Olimpia 2021 – Friss hírek

„Itt sem kéne lenniük” – páros lábbal szállt bele az oroszokba az amerikai úszó

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP

44 érmet, közte 12 aranyat nyert eddig az orosz olimpiai csapat a tokiói olimpián. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint ez a legjobb válasz azokra a kritikákra, melyek szerint nem is szabadna ott lenniük az orosz sportolóknak a játékokon.

Az oroszok szereplése nagy vitákat generál. A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet vizsgálata kiderítette, hogy állami szinten zajlott a doppingolás Oroszországban, emiatt az országot eltiltották a tokiói nyári és a pekingi téli olimpiától, valamint a 2022-es labdarúgó-világbajnokságtól. A sportolókat viszont engedték indulni, úgyhogy a gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy az oroszok ott vannak a játékokon, csak az olimpiai bizottság nevében, valamint ha nyernek, nem az orosz himnuszt játsszák le nekik.

Kapcsolódó
A himnusz tiltva van, de akkor mi szól, ha egy orosz sportoló aranyat nyer az olimpián?
Míg minden más nemzet esetében a himnusz csendül fel, az oroszok esetében alternatív megoldás kellett.

Többen felemelték mér a hangjukat ez ellen, a leghangosabbak talán az amerikaiak. Most egy úszó, a Tokióban két ezüstöt és egy bronzot nyerő Lilly King szállt bele az orosz szereplésbe:

Sok olyan ember van itt, akinek nem kellene

mondta a mellúszó King a vasárnapi sajtótájékoztatón, majd úgy folytatta: „Én nem versenyeztem olyan ország sportolója ellen, amit el kellett volna tiltani, ehelyett csak a kezére csaptak és újratervezték a zászlaját. Úgyhogy személy szerint nem vagyok érintett.”

Korábban egy másik amerikai, a hátúszó Ryan Murphy váratlanul keményen fogalmazott, amikor azt mondta, nem tudná biztosan kijelenteni, hogy tiszta volt a döntő, amiben szerepelt. Nem konkrétan az oroszokat és Jevgenyij Rilovot vádolta meg, de az tény, hogy azt a számot az orosz nyerte meg és Murphy ezt követően beszélt arról, hogy szerinte a dopping igenis jelen van az úszósportban. Rilov egyébként nem akarta kommentálni riválisa kijelentéseit.

Kapcsolódó
„A dopping jelen van az úszásban” – nem tudja kijelenteni az amerikai úszó, hogy tiszta volt az olimpiai döntő
Ryan Murphy beszélt már a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet fejeseivel, de nem sikerült megnyugtatni.

Murphy most ott ült King mellett, és továbbra is azt hangoztatta, nem Rilovot pécézte ki magának, ugyanakkor tartja, hogy nem tiszta az úszósport, és ezzel igenis foglalkozni kellene.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik