzuk, de megyünk tovább, mert sokkal keményebben dolgoztunk, minthogy ezzel beérjük

– írta az úszónő, aki egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki őt és jövendőbeli férjét támogatta az olimpia alatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kapas Boglarka (@boglarkapas) által megosztott bejegyzés

Kapás egyébként már a helyszínen is kapott egy nagy adag támogatást, a gyorsváltó tagjai nagyon kedvesen biztatták őt a döntőjük után.

Kapcsolódó
Árad a szeretet úszónőink befutó utáni képéről
A tokiói olimpia csütörtöki versenynapján a hetedik helyen végzett a 4×200 méteres magyar női gyorsváltó. A magyarok a döntőben Jakabos Zsuzsanna,

A franciák simán verték a spanyolokat kézilabdában

A férfi kézilabdázók úgy győztek 37-31-re, hogy egyetlen másodpercig sem volt előnyben a spanyol csapat. Rögtön 4-1-es sorozattal nyitott a francia válogatott és bár 7-6-nál ismét szoros lett a meccs, félidőre már 18-12 volt az állás. A spanyolok képtelenek voltak felnőni a feladathoz, így a rangadó meglepően simának bizonyult.

A vitorlázó Érdi Mária a 13. helyen zárt

A Laser Radial hajóosztályban szereplő Érdi Mária a 13. helyen végzett a tokiói olimpián.

A 23 éves magyar vitorlázó a pénteki első, összességében kilencedik futamban a 15. helyen ért célba, így már ekkor biztossá vált, hogy nem lehet majd ott a legjobb tizet felvonultató vasárnapi éremfutamban. A zárószakaszon messze volt a legjobbaktól, a 25. helyen haladt át hajójával a célvonalon. Ez utóbbi eredményét kiejtette a végelszámolásnál.

A Rióban 14. és ott futamgyőzelmet is elért versenyző a tokiói játékokon az ötödik futamban nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor a második volt.

Olivier Hoslet / MTI / EPA

Cseh László számára egyelőre a pecázás fontosabb

Cseh László edzője, Plagányi Zsolt szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián.

Nem véletlenül választották meg a legjobb olyan úszónak, aki nem nyert olimpiát. Mindig megbízhatóan teljesített

– méltatta tanítványát Plagányi Zsolt, aki az általános iskola alsó tagozatában is foglalkozott a legendás úszóval, majd felnőttként 2014-ben vette át a szakmai munkájának irányítását.

Kapcsolódó
Cseh László előtt még az olimpiai bajnok is meghajolt
A magyar úszót ennyire tisztelik a versenytársai.

A szakember az MTI érdeklődésére elárulta, már az első benyomása az volt a hétéves Cseh Lászlóról, hogy „marha ügyes és kiváló minőségű izomzattal rendelkezik”. Elmesélése alapján már gyerekként sokszor vissza kellett fogni őt, a tehetséges úszóra Kiss László korábbi szövetségi kapitány figyelmét is felhívta.

„Az a legfontosabb, hogy neki is jó lezárás volt ez az olimpia, mert élvezte. A technikája még mindig kiváló, a mozgása harmonikus, az első száz métere továbbra is világszínvonalú, de fizikálisan már vannak jobbak nála. A felkészítésében a pandémia miatti leállást követő újraindítás volt a legnehezebb” – mondta Cseh László utolsó versenyével kapcsolatban a tréner, aki szerint nehéz ezt a kapcsolatot lezárni, hiányozni fog a csapatából, mivel Cseh állandóan tanácsokkal segítette a társait.

Plagányi hozzátette, próbálja rávenni a kétszeres világbajnokot, hogy a segítője legyen, de egyelőre a pecázás fontosabb számára. Azt kérte tőle, hogy azért vigyázzon a súlyára.

Kovács Tamás / MTI Plagányi Zsolt és Cseh László a riói nyári olimpián.

„Megbízható, küzdőképes, következetes, céltudatos” – jellemezte Cseh Lászlót a mestere, aki bátran példaképként állítja minden gyerek elé. Plagányi szerint nagy megtiszteltetés volt, hogy 2014-ben neki szavazott bizalmat Cseh László az édesapjával együtt, és úgy gondolja, rászolgált erre, mert a 2005-ös első vb-címe után tíz évvel ismét sikerült csúcsra juttatnia, amikor Kazanyban diadalmaskodott 200 méter pillangón.

A mostani játékok egyik magyar zászlóvivője ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta, kiemelkedő pályafutását pedig többek között a két világbajnoki cím, továbbá hat ötkarikás és 13 vb-érem fémjelzi.

Hatalmasat bukott, hordágyon vitték le a címvédőt

A férfiaknál a holland Niek Kimmann, a nőknél a brit Bethany Shriever győzött a kerékpárosok BMX szakágában a tokiói olimpián.

A japán fővárost elérő esőzés miatt a BMX pénteki programját csúsztatni kellett, mivel a pálya vizes volt, helyenként nagy tócsák álltak.

A férfiaknál az elődöntő utolsó futamában bukott a címvédő amerikai Connor Fields, akit hordágyon vittek le a pályáról és nem tudta vállalni a szereplést a fináléban. A hírek szerint nem szenvedett gerincsérülést, csupán agyrázkódást.

Francois Nel / Getty Images

A 495 méter hosszú pálya első kanyarjában élre állt a 2015-ben világbajnok Niek Kimmann, aki végül egy tizedmásodperccel előzte meg a brit Kye Whyte-ot. Az utolsó kanyarban a harmadik helyen haladó francia Joris Daudet bukott, így a bronzot – akárcsak öt éve Rióban – a kolumbiai Carlos Alberto Ramírez Yepes szerezte meg.

A nőknél már az első kanyarban kialakult a dobogósok sorrendje, végül a mindhárom elődöntős futamát élen záró Bethany Shriever kilenc századmásodperccel megelőzte a nagyot hajrázó, kétszeres címvédő kolumbiai Mariana Pajónt, aki 29 esztendősen nyerte harmadik ötkarikás érmét. A harmadik helyen a holland Merel Smulders ért célba.

BMX

Férfiak
1. Niek Kimmann (Hollandia) 39.053 másodperc
2. Kye Whyte (Nagy-Britannia) 0.114 másodperc hátrány
3. Carlos Alberto Ramírez Yepes (Kolumbia) 1.519 mp h.

 

Nők
1. Bethany Shriever (Nagy-Britannia) 44.358 mp
2. Mariana Pajón (Kolumbia) 0.090 mp h.
3. Merel Smulders (Hollandia) 0.363 mp h.

Véleményes ponttal kapott ki a francia dzsúdószörnyeteg

Hatalmas meglepetésre a kétszeres olimpiai bajnok Teddy Riner kikapott a cselgáncstorna +100 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjén.

A „francia szörnyeteg” bevenécre hallgató cselgáncsozó Tamerlan Basajevvel csapott össze és nagyon stabilan tartotta magát, úgy tűnt, csak idők kérdése a győzelme. Az oroszt ráadásul kétszer megintették, mire Golden Score-ba hajlott át a meccs. Ebben Riner egy pillanatra kibillent az egyensúlyából és miközben látszott, hogy hanyatt fog esni, Basajev nekiugrott az ellenfelének és pontot kapott érte.

Riner egyértelműen úgy gondolta, hogy ő magától esett el és az orosz csak rájátszott az esetre, mintha miatta borult volna föl. Hosszú videózás után azonban a dominikai bíró Basajevnek ítélte a meccset, ezzel Riner elesett attól, hogy harmadjára is aranyérmet szerezzen az olimpián.

A cselgáncs történetében erre csak a japán Nomura Tadahiro volt képes, őt akarta befogni Riner.

A francia dzsúdósnak egyedülálló módon tíz világbajnoki aranyérme van, emellett két olimpiai aranyérmet és két Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Olimpián utoljára a 2008-ban kapott ki Pekingben, akkor vigaszágon bronzéremig jutott, ezt még Tokióban is elérheti.

Franck Fife / AFP

Az olimpia egyik legszebb pillanata: riválisai együtt örültek a világcsúcsot repesztő aranyérmessel

Egészen mozgalmas volt a délelőtti program pénteken a tokiói olimpia úszóversenyében:

  • Milák Kristóf, majd percekre rá Caeleb Dressel repesztett olimpiai csúcsot a 100 pillangó elődöntőiben,
  •  Telegdy Ádám karrierje legjobbját úszva lett ötödik a 200 háton,
  • és leúszta utolsó versenyét Cseh László, aki a 200 vegyes döntőjében hetedik helyen csapott célba.

Volt mindezek mellett egy óriási világcsúcs is: a dél-afrikai Tatjana Schoenmaker a 200 méteres mellúszás fináléjában javította meg 16 századdal a dán Rikke Möller Pedersennek a 2013-as barcelonai világbajnokságon felállított rekordját, 2:18.95 az új legjobb idő. Schoenmaker a célba érés után másodpercekig nem is fogta fel, mekkorát úszott, majd amikor realizálta, hogy világcsúccsal győzött, elsírta magát. És ekkor történt az olimpia egyik legszebb jelenete: riválisai közül a két amerikai dobogós, Lilly King és Annie Lazor, valamint a szintén dél-afrikai Kayelen Corbett is egyből odaúszott a győzteshez, láthatóan együtt örültek vele és összeölelkezve gratuláltak neki.

A pénteki úszódöntők eredménye

férfi 200 m hát:
1. Jevgenyij Rilov (Orosz Olimpiai Csapat) 1:53.27 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.15
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:54.72
…5. TELEGDY ÁDÁM 1:56.15

férfi 200 m vegyes:
1. Vang Sun (Kína) 1:55.00
2. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:55.28
3. Jeremy Desplanches (Svájc) 1:56.17
…7. CSEH LÁSZLÓ 1:57.68

női 100 m gyors:
1. Emma McKeon (Ausztrália) 51.96 mp
2. Siobhan Bernadette Haughey (Hongkong) 52.27
3. Cate Campbell (Ausztrália) 52.52

női 200 m mell:
1. Tatjana Schoenmaker (Dél-afrikai Köztársaság) 2:18.95 – világcsúcs
2. Lilly King (Egyesült Államok) 2:19.92
3. Annie Lazor (Egyesült Államok) 2:20.84

Cseh László előtt még az olimpiai bajnok is meghajolt

Cseh László olimpiai 7. hellyel fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián a 200 vegyes döntőjében.

Kapcsolódó

A verseny után egészen különleges pillanatot örökítettek meg a kamerák, a futamgyőztes, így friss olimpiai bajnok Vang Sun külön odament a magyar úszóhoz, kezet fogott vele és meghajolt előtte. Ekkora tiszteletnek örvend Cseh László az úszók között.

Kikapott a cselgáncsozók egyik legnagyobbja

Nagy meglepetésre Teddy Riner kikapott a cselgáncstorna +100 kg-os kategóriájának negyeddöntőjén az orosz Tamerlan Basajevtől kapott ki aranyponttal.

A francia klasszis jóval stabilabbnak tűnt az összecsapáson, de a ráadásban kibillent az egyensúlyából, amit azonnal kihasznált Basajev, nekiugrott az ellenfelének és pontot kapott érte. Riner egyértelműen úgy gondolta, hogy ő magától esett el és az orosz csak rájátszott az esetre, mintha miatta borult volna föl. Hosszú videózás után azonban a dominikai bíró Basajevnek ítélte a meccset.

Jack Guez / AFP

Cseh László: Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok

Leúszta pályafutása utolsó métereit Cseh László: a klasszis az ötödik olimpiáján a 200 vegyes döntőjében végzett hetedik helyen. Mindent elmond róla, hogy

amikor a verseny után odament, hogy gratuláljon Sun Vangnak az olimpiai bajnoki címhez, a kínai volt az, aki meghajolt a magyar úszó előtt.

De már egy nappal korábban, amikor bejutott a döntőbe is nagy üdvrivalgás volt a lelátón, és a fináléban is ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. A 35 éves Cseh mindezek után nagyon jól kezdett, az első majd a második hossz után is a második helyen állt, ám az ottani fordulója nem jött ki jól, mellen pedig hátrébb esett. Azt mondta, az időeredmény miatt nem lehet teljesen elégedett, de úgy tűnik, ő is változik, mert ennek ellenére is tud mosolyogni.

Öreg koromra én is elérzékenyültem: reggel megérintett, hogy ez az utolsó úszásom. Jóleső érzés volt. Megpróbáltam beleadni mindent, igazából jól éreztem magam, sajnálom, hogy az idő nem lett jobb, de hát minden döntő, minden úszás más. Örülök, hogy hetedik lettem, egyet azért javítottam – ez is haladás

– nyilatkozta Cseh László utalva arra, hogy az elődöntőből a nyolcadik legjobb helyen jutott tovább.

Az olimpia előtt sokáig hezitált azon, hogy egyáltalán bevállalja-e a játékokon való szereplést, nem érezte magában ugyanis a jó eredményt. A tavaszi országos bajnokság nagy kérdése is az volt, vajon hogy dönt, végül felesége biztatására elindult Tokióban, és nem bánta meg.

„Nyugodtan hagyhatom abba az úszást, ez nagyon fontos. Mielőtt még elkezdődött a versenyzésem, rájöttem arra: hálás lehetek azért, hogy itt vagyok, mert ezzel le tudtam zárni magamban ezt az egészet. Ha otthon, tévéről nézem, biztos, hogy csak magamban mérgelődtem volna, hogy ennyit én is tudok, ott lett volna a helyem, miért nem vagyok ott – örök életemre ez járt volna a fejemben. Már a verseny kezdete előtt egy óriási, fontos lépcső volt ez” – mondta Cseh, aki kérdésre azt felelte, semmit nem csinált másképp a reggel során, mint a korábbi versenyeinél, egy dolgot leszámítva: „A fehérjeturmixomat ma nem kevertem be, mert tudtam, hogy már nincs mire”.

Az utolsó úszás:

Cseh László négyszer nyert olimpiai ezüst- és kétszer bronzérmet. Nagymedencében két világbajnoki címe és 14 Európa-bajnoki első helye, rövidpályán 19 Eb-győzelme van számos dobogós helyezés mellett még. Adódott a kérdés, hogy mit visz tovább élete utolsó versenyéből.

Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok, és ennyi olimpiát.

Nem érzem ezt át igazán, nem gondolok bele abba, hogy az évek alatt mennyi mindent elértem, de lassan kezdem elhinni és felfogni, hogy nemcsak annyi volt, amikor rosszul úsztam, hanem rengeteg gyönyörű verseny volt benne, csak én hajlamos vagyok ezeket szőnyeg alá seperni, és csak azzal foglalkozni, ami kevésbé jó. Nem éreztem eléggé, hogy mennyi csodálatos eredményt el tudtam érni” – mondta és arról is beszélt, hogy

anno azt sulykolták belé: ha jó, akkor az természetes, ha rossz, akkor azért meg ő a hibás. Az elmúlt években ezen sokat dolgozott és sikerült annyit fejlődnie fejben, hogy érzi a változást.

Ami a döntőt illeti, nagy elemzésbe nem ment bele, annyit elmondott, hogy próbált változtatni a mellúszásán, mert azzal nem volt elégedett, de ez nem biztos, hogy bejött. Ha lenne egy-két éve, talán még fejlődne benne, de már nincs.

„Örülök, ha valaki ezért felkelt, az eredmény lehetett volna kicsit jobb. De ezeket kell tudnom értékelni, mert önmagában csodás élmény, hogy ennyi ember örül annak, hogy én mit versenyzek, hogy versenyzek. Nem tudom elégszer megköszönni nekik. Ez azért itt a végén nagyon jólesik. A verseny alatt nem hallottam a szurkolást, az elején és a végén viszont igen” – így Cseh László, aki arról is beszélt, hogy sok mindent tett, amit mai fejjel már másképp csinálna, de emberek vagyunk, ilyen az élet és ezt el kell tudni fogadni.

Nem a következő napokban gondolkodik, hanem a következő évekre tervez. Megpróbálja élvezni mindennapokat, kipróbálni, hogy milyen az élet az úszáson túl. Egy darabig most biztosan hátat fordít a sportágnak, persze a versenyeket megnézi, követi az eseményeket, de nap mint nap nem lehet majd az uszodában látni.

Burián Katalin: Tudom, hogy tudok a világon a top hat közé jutni

Nagyon bekezdett az elődöntőben, de nem jutott fináléba 200 háton Burián Katalin a tokiói olimpián.

A 26 éves magyar úszó ezért aztán csalódottan állt az M4 Sport kamerája elé, ugyanakkor nagyon határozott kijelentést tett a nyilatkozatában.

„Nehéz mit mondanom, mert csalódott vagyok. Tudom, hogy ennél sokkal jobbat tudok és tudom, sok úszónál többet tudok, akik bejutottak, csak ez most nem jött ki. Keményen küzdöttem az előző kilenc évben, úgyhogy bíztam benne. Nem tudom miért nem sikerült, mindent kiadtam magamból, nem tudtam volna ennél jobban úszni.

Kell egy kis idő, hogy ezt mind átgondoljam, mert sokkal-sokkal többet rakok bele, mint más. Tudom, hogy tudok a világon a top hat közé jutni, most nem jött össze, de nem fogom feladni, ahogy eddig sem

mondta Burián.

Az úszónő szerint mindenki más föladta volna már, de ő a következő olimpiát is megcélozza, a következő három évben a fordulóin és a rajtján akar javítani.

Illyés Tibor / MTI

A gátas Koroknai Máté is kiesett

Koroknai Máté kiesett az előfutamban 400 m gáton a tokiói olimpia atlétikai versenyinek első napján. A debreceni futó a szám első futamába kapott besorolást és egyéni csúcsától mindössze egy tizeddel elmaradva, 49.80 mp alatt ért célba. Ezzel az eredménnyel a második legjobb kieső lett, a 26. helyen végzett.

Nem jutott tovább Major Veronika

Major Veronika a pénteki rapid részben javított, így a 35. helyen végzett a női sportpisztolyosok között a tokiói olimpián. A többszörös Európa-bajnoki érmes keszthelyi sportlövő a 30+30-as szám első felében, a csütörtöki pontlövészetben messze elmaradt valós tudásától, és 281 körrel a 42. helyről, már döntős remények nélkül várta a folytatást. A 30 gyors lövés lényegesen jobban sikerült neki, ebben 291 kört lőtt, így 572 körrel zárt, amivel összesítésben hét helyet sikerült előre lépnie.

Czeglédi Zsolt / MTI

Telegdy Ádám: A pályafutásom eddig úgy nézett ki, hogy csak kergettem a jó úszásokat

Telegdy Ádám ötödikként zárt a 200 hát döntőjében.

Kapcsolódó
Telegdy Ádám olimpiai ötödik helyezett
Egyéni csúccsal fejezte be az olimpiát.

A magyar úszó egyéni csúccsal 1:56.15-tel ért célba, így aztán mosolygósan lépett az M4 Sport kamerái elé. A remek szereplése viszont egy szemléletváltásnak köszönheti.

Az én pályafutásom eddig úgy nézett ki, hogy csak kergettem a jó úszásokat, de az elmúl években kezdtem tisztán látni, hogy nem baj, ha nem vagyok fiatalon Eb-bajnok, vagy nem jutok ki a vébére. Mindig csak a következő lépcsőfokra koncentrálok és ennek az olimpiára ért be a gyümölcse. Sok év kitartó munkája

mondta Telegdy.

Interjújában elmondta, hogy felszabadultan úszott, élvezte az olimpiai szereplést, sőt még menyasszonya, Kapás Boglárka is eszébe jutott.

Megdőlt egy világcsúcs Tokióban

Tatjana Schoenmaker világcsúccsal győzött 200 méter mellen a tokiói olimpián, az idei játékok egyik legmeghatóbb jelenete volt, hogy miután rájött, övé az új csúcs, a többi ellenfele azonnal ment megölelni az újdonsült rekordert. A dél-afrikai úszó 2:18.95 perccel lett első, ezzel a dán Rikke Möller Pedersennek a 2013-as barcelonai világbajnokságon felállított 2:19.11 perces rekordját adta át a múltnak.

Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

Burián Kata nem jutott döntőbe 200 háton

Az első száz métert nagyon megnyomta, aminek meg is lett az eredménye, mivel a negyedik helyért állt csatában. Az utolsó hosszra viszont fogyott az ereje és végül ötödikként ért célba. Burián végül a 10. helyen zárt 2:09.65-ös idővel és így lemaradt a döntőről.

Kovács Tamás / MTI

Bartha-Kéri Bianka kiesett a 800 méteres síkfutás selejtezőjében

Bartha-Kéri Bianka kiesett 800 méteren a tokiói olimpia atlétikai versenyeinek első napján.

A magyar atléta az előfutamban óvatosan kezdett, a mezőny végén helyezkedett, majd az első kör végén megpróbált feljebb jönni. Ebben egy kis lökdösődés is megakadályozta, végül egy ír futót megelőzve, hatodikként ért célba 2:02.82 perccel.

Nagyon örülök, hogy itt lehettem, ez az első olimpiám és hatalmas élmény. Jó formában éreztem maga, ezért az idővel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a versenyt viszonylag jól megoldottam

– mondta a versenyéről Barha-Kéri.

A hat futamból az első három helyezettek mellett a hat legjobb időt elérő lépett tovább az elődöntőbe. Bartha-Kéri Bianka a 33. helyen végzett.

Czeglédi Zsolt / MTI

Olimpiai hetedik hellyel fejezte be pályafutását Cseh László

Cseh László hetedik helyen végzett 200 vegyesen a tokiói olimpián, élete utolsó úszóversenyén.

A magyar úszó második helyen fordult az 50 pillangó végén, majd tartott a pozícióját 50 háton is. Ezután jött a mellúszás, amit a leggyengébb úszásnemének érez és ennek végén hetedik helyen fordult és jöhetett az utolsó 50 méter gyorsúszásban. Nagy csatában volt a hatodik helyért a végén, azonban hetedikként ért célba.

1:57.68. Ez Cseh László utolsó 200 vegyesúszásának ideje.

Cseh László pályafutása számokban:

Olimpiai eredményei: 2. hely (400 m vegyes, 2008; 200 m pillangó, 2008; 200 m vegyes, 2008, 100 m pillangó, 2016), 3. hely (400 m vegyes, 2004; 200 m vegyes 2012), 4. hely (200 m vegyes, 2004), 6. hely (100 m hát, 2004), 7. hely (4×100 m vegyesváltó, 2004; 200 m pillangó, 2016; 200 m vegyes, 2021)

További kiemelkedő eredményei:

Világbajnok (400 m vegyes, 2005; 200 m pillangó, 2015), vb-2. (400 m vegyes, 2003; 200 m vegyes, 2005; 200 m vegyes, 2009; 100 m pillangó, 2013, 2015, 200 m pillangó, 2017), vb-3. (100 m hát, 2005; 200 m vegyes, 2007; 400 m vegyes, 2009; 200 m vegyes, 2011; 50 m pillangó, 2015).

Európa-bajnok (100 m hát, 2004; 400 m vegyes, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012; 200 m vegyes, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014; 200 m pillangó, 2012, 2016; 100 m pillangó, 2016), Eb-2. (100 m pillangó, 2012; 200 m hát, 2006; 50 m pillangó, 2016), Eb-3. (4×100 m vegyesváltó, 2004; 4×100 m vegyesváltó, 2012, 2014, 2016; 4×200 m gyorsváltó, 2012)

Telegdy Ádám olimpiai ötödik helyezett

Telegdy Ádám ötödikként zárt a 200 hát döntőjében.

A magyar úszó hatodikként fordult az első 50 méteren, de féltávra még egy hellyel előrébb tudott jönni. Innentől tartani tudta a pozícióját és az utolsó hosszon arra is esély mutatkozott, hogy a negyedik helyet elcsípi, azonban végül nem tudott előrébb jönni. Telegdy így is megjavította saját egyéni csúcsát 1:56.15-tel ért célba.

Kovács Tamás / MTI

A dobogóra azonban nem volt esélye, mert a győztes orosz Jevgenyij Rilov, valamint a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank kiemelkedett a mezőnyből.

Milák Kristófé volt egy olimpiai csúcs három percig

Őrületes versenyt hozott a százméteres pillangóúszás férfi elődöntője. Milák Kristóf az első középdöntős futamot megnyerte, ráadásul 50.31-es idővel ért célba, amely olimpiai csúcsot jelentett.

Csakhogy a második futamban a sztárúszó, Caeleb Dressel is megrázta magát, követte a magyar rivális példáját és Milák eredményét továbbjavítva, 49.71-es rekordot érő eredménnyel zárt.

A fináléban tovább folytatódik majd kettejük csatája, sajnos azonban Szabó Szebasztián ezt már csak a medence széléről nézi majd, mert nem jutott be a döntőbe, a 14. idő lett az övé.

Sajnos nem sokáig tartott Milák olimpiai rekordja

Caeleb Dressel a másik középdöntőben rögtön megdöntötte Milák 50.31-es idejét. Az amerikai sztárúszó 49.71-es idővel ért célba. Ebben a futamban is volt magyar úszónk, Szabó Szebasztián remek ütemben rajtolt, de visszafogottan kezdett, fordulás után pedig hiába hajtott, nem jutott fináléba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik