Sportágak

BASEBALL és SOFTBALL

A baseball és a softball története és szabályai, a versenyek időpontjai a 2021-es tókiói nyári olimpiai játékokon.

Régi-új sportágként szerepel az olimpiai programban a férfiak által űzött baseball, illetve az annak női változataként emlegetett softball. Először az 1992-es barcelonai olimpián szerepelt a játékokon egészen a 2008-as pekingi eseményig. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2005-ös szingapúri döntésének nyomán 2012-től kikerült a műsorból, s az idén, Tokióban tér vissza.

Időpont

A baseballtornát július 28. és augusztus 7., míg a softball mérkőzéset július 21. és július 27. között rendezik meg

Szabályok

A játékot két kilenc fős csapat játssza, és egészen egyszerűen az a csapat nyer, amely kilenc inning (játékrész) alatt több pontot szerez. Rendre az „ütő” csapat számít támadónak és próbál pontot szerezni, miközben a „dobó” ellenfél azon dolgozik, hogy kiejtse a játékosokat. A két szakág között a fő különbség, hogy a softballban kicsit nagyobb a labda.

Mind baseballban, mind pedig softballban hat csapat vesz részt Tokióban. Az előbbiben először két hármas csoportban kezdik a tornát, míg az utóbbiban hatos körmérkőzést játszanak, és utána folytatják a rájátszásban. Az olimpián az első héten a softball-, a másodikon pedig a baseballmérkőzéseket rendezik.

Nincs magyar résztvevő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik