Élő Olimpia 2021 – Friss hírek

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, arany-, ezüst- és bronzérem a kajakosoknál, Berecz Zsombor 2. vitorlázásban – ez volt az olimpia 11. napja

Kovács Tamás, Czeglédi Zsolt / MTI
Kovács Tamás, Czeglédi Zsolt / MTI
Öt érmet szereztek sportolóink kedden a tokiói olimpián.
  • Kajak-kenuban Kopasz Bálint nagyon elverte a mezőnyt a döntőben, nem volt kérdés, hogy ő lesz a férfi kajakosok 1000 méteres számának olimpiai bajnoka. Nagy csatában Varga Ádámé lett az ezüstérem, tehát kettős magyar siker született. A női K–2 fináléjában a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra páros az ezüstért csatázott, végül a harmadik helyen ért célba, a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros nagy hajrával negyedik lett. Kárász Anna beragadt a női K-1 200 méteres elődöntőjében, így esélye sem volt fináléba jutni, a B döntőben pedig hetedik lett. Lucz Dóra ugyanebben a számban elsőként ért célba, amivel automatikusan kvalifikálta magát a fináléba, ahol a rajt után apránként lemaradt, és a táv második felében hajrázva hatodikként ért célba. A kajakozókat Adolf Balázs és Fejes Dániel képviselte 1000 méteren a férfiak B döntőjében, ebben harmadik lett a magyar kettős, így a 11. helyen zárt.
  • Berecz Zsombor Finndingiben a második helyen jutott be a keddi, dupla szorzójú éremfutamba, amit megnyert, de összesítésben egy hajszálnyival lemaradt brit ellenfelétől, így ezüstérmes lett a magyar vitorlázó.
  • Birkózóinkra is nagy nap várt, Lőrincz Tamás a 77 kilogrammos mezőnyben aranyérmet szerzett a kirgiz Akzsol Mahmudov legyőzésével, míg Szőke Alex (97 kg) a vigaszágon a bronzmeccsig jutott a kötöttfogású birkózók között, ahol kikapott, így ötödik lett. Kötöttfogásban Lőrincz Viktor (87 kg) testvéréhez hasonlóan egészen a döntőig menetelt, a finálét holnap rendezik. A női 62 kilogrammban Sastin Marianna és a kötöttfogásúak 67 kilós súlycsoportjában érdekelt Korpási Bálint vereséggel kezdett, és mivel legyőzőjük nem jutott be a döntőbe, egyaránt kiestek.
  • Szögi István az 1500 méteres síkfutás selejtezőjében 3:38.79 alatt ért célba, ezzel a 12. helyen végzett a futamában és nem jutott tovább. Szilágyi Réka a női gerelyhajítók mezőnyében 57.39 métert dobott, ezzel nem sikerült a továbbjutás. 110 gáton Szűcs Valdó 13.50 másodperces időeredménnyel futamában harmadik lett, ezzel biztosította helyét az elődöntőben.
  • A női vízilabda-válogatott a negyeddöntőben 14-11-re legyőzte Hollandiát, és Spanyolországgal játszik majd a legjobb négy között.

Kopasz Bálint olimpiai rekorddal jutott döntőbe

Nem volt kérdés, hogy a férfi K-1 ezer méterén világbajnoki címvédő magyar kajakos fogja nyerni az elődöntőt. Kopasz szinte kirepült a rajtnál, azonnal élre állt és folyamatosan nőtt a különbség közte és üldözői között. Végül olimpiai rekorddal, 3:24.558-as idővel, brutális előnnyel nyerte a futamot.

„Két éve azon gondolkoztam, hogy abbahagyom, óriási dolog, hogy itt lehettem"

Szögi István előfutamában a 12. helyen ért célba és nem jutott tovább az elődöntőbe 1500 méteren a tokiói olimpia atlétikaversenyeinek keddi napján.

A fedettpályás magyar csúcstartó sokáig jól tartotta magát, de lehajrázták, így végül 3:38.79 perces eredménnyel a 12. helyen ért célba. A három előfutamból az első hat-hat helyezett mellett a legjobb hat időeredményt elérő atléta jutott tovább. Az első és a kifejezetten lassú futást hozott második futam után Szögi még elődöntős helyen állt, a harmadikban viszont nagy volt az iram, amivel elszállt a továbbjutási esély.

„Picit vegyesek az érzéseim, mert az időeredmény nem a legjobb, szerettem volna megfutni az egyéni csúcsomat, vagy legalább a közelébe kerülni. Ugyanakkor úgy érzem, jól helyezkedtem, sokáig jó pozícióban voltam. A végén sajnos kijött, hogy sokan még jobbak nálam a mezőnyben. Ha jobban át tudom majd gondolni ezt a versenyt, akkor biztosan jobbnak fogom értékelni.

Óriási dolog, hogy itt lehettem, mert két éve, amikor hazajöttem az Egyesült Államokból, azon gondolkodtam, hogy abbahagyom, mert nem ment jól a futás.

– nyilatkozta az M4 Sportnak a 25 éves sportoló.

Lucz Dóra futamgyőzelemmel jutott döntőbe

Kárász Anna egész jól elkapta a rajtot, de ezek után szinte állva maradt és apránként lehagyta a mezőny, vagyis a B-döntőben lesz majd érdekelt. Lucz Dóra viszont folyamatosan, egyenletesen haladt előre és ennek meg is lett az eredménye, futamgyőzelemmel jutott fináléba 39.713-as idővel.

Kovács Tamás / MTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik