Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Legyőzte Hollandiát, elődöntős Tokióban a női pólóválogatott

Harry How/Getty Images
Harry How/Getty Images

A magyar női vízilabda-válogatott egy végletekig kiélezett mérkőzésen 14-11-re legyőzte Hollandiát az olimpiai negyeddöntőben, így bejutott a legjobb négy közé.

A meccs elején a hollandok háromszor is vezettek, de az első negyed végére 4-3-nál már a mieinknél volt az előny. A nagyszünetig fej-fej mellett haladtak a csapatok, 16 perc játék után 8-7-re vezettünk, és bár a harmadik játékrészben sikerült hárommal is ellépnie Bíró Attila tanítványainak, a hajrára visszakapaszkodott a rivális.

10-10-ről végül a magyaroknak sikerült elmozdulniuk, előbb 12-10-re, majd 39 másodperccel a vége előtt 13-11-re vezettünk. A 14-11-es végeredményt Leimeter állította be, aki az üres holland kapuba tüzelt a legvégén.

A ma is remekül védő Magyari Aldának a találkozó hajrájában egy lövésnél megsérült a keze, ezért az utolsó percben komoly fájdalmakkal kellett a kapuban állnia, Gangl Edinát ugyanis nem nevezték be a mérkőzésre. Ennek egyébként az volt az oka, mert sok kiállításos meccsre számított a kapitány és úgy érezte, hogy minden mezőnyjátékosra szükség lehet majd.

Harry How/Getty Images

A találkozó egyik legjobbja Leimeter volt, aki négyszer volt eredményes. Gurisatti és Illés egyaránt három-három találatot szerzett, de Szilágyi Dorottya hajrában szerzett két góljára is nagy szüksége volt a válogatottnak.

Női pólósaink csütörtökön Spanyolország ellen játszanak majd az olimpiai döntőért 12 óra 50 perckor.

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:

Magyarország-Hollandia 14-11 (4-3, 4-4, 2-2, 4-2)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus

 

gólszerzők: Leimeter 4, Gurisatti 3, Illés 3, Szilágyi 2, Rybanska 1, Garda 1, illetve Van de Kraats 4, Megens 2, Stomphorst 2, Joustra 1, Genee 1, Van der Sloot 1
gól/ötméteres: 0/0, illetve 4/4
gól/emberelőny: 10/12, illetve 4/12

 

Magyarország: Magyari – Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Keszthelyi, Garda – cserék: Gyöngyössy, Illés, Gurisatti, Rybanska, Leimeter

 

Hollandia: Willemsz – Megens, Genee, Wolves, Stomphorst, Sevenich, Van de Kraats – cserék: Keuning, Koolhaas, Sleeking, Van der Sloot, Joustra

Alább percről percre közvetítésünket is visszaolvashatja, ide kattintva pedig a nap legfontosabb magyar vonatkozású eseményeiről talál meg mindent.

Üres kapus gól és magyar győzelem

A kapus helyett mezőnyjátékost hoztak be a hollandok, üres maradt a kapujuk, Leimeter pedig a végén még bedobta abba a labdát, így 14-11-re győzött a magyar válogatott és Spanyolországgal játszik majd a tokiói olimpia elődöntőjében.

4 a 2 ellen támadhattunk, Magyari megsérült

Kontra miatt elvették a labdát Hollandiától, 4 a 2 ellen támadhattak a mieink, de egy pontatlan passz miatt nem sikerült gólt lőni.

Nagyobb baj az egy perccel a vége előtt, hogy Magyari egy lövés védése közben megsérült, fáj a keze, az időkérés alatt jegelik. Cserekapusunk nincs, Gangl Edinát nem nevezték a mérkőzésre.

Feljöttek egyre

Amikor már majdnem lejárt a támadóidejük, Genee klasszis megoldással ejtett Magyari hálójába. Több mint két perc még hátravan.

Illés labdaszerzés, Szilágyi gól

Illés gyönyörűen szerzett labdát, az ellentámadásból pedig Szilágyi volt eredményes. Megint kettő van közte, de ez még mindig nem életbiztosítás. 12-10, három és fél perc még a számlálón.

11-10 Magyarországnak

Most épp mi kerültünk emberelőnybe, és most sikerült is szépen kijátszani, Garda pedig nem hibázott ziccerben. 11-10, de van még bő négy perc.

Teljesen elolvadt az előnyünk

Hiába vezettünk hárommal is, már döntetlen az állás. Visszaúszás közben kiküldték Gurisattit, Van de Kraats pedig kíméletlenül bevarrta a labdát a kapuba. 10-10-ről folytatódik a játék, hat perc van hátra.

Nézzük az utolsó nyolc percet

Vályi négyből négyszer elhozta a ráúszást, de négyből négyszer nem sikerült az első támadásból gólt szerezni.

Feljöttek egyre

Egyetlen másodperccel a negyed vége előtt betalált fórból Van de Sloot, így a háromgólos előnyünk hirtelen egyre olvadt. 10-9, és jön az utolsó nyolc perc.

Holland szépítés

Megens úszott oda a negyedik ötmétereshez, Magyarinak esélye sem volt. De még mindig 10-8 ide.

Illés lőtt egy álomgólt

Hollandia nagy örömünkre képtelen betalálni ebben a negyedben, Illés viszont távolról ragasztott egy óriási bombát a bal felsőbe, így már hárommal vezetünk. 10-7 és holland időkérés kettő perc harminc másodperccel a szünet előtt.

Először megyünk kettővel

Rybanska a létező legjobbkor lőtte meg az első gólját az olimpián, Bíró Attila időkérését követően emberelőnyből volt eredményes. 9-7 ide, a meccsen először van kettő közte.

Ziccert fog Magyari a negyed elején

Üresen maradt egy emberelőnyös akció végén egy holland játékos, de Magyari nagyot nyújtózva kiszedte a feje fölé érkező labdát. Marad a 8-7.

8-7 ide a szünetben

Felpörögtek az események a negyed utolsó percében: Leimeter szép pattintásával 7-6-ra mi vezettünk, a meccsen immár sokadjára, de Van de Kraats a harmadik ötméteresnél sem hibázott és egyenlített.

Alig volt már hátra néhány másodperc, amikor Leimeter nagyon távolról lövésre vállalkozott, a kapus kicsit benézte, a labda a kapuban kötött ki, Magyarország pedig így 8-7-re vezet Hollandia ellen a negyeddöntő félidejében. Innen folytatjuk pár perc múlva.

Folytatódott a sorminta

Nálunk Illés, náluk Stomphorst lőtt gólt emberelőnyből, a 6-5-ből pedig így lett gyorsan 6-6.

Sajnos egyelőre nem tudunk két találattal elszakadni tőlük.

5-5

Rybanskát küldték ki 20 másodpercre a magyar csapatból, Stomphorst pedig szinte a dudaszó pillanatában gólt szerzett. Megint döntetlen az állás.

Gurisatti eddig a nyerőember

Megint vezetünk, Gurisatti már a harmadik találatát szerezte, ezúttal emberelőnyből volt eredményes. 5-4 ide.

Egalizál Hollandia

Van de Kraats a második megítélt holland ötméterest is bevágta a kapuba. 4-4-es állásról folytatódik a mérkőzés 3 perc 22 másodperccel a nagyszünet előtt.

Magyari mutat be két szép védést

Nem volt még a negyedben gól, részben köszönhetően Magyari Aldának, aki előbb egy ejtést, majd egy átlövést védett szépen.

Két gyenge holland lövés

Előbb a kapufára lőtt az ellenfél, aztán a kapu fölé, így marad a 4-3-as magyar vezetés tíz percnyi játék után.

Folytatódik a mérkőzés

Vályi megint elhozta a játékszert a ráúszásnál, de megint rossz volt a bejátszás a negyed elején Parkes irányába.

Vezetünk!

Elkapkodták a támadásukat a hollandok, így fordulhattunk még a negyed vége előtt. Gurisatti átlövéssel próbálkozott, a kapusuk pedig nem tudott mit kezdeni vele, így az első szünetben 4-3-ra vezetünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik