Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Lőrincz Tamás olimpiai döntős, nem járt sikerrel a transznemű súlyemelő – ez volt az olimpia 10. napja

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás
Az olimpia utolsó hete is megkezdődik, hétfőn már a kajak-kenusok is megkezdik szereplésüket Tokióban.
  • Jól indult a tokiói olimpia kajak-kenu versenye a magyarok számára, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egységből hat bejutott a keddi középfutamba. Ezeknek a számoknak szintén holnap rendezik majd a döntőjét is.
  • A férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számában Péni István a 10., Pekler Zalán a 18. lett, nem jutottak döntőbe.
  • A kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában a világ- és Európa-bajnok, Londonban, 66 kilóban olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás egy végletekig kiélezett mérkőzésen legyőzte az iráni Mohammedali Geraeit az elődöntőben, így kilenc év után ismét finálét vívhat az ötkarikás játékokon. A döntőt kedden rendezik majd meg. Szőke Alex a 97 kilósok között kikapott a negyeddöntőben, de holnap a vigaszágon még van esélye a bronzéremre, ehhez két ellenfelet kell legyőznie.
  • A női kézilabda-válogatott 26-23-ra legyőzte Svédországot a csoport utolsó mérkőzésén, és ezzel negyedik helyen továbbjutott a csoportból. A negyeddöntőben Norvégia következik.
  • A férfi vízilabdázók akár a csoportelsőséget is kiharcolhatták volna az olaszok ellen, de az 5-5-ös döntetlen csak a harmadik helyhez volt elég. A nyolc között Horvátország lesz az ellenfél.

Szijjártó Pétert is posztra kényszerítette Kozák Luca tette

Kozák Luca nem jutott döntőbe a tokiói olimpia 100 méteres gátfutószámában, nem ért célba a saját elődöntőjében. Sírni kezdett, miután abbahagyta a futást, de rögtön utána észrevette, hogy az egyik riválisa, a jamaicai Yanique Thompson elesett, odament hozzá és felsegítette.

Kapcsolódó
„Ez az, amiről az olimpia szól” – magyar atlétával mutatták be a játékok szellemiségét
Lehet, hogy Kozák Luca nem jutott döntőbe, de sokak szívébe belopta magát.

Az olimpia hivatalos Twitter-oldala nem győzte ünnepelni Kozák sportszerűségét. „Ez. Ez az, amiről az olimpia szól” – írták a bejegyzésen.

Kozák sportszerű tette annyira magával ragadtatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, hogy külön posztot szentelt az esetnek. Azt írta:

Minden olimpiának, így a mostaninak is vannak/lesznek emlékezetes, ikonikus pillanatai. Az olimpia azonban a nagyszerű eredmények, érmek, rekordok mellett legalább annyira szól a sportszerű gesztusokról, sportemberi megnyilvánulásokról.
Kozák Lucára nemcsak mi, magyarok, hanem az egész olimpiai mozgalom is büszke lehet.
Szép volt!

Az amerikai női kosarasok száz százalékos teljesítménnyel jutottak tovább

Eleinte vezettek és később is jól tartották magukat, de a sorozatban hetedik aranyára hajtó amerikai válogatott végül 93-82-re nyert a franciák ellen a tokiói olimpia női kosárlabdatornája csoportküzdelmeinek zárófordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel jutott a nyolc közé.

kosárlabda, női torna, csoportkör, 3. forduló:

B csoport:
Japán-Nigéria 102-83 (30-22, 21-16, 33-19, 18-26)
Egyesült Államok-Franciaország 93-82 (19-22, 31-22, 21-23, 22-15)

A csoport végeredménye: 1. (negyeddöntős) Egyesült Államok 6 pont, 2. (negyeddöntős) Japán 5, 3. Franciaország 4, 4. Nigéria 3

 

később, C csoport:
17.20 (10.20): Kína-Belgium
21.00 (14.00): Ausztrália-Puerto Rico

Újabb lépéssel közelebb a továbbjutáshoz a kéziválogatott

Miután a franciák 29-22-re legyőzték Brazíliát, az oroszok is megtették azt a szívességet a magyar női kézilabda-válogatottnak, hogy 34-31-re elverték a spanyolokat.

Így Elek Gábor csapata számára egy feladat maradt: ha legyőzi a svédeket a 9.15-kor kezdődő mérkőzésen, akkor bejut a negyeddöntőbe.

Így jutott elődöntőbe Lőrincz Tamás

A hazai szőnyegen birkózó Sohei korábban meglepetésre a 16 között felülmúlta a 2017-ben egy súlycsoporttal lejjebb vb-ezüstérmes kazah Demeu Zsadrajevet. Úgyhogy nem volt egyszerű, de az erő Lőrincz Tomival volt.

Kapcsolódó
Mutatjuk, Lőrincz Tamás hogyan nyalábolta fel és pörgette meg japán ellenfelét
A hazai szőnyegen birkózó Sohei korábban meglepetésre a 16 között felülmúlta a 2017-ben egy súlycsoporttal lejjebb vb-ezüstérmes kazah Demeu Zsadrajevet.

Ma rendezik az olimpia legmegosztóbb versenyét

Hétfőn rendezik a női súlyemelők ólómsúlyú kategóriájának versenyét a tokiói olimpián és talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez a szám váltotta ki a legnagyobb visszhangot a játékok előtt. Itt versenyez ugyanis az új-zélandi Laurel Hubbard, aki már azzal történelmet ír majd, ha felemeli az első súlyt.

Adrian DENNIS / AFP

Ő lesz ugyanis az olimpiák történetének első transznemű sportolója.

Hubbard 1978 februárjában férfiként született, majd mérsékelten sikeres súlyemelő lett belőle, több új-zélandi korosztályos rekordot is felállított, de abban az országban nincs igazán hagyománya ennek a sportágnak. Hubbard aztán felhagyott a sporttal, majd a 2010-es években elvégeztette a szükséges hormonkezeléseket és műtéteket és transznemű nővé vált. Ezután visszatért a súlyemeléshez, 2017 óta indul ismét versenyeken, immár a női mezőnyben. A szereplése azonban így is állandó vitákat generál.

Kapcsolódó
Megtörte a csendet az olimpiák történetének első transznemű sportolója
Laurel Hubbard hétfőn kezdi meg a szereplését, ennek alkalmából adott ki közleményt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már egy ideje engedélyt adott rá, hogy transznemű sportolók részt vegyenek az olimpiákon. A nőből férfivé vált versenyzők mindenféle megkötés nélkül indulhatnak, míg azok a férfiak, akik nővé válnak, kötelezve vannak arra, hogy a tesztoszteronszintjük ne legyen magasabb a megengedettnél, azaz 10 nmol/liternél. Egy korábbi szabályozás a nemváltó műtétet is kötelezővé tette, de 2015-ben ezt eltörölték. Hubbard még a szigorúbb szabályozásnak is megfelelt volna, így meg aztán végképp teljesíteni tudja a NOB követelményeit, azaz a szabályoknak megfelelve, azokat betartva van ott most Tokióban.

Más kérdés, hogy mivel férfinak született, az izomzata is ennek megfelelően fejlődött, így a bírálói szerint olyan fizikai előnyben van, amit nem lehet egyensúlyozni azzal, ha csökkentik a tesztoszteronszintjét.

„Olyan, mint egy rossz vicc” – mondta az ebben a súlycsoportban induló belga Anna Vanbellinghen, aki szerint ez a helyzet tisztességtelen a többiekkel szemben, de tehetetlenek.

A téma szakértője, a kutató és transzsportoló Joanna Harper szerint a nemváltó műtétek nem csinálnak a transz nőkből cisz, azaz a születési nemüknek megfelelő nőket. Ugyanakkor szerinte az a kérdés, hogy a két kategória versenyezhet-e egymással és az ő válasza az, hogy igen. Egy másik, sporttudományokkal foglalkozó szakember, a dél-afrikai Ross Tucker szerint a NOB kezdeményezése jó az elfogadás irányába, de nem lehet mindenkinek olyan döntést hozni, ami mindenkinek megfelel, a jelenlegi szerinte a méltányosságnak árt. A nzheraldnak.com-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy 13 tanulmány is készült transzsportolókról, a fizikai előnyöket pedig 1-10 százalékban sikerült eltüntetni: ami azt jelenti, hogy a kezelések és a műtétek ellenére is marad előny.

A sporthatóságok azt hitték, hogy megtalálták a megoldást. Azt hitték, ha elvonják a tesztoszteront, akkor megszűnik az előny. Sajnos ez nem így van

– mondta Tucker.

Mindezek ellenére sem Laurel Hubbard számít a szám esélyesének, hiába volt világbajnoki ezüstérmes és nyerte meg 2019-ben a Pánamerikai Játékokat. Eddig ugyanis – nőként – 285 kilogramm volt a legjobb összetett eredménye, míg a kínai világcsúcstartó, a 21 éves Li Venven 50 kilogrammal jobb nála. Az új-zélandinak azonban, ha jó napja van, a dobogó összejöhet. A vita pedig tovább folytatódik.

Péni István nem jutott döntőbe

Péni István a tizedik, Pekler Zalán pedig a 18. helyen végzett a férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számában hétfőn a tokiói olimpia sportlövőversenyeinek zárónapján.

Kovács Tamás / MTI

A viadal előtt mindkét magyar jó szereplésében lehetett bízni, Péni világranglista-vezetőként kezdte a versenyt, míg Peklernek ez az erősebbik száma, melyben többször bizonyította már, hogy a nemzetközi elithez hasonló eredményekre képes.

A 120 lövés első harmadában térdelő helyzetből lőttek a versenyzők, s ebben Pekler Zalán 393, Péni István pedig 391 körrel kezdett. Eredményeik nem voltak kiemelkedőek, de helyzetük nem volt reménytelen. A fekvőben Péni volt élesebb, csupán három kilencest vétett, így 788 körrel állt az álló előtt, csakúgy, mint a 395 kört elérő Pekler.

Mindez azt jelentette, hogy egy erős álló lövészettel volt esélyük az előrelépésre, s a döntő kivívására, az igazán jó sorozatok azonban elmaradtak tőlük. A komáromi Peklernek különösen sok kilences csúszott be, de Péni is szokatlanul sokat hibázott, nyolcast is lőtt, így mindketten lemaradtak a fináléról.

A légpuskában ötödik, a 10 méteres vegyes csapat számban Mészáros Eszterrel hetedik Péni 1173 körrel a tizedik helyen fejezte be a viadalt, három körrel lemaradva a döntőről. A légben csupán 39. helyen zárt Pekler 1169 körrel a 18. helyet szerezte meg.

Birkózás: a 97 kilós Szőke Alex is negyeddöntős

Szőke Alex győzelemmel kezdett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia hétfői versenynapján. Az ESMTK 21 éves versenyzője a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, és agresszívebben kezdett riválisánál, akit így másfél perc után meg is intettek passzivitásért (1-0). A parterhelyzetben Omarov szabálytalanul védekezett, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott (3-0). Ezt követően Szőke második próbálkozásból kiemelte őt, de eldobnia nem sikerült, majd a pörgetés sem jött össze.

A második három percben Omarov nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, így a második menetben Szőkét is megintették (3-1), ráadásul szeme alatt felszakadt a bőr. A parterhelyzetet viszont tökéletesen védekezte ki. Amikor állásból folytatódott a küzdelem, már esélye sem volt a fáradó ellenfelének, akit végül 3-1-re múlt felül.

Nem volt könnyű mérkőzés. A parterhelyzetnél nem rakta ki a kezét, sajnálom, hogy csak ezzel a büntetéssel tudtam legyőzni

– értékelt röviden a juniorok között Európa-, a kadétok között pedig világ- és Európa-bajnok magyar tehetség.

A negyeddöntőben a súlycsoport kétszeres világ- és Európa-bajnoka, Musza Jevlojev vár Szőkére, aki eddig mindkétszer kikapott az orosz klasszistól.

Szőke Alex nem bírt súlycsoportja egyik legjobbjával

Szőke Alex vereséget szenvedett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjében a tokiói olimpián.

Tom Pennington / Getty Images

Az ESMTK 21 éves versenyzője egy győzelem után 6-2-re kapott ki a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító, kétszeres világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevtől.

A mérkőzést a magyar kezdte jobban, egy kiléptetéssel, majd az orosz intésével 2-0-s előnybe került és lentről sem volt messze az akciótól, billentési kísérlete biztató volt. A folytatásra aztán az orosz klasszis felszívta magát, és még a harmadik percben egy lendületes akcióval szőnyegen kívülre tette riválisát és egyenlített, majd egy kiléptetéssel 3-2-re átvette a vezetést.

Kapcsolódó
Lőrincz Tamás egy meccset nyerve jutott be az elődöntőbe
A 16 között nem állt ki ellenfele, majd simán verte a japán Jakubu Soheit.

A második menet elején is Jevlojev volt energikusabb, Szőkét meg is intették (2-4), s ugyan parterhelyzetből szépen védekezett, állásból viszont az orosz levitte őt (2-6) és ezzel eldöntötte a meccset.

Amennyiben az első helyen kiemelt orosz a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban fináléba jut, akkor Szőke kedd délelőtt a vigaszágon folytathatja a küzdelmet.

Lőrincz Tamás egy meccset nyerve jutott be az elődöntőbe

Lőrincz Tamás első mérkőzését megnyerve máris az elődöntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpián, ahol így kedden már biztosan éremért birkózhat.

Kapcsolódó
Lőrincz Tamás olimpiai döntős, nem járt sikerrel a transznemű súlyemelő – ez volt az olimpia 10. napja
A férfi pólósok csoportharmadikok lettek az olaszok elleni döntetlennel, a kézisek a svédek elleni sikerrel ott vannak a nyolc között.

A BHSE világ- és négyszeres Európa-bajnoka a nyolcaddöntőből mérkőzés nélkül jutott tovább, mivel marokkói ellenfele nem mérlegelt, így Lőrincz elsőként a japán Jakubu Sohei ellen lépett szőnyegre, aki meglepetésre a 16 között felülmúlta a 2017-ben egy súlycsoporttal lejjebb vb-ezüstérmes kazah Demeu Zsadrajevet.

Az MTI tudósítása szerint a 34 éves magyar klasszisnak nem okozott gondot a jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező hazai sportoló, akit 3-1-re vert a négy közé jutásért.

A kilenc éve Londonban ötkarikás ezüstérmes Lőrincz Tamás a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a horvát Bozo Starcevic és az iráni Mohammedali Geraei párharcának győztesével találkozik a fináléba kerülésért.

Reménytelen reményfutam: kiesett az Adolf, Fejes duó

Az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó a negyedik helyen végzett reményfutamában kenu kettes 1000 méteren, így kedden a B döntőben fejezi be szereplését a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Kovács Tamás / MTI Adolf Balázs (b) és Fejes Dániel a férfi kenu párosok 1000 méteres versenyének előfutamában

Az olimpiai újonc fiatal magyar kettős, amely a nemzetközi mezőnyben szinte egyedüliként azonos oldalon, a jobbon evez, az előfutam hetedik helye után a folytatásban sem tudott beleszólni a továbbjutó pozíciók sorsába – az öt hajó közül három került tovább a középfutamba –, s bár a versenyt feladó oroszokat végül megelőzte, a negyedik hellyel elvesztette az esélyét az A döntős szereplésre.

Az olimpián nyolc egység szállhat vízre a fináléban, így Adolfék a legjobb esetben a kilencedik helyet szerezhetik meg a 14 hajós mezőnyben.

Az volt a taktikánk, hogy az előfutamban felmérjük az erőviszonyokat, és ha nincs rá mód, hogy egyből továbbjussunk, akkor lazábbra vesszük. De aztán nagyon erős volt a mezőny a reményfutamban is. Mi kiadtunk magunkból mindent, ahogy az edzéseken és az eddigi közös versenyeinken is, ez most ennyire volt elég

– értékelt az MTI-nek Adolf Balázs, az Óbudai Ganz 21 éves kenusa.

A középfutamot, valamint az A és B döntőt ebben a számban is kedden rendezik.

Ki ez az olasz sprinter, aki fenekestül felforgatta az olimpiát?

Hozzászoktunk már az ahhoz az elmúlt olimpiákon, hogyha az atlétika királyszáma, a 100 méteres síkfutás szóba kerül, akkor Usain Bolt az egyértelmű esélyes. A nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter azonban már négy éve visszavonult, így üresen maradt a trónja, és ugyan a tokiói verseny előtt Trayvon Brommellt tartották a legesélyesebbnek, az amerikai még csak döntőbe sem jutott.

Egy olasz sportoló, Lamont Marcell Jacobs nyakába akasztották az aranyérmert, aki Európa-csúcsot jelentő 9.80-al ért célba, és aki aztán nagy ünneplésbe kezdett a magasugrásban megosztott aranyérmes Gianmarco Tamberivel. Ő az első olasz, aki olimpiát nyert ebben a számban.

Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A 26 éves Jacobs sikere még úgy is meglepetés, hogy idén 60 méteren nyert már Európa-bajnoki aranyat a fedettpályás Európa-bajnokságon. Kiugró eredménye sokáig nem volt, tíz másodperc alá idén májusban ért el először, amikor 9.95-öt repesztett – és lett ezzel a világon a 150., aki átlépte a bűvös határt. Az előfutamok során faragott ezen egy századot, majd a döntőbe már 9.84-gyel jutott el, ami Európa-csúcs volt, ezen javított a döntőben. Ez a legjobb idő valaha, amit nem amerikai vagy jamaicai sprinter futott.

Az igazat megvallva semmit sem tudtam róla

– mondta az amerikai Fred Kerley, aki ezüstérmes lett 100-on, de a bronzérmes Andre De Grasse is arról beszélt, hogy a verseny előtt arra számított, majd az amerikaiakkal kell összecsapnia.

Jacobs édesanyja olasz, az apja pedig amerikai katona, a texasi El Pasóban született, de 99,9 százalékban olasznak vallja magát, ahogy arra az olasz lapok hétfőn felhívták a figyelmet. Másfél éves volt, amikor az apját Dél-Koreába küldték szolgálatra, így az anyjával Lombardiába költöztek. Tízévesen kezdett el atletizálni, távolugró volt eleinte, 2016-ban abban nyert olasz bajnoki címet. Az évek során aztán a folyamatos sérülései miatt váltott a sprintre, de ahogy az olasz Eurosport megjegyzi, fejben nem volt minden rendben vele, évekbe telt, mire ezt felismerték és elkezdett együtt dolgozni a coach Nicoletta Romanazzival és a fedettpályás világbajnok Paolo Camossival, 2020-ban pedig már elkezdte szállítani a figyelemreméltó eredményeket. Jacobs sikere is bizonyítja, hogy vannak dolgok, amik fejben dőlnek el, Romanazzi a Gazzetának ugyanis beszélt a közös munkáról, és csak tavaly szeptember óta dolgozik együtt a sportolóval, mégis hamar jöttek a közös sikerek.

Igazából az apjával való kapcsolatát kellett rendbe tennie neki, akinek van már három gyereke. Ez aztán teljesen felszabadította, most már csak a feladatra összpontosítva áll rajthoz a versenyeken

mondta Romanazzi, hozzátéve, hogy nincs semmi titok, találkoznak, amikor tudnak, beszélgetnek. Ez az eredmény szerinte benne volt Jacobsban, egyszerűen csak a mentális gátjain kellett túllendülnie, ami ezek szerint sikerült.

„Ez egy álom, szenzációs. Talán holnap már felfogom, mit mondanak az emberek, de ma még nem tudom” – mondta a megnyert aranyérem után az olasz sprinter.

Nem is játszott, de közelebb került a továbbjutáshoz a kéziválogatott

Csak félig-meddig veheti saját kezébe a sorsát a magyar női kézilabda-válogatott, amely 9.15-től a továbbjutásról döntő csoportmérkőzésén Svédország ellen lép pályára.

A győzelem ugyanis önmagában nem elég, az kell hozzá, hogy az oroszok is legyőzzék a spanyolokat és a francia-brazil mérkőzés ne legyen döntetlen.

Nos, Olivier Krumbholz csapata utóbbin segített, ugyanis a négy-négygólos Allison Pineu és Coralie Lassource vezetésével 29-22-re verte a dél-amerikaiakat.

Újabb 17 koronavírusos eset az olimpián

Újabb 17 koronavírusos esetre derült fény a tokiói olimpián a szervezők hétfői bejelentése szerint.

A legújabb érintettek között sportoló ezúttal nincs.

Július 1. óta már 276 pozitív esetre derült fény az olimpiai játékokhoz kapcsolódóan, ezek közül 24 volt sportoló. A legmagasabb napi adatot – 27 fő – pénteken regisztrálták.

Holtverseny után görög arany férfi távolban

Férfi távolugrásban pedig görög győzelem született a tokiói olimpián.

Ina FASSBENDER / AFP

Az idei világranglistát vezető Miltiadesz Tentoglu az utolsó sorozatban ugrott fel a dobogó tetejére. A görög atléta ugyanúgy 8,41 méterig repült, mint az addig vezető kubai Juan Miguel Echevarria, de a második legjobb eredmény (8,15 m) neki kedvezett.

A harmadik a kubai Maykel Masso lett (8,21).

Puerto Ricó-i aranya női 100 gáton

Bár az amerikai Kendra Harrison jobban rajtolt, a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn csodálatosan futott, és végül nagyon magabiztosan, 12.37 másodperccel megnyerte a női 100 méteres gátfutás aranyérmét.

Harrison 12.52-vel a második helyen ért célba, a bronzérmet a jamaicai Megan Tapper szerezte meg (12.55).

Ezek az olaszok...

Így közvetítették a magyarok elleni 5-5-ös döntetlent. Az a Francesco Postiglione a szakkommentátor, aki úszóként debütált az olimpián még Barcelonában, majd Atlantában már vízilabdásként nyert bronzérmet. Vb-ezüstje is van az olasz válogatottal.

Dobos Sándor

Szőke győzelemmel kezdett birkózásban

Győzelemmel kezdett a másik magyar birkózó, Szőke Alex, aki a kötöttfogásúak 97 kilós kategóriájában 3-1-re verte a cseh Artur Omarovot.

Nem volt könnyű mérkőzés. A parterhelyzetnél nem rakta ki a kezét, sajnálom, hogy csak ezzel a büntetéssel tudtam legyőzni

– értékelt röviden a juniorok között Európa-, a kadétok között pedig világ- és Európa-bajnok magyar tehetség.

A negyeddöntőben a súlycsoport kétszeres világ- és Európa-bajnoka, Musza Jevlojev vár Szőkére, aki eddig mindkétszer kikapott az orosz klasszistól.

Lőrincz Tamás meccs nélkül a nyolc között

Nem kellett szőnyegre lépnie Lőrincz Tamásnak a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájánakelső fordulójában, miután ellenfele, a marokkói Zied Ait Uagram nem jelent meg.

Nem véletlenül, az észak-afrikai sportoló ugyanis jelezte, koronavírussal bajlódik.

Lőrincz következő ellenfele a japán Jabiku Sohei lesz.

A Kozák, Bodonyi és a Csipes, Medveczky duó sem hibázott

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettes is bejutott a középfutamba 500 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Harry How / Getty Images Kozák Danuta és Bodonyi Dóra

Kozákék esélyeshez méltóan debütáltak az előfutamban, a győzelmüket senki és semmi nem veszélyeztette.

A rutinos, honvédos Csipes, Medveczky duó első pályáján a fehéroroszok párosával, Hudzenkával és Litvincsukkal harcolt, s végül Kozákékhoz hasonlóan elsőként haladt át a célvonalon.

A futamokból az első két helyezett jutott tovább a középfutamba, amelyre a döntőhöz hasonlóan kedden kerül sor.

Varga Ádám is a középfutamban

Varga Ádám a második helyen ért célba a kajak egyes 1000 méter hétfői utolsó előfutamában, így Kopasz Bálint után ő is készülhet a keddi középfutamra a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Csehország mentheti meg a hazatoloncolás ellen küzdő atlétát

Csehország vízumot ajánl a tokiói játékokon bajba került Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz atlétának, hogy elkerülhesse erőszakkal történő hazautaztatását, közölte vasárnap Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

Cimanouszkajának hétfőn 200 méteren kellett volna versenyeznie, azonban hirtelen támadások kereszttüzébe került, amiért bírálta edzőjét, aki a tudta nélkül jelölte őt a 4×400-as váltóba.

A sportoló szerint erre azért kerülhetett sor, mert néhány futóra nem számíthat a válogatott a kihagyott doppingvizsgálatok miatt.

Ezek után a fehérorosz vezetők meglátogatták vasárnap a szobájában és felszólították, hogy csomagoljon.

Sohasem reagáltam volna ilyen keményen, ha valaki elmagyarázta volna az egész helyzetet, és megkérdezték volna, hogy futnék-e 400-on. De úgy döntöttek, hogy a hátam mögött intéznek mindent

nyilatkozta.

A sportolót felsőbb utasításra akarata ellenére a tokiói Haneda repülőtérre vitték, hogy mielőbb hazaküldjék. A Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nem tér vissza hazájába.

Az atlétának sikerült riasztania a japán rendőrséget, így tudta elkerülni, hogy feltegyék őt egy Isztambulba induló repülőjáratra. Az incidens miatt a helyszínre siettek a japán külügyminisztérium képviselői, és biztonságos helyre vitték őt. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ügyében diplomáciai egyeztetések zajlanak.

Philip FONG / AFP

A Fehéroroszországi Sportszolidaritási alapítvány szemben áll Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő rendszerével, és támogatja azokat a sportolókat, akik politikai nézeteik miatt börtönbe kerültek odahaza vagy atrocitás érte őket.

Közlésük szerint Cimanouszkaja menedékjogot akar kérni Ausztria tokiói nagykövetségén, de felvették a kapcsolatot más országokkal is, köztük Lengyelországgal.

A cseh külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy országa vízumot ajánl fel a fehérorosz sportolónak, miután erről megállapodott Andrej Babis kormányfővel és a belügyi tárca vezetőjével, Jan Hamácekkel.

Halász Bence sem érti, hogy nem jutott tovább

A kalapácsvető Halász Bence nem jutott be a döntőbe hétfőn a tokiói olimpián. A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes szombathelyi versenyző, aki januárban térdműtéten esett át, 78,12 méteres idei legjobb eredménnyel érkezett a japán fővárosba – az egyéni csúcsa 79,88 méter. A selejtező szintet 77,50-ben határozták meg vagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban, írja az MTI.

 

Ben STANSALL / AFP

A 23 éves dobó az első sorozatban 75,39 méterrel kezdett, másodikra a hálóba vágta a kalapácsot. Harmadikra javítani kellett, mert látszott, hogy a 75,39 méter kevés lesz a döntőbe jutáshoz. Halász azonban nem tudott jobbat, 75,03 méterrel zárta a selejtezőt, amivel csoportjában kilencedik lett. A második csoport első sorozata még nem ért véget, amikor mér négyen megelőzték, így kiesett.

Az első az szerintem egy jó dobás volt. Végig azt éreztem, hogy jól mozgok, hajtottam, jó állapotban éreztem magam, nem tudom, miért nem tudtam meglépni azt a lépcsőfokot, ami a nagyobb dobáshoz kellett volna. Máskor az ilyen dobások messzebb szállnak

– nyilatkozott az MTI-nek Halász Bence. Hozzátette, nem gondolja, hogy bátortalan lett volna, nem izgult. A januári műtét utáni időszakról elmondta, áprilisban tudta elkezdeni a „nettó felkészülést”, addig tartott a rehabilitáció.

„Azt beszéltük, hogy jó lett volna, ha van még egy hét az olimpiáig. De az erőnlétemet visszanyertem, jó formába kerültem, a Gyulai Memorialon 78 métert dobtam” – fogalmazott a Dobó SE atlétája.

Halász Bence után került sorra Pars Krisztián korábbi nagy riválisa, a fehérorosz Ivan Tyihon. A háromszoros világbajnok 2008-ban, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. Londonban Tyihon az utolsó pillanatban lekerült a rajtlistáról, miután 2004-es mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Ezért megfosztották az athéni játékokon szerzett ezüstjétől, s Pars az ötödikről a negyedik helyre jött fel. Tyihon újra visszatért és Rióban 40 évesen ezüstérmet szerzett. Tokióban 45 esztendősen, már a Fehérorosz Atlétikai Szövetség elnökeként állt dobókörbe és 74,57 méterrel búcsúzott a selejtezőben.

A hétfői versenynapon Halász volt az egyetlen magyar atléta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik